A mai felnőttgeneráció együtt nőtt fel a Völggyel, mindannyiunk legalább egyszer sétált a kis Balaton-felvidéki falvak utcin, kortyolt fröccsöt valamelyik udvarban, hallgatta Cseh Tamást vagy valamelyik fellépőt. Egy ideig kisebb intenzitással működött az összművészeti fesztivál, sokan már temették, de új erőre kapott, hogy a mostani, 25. Művészetek Völgye fesztivál soha nem látott, parádés programsorozattal kápráztassa el régi és új völgylakóit.

 

Hello Wood – egy szempillantás alatt felépült falu

Hello Wood / Somoskői GáborA számtalan színházi és zenei produkció mellett egyik érdekesség a Hello Wood falu lesz Vigándpetenden, amelyet 30 ország építészei alkottak meg egy hét alatt. „Az Architizer A+ Award-nyertes Hello Wood hatodik alkalommal megrendezett építészeti táborában a világ több mint harminc országából érkező építészek és diákok célja az volt, hogy olyan építészeti együttest hozzanak létre, mely újraértelmezi a falu fogalmát. A korábbi évektől eltérően az alkotók olyan konstrukcióban gondolkodtak, ahol az építmények egymáshoz kapcsolódnak és egymásra reflektálnak, megalkotva a Hello Wood ideális faluközösségét. Az installációk között található migrációs ház, közösségi színpad, szentély, a születés és a halál körforgását megörökítő lakóépület, kilátóba épített zuhanyzó, sőt még egy guruló kocsma is.
Idén először a Hello Woodon készült alkotások koherens településegységet alkotnak. A Falu éppen emiatt egy Hello Wood / Somoskői Gáborheterogén és innovatív épületrendszer, ahol a résztvevő építészek és diákok testközelből tapasztalhatták meg egy közösség létrehozásának nehézségeit és kihívásait. Például azt, hogy nem csupán az épületeket, hanem az épületek közötti tereket is bele kellett vonni a tervezés folyamatába. Vagy éppen azt, hogy egy többszáz kilós installáció megmozdításához nem elég a tervező csapat tagjainak összefogása, az egész közösség segítségére szükség van.
A FALU PROJEKT 2015 egy három évig tartó építészeti kísérlet első része: 2016-ban az előző év tapasztalatai alapján fejlesztik tovább a falu-közösséget, míg 2017-ben a Falu leépülését, amortizációját vizsgálja a független oktatási szervezet.”

Már a weboldal is barangolás a Völgyben
A Művészetek Völgye rendkívül gazdag programokban, ezért mindenképpen érdemes alaposan tanulmányozni a fesztivál weboldalát, amely már design-jában tükrözi a rendezvénysorozat összművészetiségét. A fellépőkön kívül sok hasznos információt találunk, többek között megtudhatjuk az ingyenes, a fesztivál településeit összekötő Csigabusz menetrendjét, foglalhatunk parkolóhelyet vagy megszervezhetjük utunkat valaki más autójához csatlakozva. A legizgalmasabb a Völgytörténet menüpont, ahol barangolhatunk a múltban, de feltölthetjük saját emlékeinket is, hogy aztán a történésekkel együtt, időrendbe szedve nézhessünk a korábbi évek képeibe.
Amíg odaérünk, a Völgyrádióval hangolhatjuk magunkat a fesztiválra, amit legjobb, ha a mobilunkra letöltött applikáción hallgatunk.

Művészetek Völgye