A borkedvelő ember nyitott az újdonságokra és szeret játszani. Szereti felfedezni a szőlőfajta jegyeit a borban, örül, ha felismeri egy borvidék hatását kóstoláskor, és a haladóbbaknak ugyanígy örömet ad, ha az egyes talajtípusokat és kőzeteket vizsgálja – ha nem is fedezi fel őket a borban, csodálatos élményt ad, hogy érződik a különbség. Íme néhány jó példa a borcsomagokra.

A spanyol Riojában a legtöbb vörösbor tempranillóból készül. A filoxéravész idején a spanyol tőkék tovább dacoltak a kártevőbel, mint a bordeaux-iak, ezért egy időre a francia borvidék piacát is megszerezte a spanyol Rioja, ahol emiatt is egyre jobban terjedt a barrique hordós érlelés. Azóta már nem csak francia, hanem amerikai és kelet-európai tölgyet is használnak, és a hordós  érlelés továbbra is fontos szerepet játszik a riojai borokban. A Tobelos pincészet néhány évvel ezelőtt piacra dobott egy kétpalackos borcsomagot, amelyben azonos módon készített (szőlő, szüret, erjedés, minden egyezett) bort kétféle, amerikai és francia hordóban érleltek, és a két tételt külön palackozták, majd egy dobozban értékesítették. Hihetetlen élmény volt a kezdő és középkezdő borkedvelőknek felismerni az amerikai hordó kókuszos jegyeit vagy a francia vaníliás karakterét.

Tobelos

Screenshot 2015-05-27 11.12.34A soproni Franz Weninger roppant büszke a dűlőire, éppen ezért meg is akarta mutatni, hogy az azonos Palackpostamódon készült kékfrankos mennyire magán viseli az egyes dűlők jegyeit. A Spern Steiner dűlő talaja alapvetően gneisz és a csillámpala, míg a Frettner barna talaja erősen mállott alapkőzetben dúsult. A néhány éve karácsonyra megjelent kartonba a kékfrankosok mellé került kőzetminta is. Az a csomag már nem kapható, van viszont egy olyan, amelyben Franz édesapjának osztrák két osztrák területe és egy balfi dűlő kékfrankosa került egy kartonba (Blaufränkisch Trio: Horitschoner Blaufränkisch, Kékfrankos* Balf, Hochäcker Blaufränkisch). És van Weningernél “Palackposta szolgáltatás”, amelyre előfizetve az év során 4 alkalommal érkezik a postás egy csomaggal, benne 3 palack Weninger-újdonsággal, és minden információval a biodinamikus birtok szülötteiről.

A tokaji Balassa István idei újdonsága a parcellaszelektált csomag, melyben három palack 2013-as furmintot találunk, mind a Betsek-dűlőből, de mind más parcelláról. “Az évek során (2006–2013) kialakult tapasztalatok azt mutatták, hogy a Betsek-dűlő általános aromavilága, amit a fehér riolittufával azonosíthatunk, egy nagyon kerek gyümölcsös jelleg, ami mind ízben, mind illatban egy édes jelleggel jelenik meg. Az andezit megjelenésével egy sós jegy erősödött ebben az aromarendszerben, amihez határozottabb, kicsit élesebb savkarakter társult. A kvarc feltűnésével pedig sokkal lehengerlőbb, rusztikusabb és összetettebb formában jelenik meg a Betsek-dűlőre jellemző alap-aromajelleg. 2013 volt az első év, amikor már mind a három parcelláról, geológiai színtérről tudtam szüretelni, ráadásul kitűnő minőségű, idős ültetvényekről. Mivel az évjárat is hozzátette, ami tőle elvárható volt, megvalósíthattam régi nagy vágyamat, és egy dűlőből, azonos fajtából, ugyanazzal a szőlészeti és borászati technológiával elkészíthettem három parcellaszelektált bort, ami választ adhat a bennem felvetődött kérdésre” – mondja Balassa István. (A teljes interú a VinCE Magazin júniusi számában lesz olvasható.)

Balassa

Tokaj GuideA VinCE is készített különféle csomagokat, egyik legnépszerűbb az 1 hónap 1 bor előfizetési csomag volt, melyből tavaly és idén 100-100 csomag volt elérhető, mind elkelt – a visszajelzések szerint roppant népszerű az akció, hiszen minden lapszám egy palack újdonságborral érkezik. Aki szeretne a következő 100 extra előfizetői csomag egyikét, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le róla. Egyik legemlékezetesebb VinCE Budapest mesterkurzusunkat pedig DVD-re vettük, hogy bármikor megnézhessük az emlékezetes 2011-es Tokaj–Sauternes összekóstolást Szepsy István és a sauternes-i Suduiraut birtokot képviselő Pierre Montégut előadásában. A lemezt a Tokaj Guide különszámhoz csomagoltuk, néhány példány még most is elérhető 1990 Ft-os áron.

Kifejezetten ötletes a márciusban nyílt St Andrea Borbár 4 x 2 receptjét és a fogásokhoz illő borokat tartalmazó St Andrea St Andrea borünnepBorünnep csomag, amely egy “fine dining” vacsora alapját képezi, már csak némi ételalapanyag és egy lelkes szakács kell. A csomag érdekessége, hogy az ifjabb Lőrincz György első saját bora is benne van, a Kedves névre keresztelt édes hárslevelű. „Az egyetem után külföldön, majd Tokajban tanultam élesben is a borászkodást. Amikor Szepsy Istvánéktól hazajöttem, mondtam édesapukámnak, hogy készítsünk egy édes bort. Furán nézett rám elsőre” – emlékszik vissza a fiatal borász, akivel egy teljes interkú található a VinCE Magazin májusi számában. A csomag a Bortársaságnál kapható 15 000 Ft-os áron.

Dúzsi Tamás, a szekszárdi “rozékirály” arról híres, hogy több szőlőfajtából is készít fajtarozét. A 2014-es “Roséim” 6 palackos csomag ugyancsak a Bortársaságnál kapható 13 900 Ft-os áron.
Dúzsi rozécsomag