VinCE Magazin

Sauvignon blanc-nal koccintunk a nyárra!Summer wine – énekelte egykor Nancy Sinatra és Lee Hazlewood. Bizonyára sauvignon blanc volt a poharukban, mert ez a fajta maga a nyár friss, virágos, füves illatával, fehér húsú gyümölcsök zamatával. Ennek örömére úgy döntöttünk, a héten több bejegyzést is közzéteszünk a nyár beköszöntét, egyúttal a sauvignon blanc-t ünnepelve.

Kezdjük a legelején egy rövid borkurzussal!

cimlap sauvignon blancDivatos lett

A sauvignon blanc újra divatba jött. Üde, friss, intenzív aroma és gyümölcsös ízvilág – pont olyan, amilyen a fogyasztási divat Európa-szerte. 10-15 éve még az adott értéket a bornak, ha a címkén feltüntették a bűvös „barrique” szócskát. Ma már alig látni ilyet. Sőt egyre többen, főleg az újvilágban jelzik a címkéjükön, hogy a bor nem barrique hordóban érlelődött. A sauvignon blanc sikerességét az is segíti, hogy e bor a szüret után hamar a polcokra kerül, nem érlelődik hosszú időn keresztül kisebb vagy nagyobb hordóban. Ráadásul nem egy unalmas fajta, hiszen a borvilág minden egyes zugában más és más arcát mutatja.

Sokszínű fajta

Azokon a területeken lehet kiváló minőségű bort készíteni belőle, ahol a jó vízháztartású talaj mellett kissé hűvösebb klímán fejlődhetnek a fürtök. (Ilyen területek találhatók például a Loire mentén Franciaországban, a chilei Casablancában vagy Új-Zéland számos borvidékén, hogy csak a legfontosabbakat említsük.) Ezek a környezeti feltételek biztosítják, hogy az érési folyamat végére bora megőrizze eleganciáját és friss savtartalmát. A fürtjei szeretik „látni” a napot, így a szőlőtermesztés során ügyelni kell a lombozatra is. Nem kedveli továbbá a túlságosan gazdag talajt, illetve a túlzott tőketerhelést sem. Zamatosságát szerencsére így is megőrzi, de beltartalmi értékei jelentősen csökkennek.
A sauvignon blanc-ból készíthető bor stílusára nagymértékben hat a szüret időpontjának kiválasztása. A teljes érés előtt szüretelt szőlőből zöldes jegyekkel bíró, míg késői szürettel lédús gyümölcsökben gazdag, telt, krémes textúrájú bor készíthető. Színe jellemzően világos árnyalatú, illata intenzív, aromatikus. A hazai sauvignon blanc-ok legjobban a zöld alma, csalán, egres és a bodza illatára emlékeztetnek. A tengerentúli borokra inkább a trópusi gyümölcsök jellemzőek. Szájban eleven, üde és sok esetben hordoz magán minerális jegyeket. Oxidációra való érzékenysége miatt a legszebb tételek reduktív körülmények között készülnek, és fiatalon mutatják legszebb énjüket. Hazánkban elsősorban az északi borvidékeken található meg nagyobb mennyiségben, összesen alig több mint 800 hektáron. Jelentősebb sauvignon blanc ültetvénnyel az Ászár–Neszmélyi, az Etyek–Budai, a Mátrai és a Balaton környéki borvidékek rendelkeznek.

A mini borkurzus Romsics László (AIWS borszakértő, a VinCE Magazin állandó tanácsadója, a György-Villa főborásza) korábbi írásának egy szerkesztett változata.

Miről is lesz szó a héten?

A fajta nyomában körbeutazzuk a világot

A VinCE Magazin 2014-es különszámának egyik fejezetében (Borban utazunk) a borvilág legizgalmasabb úti céljait ajánlottuk, egy-egy világfajta köré csoportosítva az utakat. Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus a sauvignon blanc nyomában “felkereste” a Loire vidéket, Dél-Stájerországot, Bordeaux-t, Új-Zélandot és Szlovéniát. Írása itt olvasható >>

Tohu

Tohu – az első maori kézben lévő borászat Új-Zélandon

A legújabb sauvignon blanc-okat ajánljuk

Többször teszteltük már a fajtát még a VinCE Magazin elődjével, a Decanter magyar kiadásában. Évekkel ezelőtt volt, így most az akkor jól szereplő tételekkel nem hozakodnánk elő. Viszont Újdonság rovatunkban időről-időre előfordulnak frissen a polcokra került suvignon blanc-ok. A legtöbb pontot elért öt bort itt ajánljuk.

Párosítsunk!

Már nem sokáig vásárolhatjuk csokorszám a tavasz legzsengébb zöldségét, a spárgát, amihez remekül párosítható a sauvignon blanc. Ennek apropóján a héten megosztunk néhány gyönyörű spárgás ételfotót és receptet is, itt.

gusteau

Sáfrányos bárányleves spárgával a Gusteau Kulináris Élményműhelyben

Tags: , ,

Comments are closed.