A minőségi bor ugyanúgy hozzátartozik Alsó-Ausztriához, akár a sokszínű táj vagy a figyelemre méltó kulturális értékek. Az alsó-ausztriai BorŐsz idén ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, igencsak sokszínű kínálattal. A bor szerelmeseit és az ínyenceket 2015. augusztus 21. és november 20. között borbarát ünnepségek sorozata várja, borhoz illő különlegességekkel, ínyencfalatokkal. Az érdeklődőkre kedélyes felfedezőút vár, többek között meg lehet tekinteni a szüretelést, élő zene kíséretében részt lehet venni borászünnepségeken és pincesori mulatságokon, borutakon lehet túrázni, sétálni kijelölt útvonalakon a szőlősorok mentén.

BorŐsz 2

Alsó-Ausztriának megvan a maga saját, ötödik évszaka – a BorŐsz. Augusztus közepétől november végéig jó száz borutca várja több mint nyolcszáz rendezvénnyel a vendégeket, amelyek középpontjában a bor, a táj, az életöröm és az élvezet áll. A rengeteg magas színvonalú rendezvény mellett főleg a bort és a kulináris különlegességeket ötvöző borínyencségek állnak rivaldafényben. Válogatott, hétfogásos menüket vagy mesterszakács által a borhoz celebrált étkeket kínálnak hangulatos élő muzsikával kísérve. Akik aktívan szeretnek pihenni, különféle borkirándulásokat tehetnek, részt vehetnek a szüreteken.

A BorŐsz története

Alsó-Ausztria a maga 27 000 hektárnyi szőlőkertjével Ausztria legnagyobb borvidéke, ahol a bor régi hagyományokra tekinthet vissza. Az első szőlőket még a rómaiak telepítették mintegy kétezer évvel ezelőtt, azóta határozza meg a tájat és a kultúráját. A helyi borászokatborásznőket immár a nemzetközi boros elitben tartják számon, a legkiválóbbak közé tartozó nedűket állítanak elő. A tájtól, talajtól és klimatikus viszonyoktól függően a leggyakoribb fajták a Zöldveltelini, a Rizling, a Fehér Burgundi, a Chardonnay, vagy az olyan nemes vörösborok, mint a Zweigelt, a St. Laurent, és az autochton borfajták, a Cirfandli és a Vöröshegyű(Rotgipfler).

BorŐsz1

A BorŐsz – Alsó-Ausztria védett márkája

Alsó-Ausztria a borhoz kapcsolódó rendezvényeket 1996-ban fogta össze és jegyeztette be a „BorŐsz” márkajelzést. A Niederösterreich-Werbung ötlete és kezdeményezése alapján 36 helyen 214 rendezvényt szerveztek, amelyek a hagyományokat, szokásokat voltak hivatottak népszerűsíteni, közelebb vinni az emberekhez. A rendezvénysorozat húsz év alatt Európa legnagyobb borfesztiválja lett, és a maga 830 kilométerével a leghosszabb borutcával is büszkélkedhet. Az alsó-ausztriai borutca 1500 borbarát vendéglátóhelyet kínál nyolc borvidék 150 bortermelő helységében. Pincesorfesztiválok, pincelátogatások, borkirándulások, borfutóversenyek, szüretek – a sokszínű programban minden korosztály megtalálja a magának való szórakozást.

 Bővebb információ a BorŐszről >>