Bagi Balázs

Bagi Balázs Chiléből érkezett kóstoltatni

Hozzászoktunk már, hogy Herczeg Ágnes boriskolájában rendhagyó workshopokon, borkóstolókon vehetünk részt, ennek megfelelően az idei tanév nyitókóstolójára is kíváncsiak voltunk, hiszen Bagi Balázs egyenesen Chiléből érkezett, hogy bemutasson hét kuriózumnak ígérkező chilei tételt.

Chile borairól az átlag borkedvelőnek nem sok tapasztalata van, Magyarországon a Heinemann Testvérek, a Wineage, az IFDT és a Bortársaság borkereskedés forgalmazza néhány nagy chilei borászat tételét, ezért az olyan alkalom, mint a Herczeg Ágnes boriskolájába szervezett, kis chilei pincészeteket bemutató kóstoló, ritka jó lehetőség arra, hogy az Újvilág feltörekvő borországával jobban megismerkedjünk.

Bagi Balázs a WSET kurzusai után, az International Master Vintage – Vine, Wine and Terroir Management nemzetközi képzés hallgatójaként szélesítette szakmai tudását. Franciaországi, olaszországi, spanyolországi félévei és európai tanulmányútjai után még messzebbre merészkedett, jelenleg Chilében él, ahol többek között borászatok hatékonyabb működésére dolgoz ki koncepciókat. Ő mesélt a chilei borokról annak a tucatnyi szerencsés embernek, akik szeptember 3-án összegyűltek az első kerületi boriskolában. Európában kereskedelmi forgalomban nem kapható, atipikus tételeken keresztül mutatta be, hogy mi rejlik Chilében a mainstreamen túl.

Chilei bortermelés a számok tükrében:

– A Csendes-óceán és az Andok határolta ország megközelítőleg 4300 kilométer hosszan terül el, ami rendkívül változatos klímát biztosít
– A 90′-es évek exportrobbanását követően a boripar a 2000-es évektől a tudatos agrárfejlesztés része. 2020-ra szeretnék elérni a 3 milliárd dollárt
– Chile jelenleg a világ 9. legnagyobb bortermelője, 4. legnagyobb exportőre
– Az országot 3 nagy borkonglomeráció “uralja”, ők adják a termelés 50%-át
– Az ország bortermelésének 70-80 %-át exportálják, ennek 50%-a folyóbor
– Részint az előző pontból adódik, hogy a helyi bor sok esetben Chilében drágább, mint egy amerikai vagy brit borkereskedésben

Chile

Félre a sztereotípiákkal!

Punk borászok mindenhol vannak, de Chilében nagyon tudják a dolgukat! Mintha Bagi Balázs által összeállított borsornak az lett volna a célja, hogy bemutassa a jó ár-érték arányú, az európai ízlésre szabott, lekerekített borokon túli chilei borokat. “Nem tipikus chilei bor”, “inkább óvilági hozzáállás” – a tételeket többször is így kommentálták a kóstolók. 

A kóstolósort két pinot noir pezsgővel kezdtük, holott az országnak nincs nagy pezsgőkészítési tradíciója. A Miguel Torres családi pincészet organikus borokat készít, termelésének 20%-a habzóbor és pezsgő, mely többnyire az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban lel gazdára. Portfóliójukból a Cordillera Brut tételt kóstolhattuk meg, melyet érett gyümölcsös illat, rövid szellőztetés után ásványosság, erőteljes habzás és szép savak jellemeznek. A második tétel a 2010-ben alapított Casa Roca Triple Cero rozé pezsgője volt, mely rusztikusságával vált emlékezetessé. A gazdag illatot kesernyés íz követi, lekváros, piros gyümölcsös zamatokkal.

A harmadik tétel a Valle de Casablanca leghidegebb, legmagasabban fekvő részéről érkezett, ahol 9000/ha a tőketerhelés. A La Recova tétele a Sauvignon Blanc férfias oldalát mutatta meg: illatában erős paprika és bors, jó savszerkezet és hosszú lecsengés jellemzi. Ezt követte egy 2012-es chardonnay, ugyanebből a völgyből, a Casa Roca bioművelésű területeiről. Ez a tétel indította el leginkább a kóstolók fantáziáját, Vörös Attila borszakíró a bor lomhaságát Garfieldhez, a lusta macskához hasonlította, Herczeg Ágnes pedig egy kis savval “bolondította meg” az alkoholos tételt, ami gyengeségei ellenére vattacukros, mangós, körtés zamataival mégis szerethető bor.

clos-des-fous

Tényleg őrültség lenne Chilében dűlőszelektált borokat készíteni? A Clos des Fous megpróbálta!

Clos des Fous, azaz őrültek háza, így határozta meg magát az a négy barát, akik 2008-ban azzal a meghökkentő ötlettel álltak elő, hogy dűlőszelektált fajtaborokat fognak készíteni. A projektet sokan kétkedve fogadták, de a végeredmény magáért beszél: Subsollum 2013-as pinot noir tételük a szeptemberi kóstoló közönségkedvence lett, enyhe füstösségével és hosszan tartó pirosgyümölcsös zamataival. A San Roke (José Luis Rozas) 2013-as Malbecjét dekantálás után kóstoltuk meg. Többen fájlalták az amerikai hordók túlzott jelenlétét (illatában a feketeribizli mellett a kókusz dominált), de komplexitását, kerek, szájat kitöltő voltát mindenki elismerte. A kóstoló záró tétele, egy cabernet sauvignon – syrah cuvée volt, a Agrícola Cuvelier (Emeric Montignac) 2011-es Tarambano tétele, mely a Wine Spectator vakkóstolóján 96 ponot ért el. Szép fűszeresség, friss gyümölcsösség, “mint egy felöltöztetett úrihölgy” kommentálták a kóstolók a biodinamikus (!) tételt. Majd felmerült a kérdés, hogy lehet ennyire kerek és komplex egy bor biodinamikus eljárással?

Dr. Kosárka József többszörös nagykövet felhívta rá a figyelmünket, hogy Chilében egyelőre nincs szigorú bortörvény, amelynek meg kell felelniük a borászoknak, helyette élelmiszer szabványok vannak. Egy rövid történettel árnyalta a “biodinamikus” tételekről kialakult képet. Egyik chilei pincelátogatását idézte fel, amikor búcsúzóul megköszönte, hogy mindent megmutattak neki. Azért mindent nem – hangzott a válasz, és bevezették egy szobába, ahol a tanninporoktól kezdve az aromákig minden készen állt a borkészítésére…

Azzal együtt, hogy a kóstolón megtanultuk, nem mindent kell szó szerint elhinnünk a (chilei) borászoknak, emlékezetes tételeken keresztül ismerkedhettünk meg a chilei borvilág rejtett oldalával.

Borsor:

 • Miguel Torres, Cordillera Brut, Pinot Noir NV
 • Casa Roca, Extra Brut Nature – “Triple Cero”, Pinot Noir Rosé 2012
 • La Recova, Sauvignon Blanc 2014
 • Casa Roca, Chardonnay 2012
 • Clos des Fous, Subsollum, Pinot Noir 2013
 • San Roke (José Luis Rozas), San Rosendo, Malbec 2013
 • Agrícola Cuvelier (Emeric Montignac), Tarambano 2011
Chilei borsor

Fotó: Facebook – Herczeg Ágnes Wine Expert

Következő kurzusok / előadások a Herczeg Ágnes Wine Schoolban:

 • 9.24. – Bor-étel párosítás Mautner Zsófival
 • 9.26. – Budapesti Metropolitan Főiskola| Borturisztikai szaktanácsadó képzés
 • 9.30. – Az igazi dolce vita: olasz borok és desszertek kóstolója
 • 10.2. – A nagy hedonista festés
 • 10.6. – Légy a társaság sommelierje Szik Mátyással
 • 10.14. – Kóstolástechnikai tréning 1.0
 • 10.16. – Új-Zéland szüreti beszámoló és kóstoló Rácz Mikivel

 

Szöveg: Tóbiás Lilla