Ha étel-bor párosításról van szó, akkor a spárga mellé automatikusan sauvignon blanc-t párosítunk, hiszen a spárga diós-édeskés, enyhén kesernyés karakteréhez jól passzol egy friss savtartalmú, zamatos tétel. Újdonságok rovatunkból itt ajánlunk 5 kitűnő sauvignon blanc-t.
Persze van egy nagy baj a tavasz slágerzöldségével: rövid ideig van szezonja, és már most az “utolsókat rúgja”. Mivel még néhány napig beszerezhető egy-egy csokor spárga, a VinCE-olvasóknak összeszedtünk négy receptet ismert és éppen felfutó gasztroblogokról. Bízunk abban, hogy még a hétvégén alkalom nyílik a fogások elkészítésére, és a későbbiekben is felkeresik ezeket az oldalakat – csodákra lehet lelni!
1. Krémes spárga kosárka
Bodrogi Eszterrel vagy ahogy blogja után ráragadt az elnevezés, Fűszeres Eszterrel először egy kóser sétán találkoztunk (itt írtunk a sétáról). Ő vezetett be minket a kóser konyha alapjaiba, ami a sok vallási előírástól komoly kihívásnak tűnhet egy átlagos háziasszonynak vagy -úrnak. Fűszer és Lélek blogján a tradicionális zsidó ételek és azok kevésbé ismert vagy újragondolt változata mellett főként egészséges ételek receptjeit osztja meg, hiszen mint minden anya, ő is elsősorban családjának, férjének és két gyermekének főz.
A krémes spárgakosárka receptje itt érhető el >>
2. Spárgatorta füstölt lazaccal és póréval
Váncsa István újságíróról (Élet és Irodalom) köztudott, hogy szereti a hasát, sokszor és sokat főz. Receptjeit már több kötetben megosztotta, az Ezeregy recept és a Lakoma kiadásaiban, utóbbiban többek között a görög, török, ciprusi, marokkói és tunéziai konyha fogásaiból válogatott. A Táfelspicc blogon is találkozhatunk receptjeivel, például evvel a különleges “spárgatortával”.
A spárgatorta receptje itt érhető el >>
3. Spárgás metélt
Bara és Zsani a hagyományos roma konyhaművészet jegyében főznek, de a tradicionális ételeken túl szeretnék megmutatni, hogy mindent lehet egészségesebben és fenntartható módon. Ráadásul gyakran más nemzetek ételei is helyet kaphatnak az igazi cigány ételek között a RomaniGastro blogon. A spárgás metélt, persze nem tartozik nagymúltú étkeik közé, de ezt a fogást is megfűszerezik saját kultúrájukkal. Ha igazi shakshoukára, bodagra vagy szabolcsi töltött káposztára vágynánk, először Bara és Zsani blogját keressük fel!
4. Spárgatekercs, egy igazi borkorcsolya
Vrábel Krisztina első gyermeke születésekor kezdte el megosztani receptjeit az interneten. A dolcevitablog.hu kilenc éve indult, azóta Krisztina fogásai folyamatosan megjelennek magazinokban is. Több mint 60 ételt készít havonta, otthon szinte soha nem veszi elő ugyanazt a receptet. Eddig három szakácskötete jelent meg: Főzd magad, Végtelen spagetti és 160 grammos diéta, utóbbi diabéteszesek és diétázók számára igazi megváltás. Spárgatekercs receptjét a kényelmesebb háziasszonyoknak ajánljuk, mert akár bolti tésztát is használhatunk hozzá, a spárga pedig pucolás nélkül is tökéletes!
A spárgatekercs receptje itt érhető el >>