Harmadik alkalommal készül közösen Tokaj-Hegyalja a borvidéket átfogó Szent Orbán napi ünnepségsorozatra, melynek névadója a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusa, a szőlő és a bor védőszentje. Mivel az esemény a pünkösdi hosszú hétvégére esik, idén három nap áll rendelkezésünkre, hogy elmerüljünk borban, zenében, programokban.

Borpárbaj, május 23., Mád

Zsiray Kata és Homoky Dorka borai csapnak össze egy barátságos borbemutató keretében, melynek apropója a most induló “Lányok a főszerepben” rendezvénysorozat, s amelynek főszereplői olyan fiatal nők, akiket a borászaton keresztül ismerhetünk meg. Az egész napos borkóstoláson kívül bemutatnak olyan, a Delicia által készített desszertkülönlegességeket, melyekhez alapanyagként a lányok borait is felhasználták. Este pedig közösségi főzőcskézés lesz a Drunken Kitchen közreműködésével.

Szent Orbán napi párbaj

Szörpkóstoló, május 23-24., Tarcal

Főleg a családosoknak kedvez idén a Tokajicum Borház Szent Orbán-napi nyitott pince programja. Míg a szülők a szokásos borkóstolón lazulhatnak el, addig a gyerekek finom háziszörpöket szürcsölhetnek kreatív játékos foglalkozások közepette. A vezetett borkóstoló mellett pincelátogatás és dűlőtúra várja az érdeklődőket szombat és vasárnap délután.

Kóstolóterasz, május 23-25., Tállya

Családias hangulattal várja vendégeit az Oroszlános Borvendéglő és Borhotel az utolsó fagyosszent ünnepén. Szombaton a kóstolóterasz mellett lesz kedvezményes borvásár, a hagyományos pünkösdi menüt élőzene kíséri majd, az aktív kikapcsolódás kedvelőinek pedig egész hétvégén lehetőségük lesz dűlőtúrázni a szőlővirágzás tarkította vidéken.

2015-05-22 15_49_25-Oroszlános Borvendéglő és Borhotel - Tállya - Tokaj Hegyalja - Hotel

A Tokaji Borbarátnők programja, május 23-25.

A Tokaji Borbarátnők társasága 2013-ban határozta el, hogy a Szent Orbán csontereklye megismertetése végett programsorozat szervezésébe kezd a Monoki Önkormányzat közreműködésével. Így az ünnep keretében – mely idén a pünkösdi hosszú hétvégére esik –, a védőszent csontereklyéje immár harmadik alkalommal járja körbe a borvidéket, miközben a részt vevő pincészetek a legkülönfélébb programokkal várják látogatóikat. Híres zenészek koncertjei, kézműves-manufaktúrák előadásai és filmvetítések is tarkítják az egyes eseményeket, és persze bor is lesz, minden mennyiségben! Bővebb információ: www.tokajiborbaratnok.hu

Az összeállítást Reményi Diána készítette.