VinCE Magazin

Sauvignon blanc a világ körül



cimlap sauvignon blancMa a szőlők mennyiségi rangsorában a 8. helyet foglalja el, de régen is igen kedvelt volt, elsősorban Franciaország Loire és Bordeaux borvidékein (mindkettő a fajta bölcsőjének tekinti magát…). A ’80-as évektől a világ minden táján közkedvelt fajtává vált, kezdő borkóstolók ideális vizsgabora. Ha nem ismerik fel, maradjanak a kedvtelési borivásnál!

Sánta Zoltán írása

Milyen is a sauvignon blanc?

A Loire-folyó mentének sauvignonjai, elsősorban Sancerre-ből és Pouilly-Fuméből mindig is kedveltek volt, és a sémillon mellett ez a fajta a híres sauternes-i édes borok meghatározó összetevője is. Sokan úgy vélik azonban, hogy az „igazi” sauvignon blanc 1975-ben született Új-Zélandon, amikor a Montana borászat elültette az első tőkéket. A Loire mentének francia gazdái már akkor is a terroirról beszéltek, és nem hagyták megszólalni a szőlőt magát. A bor, ami az elkövetkező évtizedekre feltette a marlborough-i sauvignon blanc-t a világ bortérképére, a Cloudy Bay 1985-ös tétele volt. Itt szó sem volt terroirról, vegetális illatokról annál több: vágott fű, csalán, spárga, egres, no és akármilyen furcsa: macskapisiszag, köszönhetően egy kémiai vegyületnek a nem kellően beérett szőlőből származó metoxipirazinnak. De ez már a múlt: a hűvös karakter mellett ma gyönyörű érett citrusok, trópusi gyümölcsök ugranak ki poharunkból.

1. Sancerre és Pouilly-Fumé

A francia Loire borvidék központi körzetének két legismertebb települése adja e borok nevét. Szép savszerkezet, ásványosság, Pouillyban igazi tűzkövesség jellemzi a borokat. Az itteni gazdák is rémülettel nézték az új-zélandi borok szárnyalását, bár eladási gondjaik igazából sohasem voltak. Egy ideje itt is találunk gyümölcsösebb tételeket. Fehér halakhoz, tengeri herkentyűkhöz is ideális, de a helyi kecskesajthoz (Crottin de Chavignol) ennél jobb bort nemigen lehet elképzelni. Jean-Max Roger megbízható termelő, ültetvényeit nemcsak e két településen, de Menetou-Salonban is megtaláljuk. Rozé és pinot noir is készül a 31 hektárnyi birtokon. A sauvignon birtokborokért 10–12 €-t kérnek, a dűlőszelektáltak ára 17–21 €. www.jean-max-roger.fr

Loire

2. Dél-Stájerország (Südsteiermark)

Az osztrák borkiválósági listákon a fehérborok között szinte csak a rizlingeknek és a zöld velteliniknek van esélye csúcspontszámokra. Dél-Stájerország sauvignon blanc-jai azonban 93–95 pontot begyűjtve időről időre helyet követelnek maguknak a lista elején, mert ezek a borok a legnagyobb, legismertebb sauvignonokkal is felveszik a versenyt. Kitűnőek a talaj adottságai, de a termőhelyek ideális kitettsége és a mediterrán hatások sincsenek a szőlő hátrányára.

A Gross, a Lackner-Tinnacher, az Erwin Sabathi borászat kitűnő borokat kínál, de talán a Weingut Tement az, amely nálunk is a legismertebb. A 80 hektárról mintegy 450 ezer palack bor készül évente. A Zieregg és a Sernau dűlőszelektált sauvignonok nem olcsók (17–18 €), de a szerényebb kategória vagy a birtokborok is kitűnők, és az áruk is elérhető (8–12 €). www.tement.at

Weingut TEMENT

3. Bordeaux

Sauternes és Barsac édes bordeaux-i borai, vagy Graves és Pessac-Léognan néha méregdrága, de szép száraz fehér cuvée-i mellett egyre több fajtatiszta sauvignont palackoznak a borvidéken, elsősorban is az Entre-Deux-Mers körzetben. Ezek friss, savra szüretelt, jó ivású borok, amelyek hordót csak távolról láttak a pincében. Szeretne 4,9 euróért szép sauvignont? A Château Lamothe-Vincent a megoldás a Dordogne menti Montignac-ból. A bort trópusi gyümölcsök, mangó, ananász jellemzi, érett illatok, közepesen telt és hosszú bor. www.lamothe-vincent.com

lamothe vincent

4. Új-Zéland

A hazai üzletekben, borbárokban is számos borászat tételeit kóstolhatjuk. Nem titok, hogy a szigetország legtöbb borászata külföldi kézben van, nagy holdingok része, ahogy Ausztráliában és a világ számos más helyén is megszokott. A Tohu pincészet az 1998-as megalakulásakor az első maorik által működtetett borászat volt, mára ismert és elismert név, számos díjnyertes termékkel. A dűlőszelektált sauvignon 7 g/l sava, visszafogott alkoholja és a közel 5 gramm maradékcukor igen szép egyensúlyt mutat (7–9 eurós árával nem a legolcsóbb, de a divatot meg kell fizetni). A Mugwi Reserve Sauvignon használt francia hordóban erjedt és érett. Krémesebb, de a picit alacsonyabb sav mellett nincs maradékcukor, így az egyensúly ismét tökéletes. Ára 16–17 €. www.tohuwines.co.nz

Tohu

5. Szlovénia

A magyar határtól nem is messze, Lendvát alig elhagyva tátva marad az ember szája. Sok borvidéken találunk természeti szépséget, de kevés vetekedhet Jeruzalemmel. A zsebkendőnyi területen a dombokon hullámzó szőlősorok: furmint, alias šipon, rajnai rizling, olaszrizling és sauvignon blanc. A Dveri Pax borászat az egyik legismertebb a vidéken. A borászat és a birtokközpont Jarenina 200 éves kastélyépületében található, érdemes meglátogatni. A környéken kitűnő éttermek is csalogatják a látogatót elfogadható áron. A 2013-as Sauvignon Blanc reduktív tétel, leheletnyi szénsavval palackozva, inkább a friss, vegetális irányt képviseli. Fogyasszuk fiatalon, bár 2–3 évet tölthet palackban (ára 8–9 €). A 2011-es Vajgen Sauvignon komolyabb bor, kapott némi hordós érlelést is, s inkább fűszeres-gyümölcsös ízeket mutat némi hordós aromával, lényegesen komplexebb. 14–15 €-ért elvihető (azért a furmintot is tessék megkóstolni!). www.dveri-pax.com

jeruzalem

Még több sauvignon blanc-t!

Mini borkurzus a fajtáról

TOP 5 sauvignon blanc az Újdonságog rovatból

 Spárgás receptek sauvignon blanc-hoz

 

 

Tags: ,

Comments are closed.