Általában nem kell a szomszédba mennünk, ha versengésről, pláne, ha világrekord-kísérletről van szó. Legyen a cél bármely különc (például a legnagyobb fánk elkészítése vagy a legtöbb egyszerre csókolózó pár), ezeknek az összefogásoknak közösségalakító ereje van. Ha pedig valami nemes cél érdekében ezrek mozdulnak meg, az óriási siker! Így volt ez a Nemzeti Bor Maraton esetében is, ahol a beláthatatlan táv sem jelentett akadályt. Ráadásul borszeretőként külön öröm számunkra, hogy a világ leghosszabb maratonváltóját a bor ügye hívta életre.

bormaraton

Május 23-án rajtolt el az első, Európában is egyedülálló kezdeményezés, a Nemzeti Bor Maraton, melyen a futók 11 nap alatt 2573 kilométert tettek meg, érintve 22 magyar borvidék 390 települését. A 257 órás folyamatos váltófutás nem valósulhatott volna meg anélkül a 10 ezer ember nélkül, akik a teljes szakaszokon vagy a településeken belül kísérőként segítették a rekordkísérletet. A futók és résztvevők között profi sportolók  is szép számmal akadtak, például Vajda Attila és Pars Krisztián olimpiai bajnokaink, Rippel Ferenc világhírű artista, Földházi Zsófia Világ- és Európa bajnok öttusázó és Molnár Andrea, a Sportklub műsorvezetője. Borászok közül Tiffán Ede, Bock József, Koch Csaba, Gere Attila, Laposa Bence is csatlakozott a maratonhoz, ki csapatszervezőként, ki úgy, hogy  nyúlcipőt húzott.

A maratonon készült képek magukért beszélnek, azt bizonyítják, hogy a sportolás és a bor sokunk számára örömforrás, ezért reméljük, lesz folytatása a kezdeményezésnek!

nemzeti bormaraton Koch

A Koch Borászat csapata is elindult a maratonváltón.

nemzeti bormaraton csapat

A futókat településről településre lelkes csapat várta.

nemzeti bormaraton kisero

A legkisebb kísérő

bormaraton érem

A befutókat érem és persze egy kis pihenő után hűsítő fröccs várta.

Bővebben az eseményről itt olvashat.