Májusi lapszámunk tobzódik a különféle tesztekben, a magazin megjelenésére, így a teljes borsorra még pár napot várni kell, de a tavaszi széllel egy kicsit meglibbentjük a leplet, és egy-egy jó vételt megmutatunk olvasóinknak.

A három tematikus teszt lebonyolítása egy hónap alatt nem kis munkának bizonyult, de megérte a fáradtságot! Kalandoztunk a számkivetett fajták földjén, azaz az adott borvidéken nem tipikus szőlőfajták borait vettünk gorcső alá. Tesztünkre olyan borokat vártunk, amelyek szőlőfajtái jelenleg nem meghatározóak az adott borvidéken, sőt kakukktojások, amelyek minimum meglepetést váltanak ki, de sok esetben már a létezésük is heves vitát kelt.

Tesztelőinket ugyancsak megosztotta a téma, volt, aki szerint érdemes lenne szabályozni a termelhető fajtákat, a különlegességeket megtartva, más szerint jó dolog kísérletezni az adott régióra nem jellemző fajtákkal, viszont fontos, hogy a fogyasztókat nem szabad összezavarni ezekkel a borokkal. Tesztünkön elsőként Török Csaba, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészet borászának 2012-es Shiraz tétele szerepel.  “Jó beltartalom, sok fűszer és gyümölcs, csoki, kávé, kerek és selymes korty. Szép bor!” – írták róla szakértőink.  (Ár: 5500 Ft. Kapható: www.2ha.hu, Radovin, Kézműves Borok Háza.)

majusi gyoztesek

Az Újdonságok élén szereplő villányi bor az ár-érték bajnoka is egyben. A Csányi Pincészet 2012-es Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc-ja erdei gyümölcsökben gazdag, mellette füstös, hordós és csokoládés. Még komoly érési potenciálja van, de ételekkel már most is ajánlott! (Ár: 2540 Ft. Kapható: In Vino Veritas, Csányi Pincészet webshop, kiskereskedelmi láncok.)

A májusi VinCE Magazinban egy új borkereskedés (és borbár, és bisztró, és kávézó…), a KisBécs szortimentjét is végigkóstoltuk, a kínálat élén egy rizling végzett: a Weinberghof Fritsch 2013-as Riesling Mordthal tétele az üde tavaszestéknek súlyt ad, cizellált, szép savakkal és krémes kortyokkal felejthetetlen borélmény lesz! (Ár: 4990 Ft. Kapható: KisBécs.)

Bónusz a sörkedvelőknek!

A májusi VinCE Magazinban a világos kézműves sörökről is átfogó képet adunk. Az elmúlt egy-két évben a kézműves sörök forradalmát élhettük meg, bár a kritikusok szerint a forradalmi hevület néhol az egyenletes minőség rovására ment. Arra voltunk kíváncsiak, vajon túl vannak-e a kezdeti bukdácsoláson a hazai kézműves sörfőzdék? Tesztünk alapján azt mondhatjuk, szép, színes és illatos, ezerízű új világ nyílik meg azok előtt, akik a kézműves sörök felfedezésére adják a fejüket. A VinCE-díjas tétel ezúttal a Monyó Brewing Schatzi Hefeweizen búzasör lett, aminek gyönyörű fehér, tartós és kemény habját csak komplex gyümölcsössége, fűszeressége tudta fokozni. Tartalmas nyári csemege! (Ár: 630 Ft – 0,33 l, 6,1%. Kapható: Kézműves Csemege, Monyó Café.)

A 2015. májusi VinCE Magazin tartalma >>