VinCE Magazin

Mini borkurzus – Nem pezsgő, de buborékos



gyongyozoborA VinCE Magazin júniusi lapszámához kapcsolódóan íme egy kis borkurzus habzó- és gyöngyözőborok témában. 

A magazin tartalmát itt találják.

A habzó- és gyöngyözőborokat elsősorban az alacsonyabb nyomás miatt nem nevezhetjük pezsgőnek.

A frizzanték, azaz gyöngyözőborok alacsonyabb nyomásúak, mint a pezsgők, ezeknél ugyanis minimum 1, maximum 2,5 bar nyomás van a palackban. A buborékok keletkezhetnek bennük természetesen (az olasz frizzanték esetében például), de gyöngyözőborok készülhetnek szén-dioxid hozzáadásával is (Magyarországon ez az elterjedtebb).

A habzóborokban is a pezsgőknél kisebb a nyomás (legalább 3, maximum, 4,5 bar), és többnyire nem erjesztéssel készülnek, mint a pezsgők, hanem szén-dioxid hozzáadásával. Érdekesség, hogy Magyarországon a habzóborok jövedéki szempontból viszont a pezsgővel egy kategóriába esnek, ezért a gyöngyözőbornál nagyobb nyomásnak komoly adóvonzata van…

Tags: , ,

Comments are closed.