Ital, buli és vidámság – ennek szentháromságát hirdeti dalaival az ír folk punk hagyományain felnövő magyar Punk Whiskey formáció, amely bárhol képes megteremteni a jó hangulatot. A tavalyi VinCE Balaton közönségdíjas együtteséről Hajdú Álmos gitáros mesélt nekünk.

Szerző: Patakfalvi Dóra

Hogy miért Punk Whiskey? Mert az együttes alapvetően ír folk punkot játszik, és mi igyekeztünk ezt a nevében is megjeleníteni. A whiskey-vel jól azonosítható az ír jelleg, a punkkal együtt pedig megfelelően tükrözi azt a kissé őrült vonalat, amit a zenekar is képvisel. A hagyományos kelta dallamvilág mellett ma már egyre több műfajjal kísérletezünk: van magyar népzenei, country és balkáni stílusú számunk, illetve néhány polkánk is.

DSC_0219

Fotó: Vozáry Róbert

Magyarországon elsőként a M.É.Z., majd a Firkin zenekar hozta be a köztudatba a táncos ír muzsikát. Együttesünk énekesével, Rozsnyai Tamással mi is több alkalommal megfordultunk a Firkin koncertjein, ahol mindig azzal szembesültünk, hogy még a leglomhább közönséget is képesek megmozgatni. Ekkor arra gondoltunk, hogy pontosan ez az energikus zene való nekünk is.
Ne kerteljünk, az ír punk valójában kocsmazene: italozás, bulizás és bohém életszemlélet. Ez a repertoárunkon is jól látszik, hiszen tizenkét számból legalább nyolcnak már a címében is megjelenik valamilyen formában az alkohol. Ott van mindjárt egy nagy klasszikus, a Whiskey In The Jar című nóta. Vagy a Korpiklaani nevű együttes Vodka című slágere, amit mi történetesen Whiskey-ként énekelünk.

Magyarországon a kocsmazenének nincs akkora kultúrája, mint a szigetországban. Nálunk az élőzenés szórakozóhelyeken inkább a dzsessz jellemző. Az viszont a magyaroknál is hagyomány, hogy a zenei élmény mellé alkoholt is fogyasztanak, erre pedig mi szívesen alapozunk. Korábban például kitaláltunk egy olyan rendezvényt, amely egy Flogging Molly-sláger, a Drunken Lullabies (Részeg altatódalok) címét kapta. A program lényege az volt, hogy egy tizenkét nótából álló repertoár minden dala után a közönségnek és az együttesnek is innia kellett egy pohárkával. Sejthető, hogy mi lett a végeredmény… Lehetséges, hogy zeneileg nem a legtökéletesebb, de az egyik legjobb hangulatú koncertünk volt ez.

Érdekes viszont, hogy az együttes egy tagja sem whiskey-rajongó. A csapat egyik része sör-, másik része borkedvelő. Utóbbiak voltak azok, akik nagy élvezettel válogattak a tavalyi VinCE Balatonon megnyert ládányi bor között.

A Punk Whiskey-ben mindenki kedvtelésből zenél, bár a jövőben szeretnénk áttérni egy tudatosabb működésre. Persze továbbra is szívesen játszunk akár színpadon kívül is, mert jól áll nekünk az utcazenélés, amire a VinCE Balaton múlt évi közönségsikere a bizonyíték.

A Punk Whiskey július 4-én fellép Balatonfüreden, a VinCE Balaton színpadán.

www.vincebalaton.hu