VinCE Magazin

Ezerjó pezsgővel ünnepeltük a Frittmann testvéreketFrittmann GoldA kis alföldi város, Soltvadkert kedden megtelt szakértő vendégekkel és elöljáróságokkal, hogy a szimpla hétköznapból ünnepet varázsoljanak az ünnepelt Frittmann Jánossal és Istvánnal, akik a korábbi Év Bortermelője cím mellé idén elnyerték az Év Pincészete díjat is. A Gold nevű, finom érleltséget mutató, nagyon élvezetes és elegáns, ezerjóból készült pezsgő kiváló indítás volt a díjátadóhoz és az azt követő ünnepléshez (a pezsgő Gran Menzione-díjatt kapott a veronai Vinitaly borversenyén).

Onnan is jöhet siker, ahonnan nem számítunk rá

Ahogy az ünnepi megszólalók egyike, Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke rámutatott, néhány éve még a térségben a szőlők kivágása volt napirendi ponton. Sokan belefáradtak abba, hogy egy presztízs nélküli borvidéken alkossanak nagyot, talán mert nem ismerték fel, hogy nemcsak egy csúcsbor létrehozása nagy dolog, hanem egy életen át jó ivású, korrekt, könnyed gyümölcsös borokat készíteni kompromisszumok nélkül ugyanakkora tett. Frittmannék felismerték, hogy melyik az a szegmens, ahol kitartó munkával jó eredményeket érhetnek el, és erről az útról sosem tértek le. A Gold nevű ezerjó pezsgő csak egy volt a díjátadón kínált számtalan illatos és zamatos tétel közül, mégis könnyen belelátunk néhány szimbólumot: a szerény, alig ismert kunsági ezerjó szorgos munkával, gondos érleléssel – a népmesék világát idéző legkisebb legényként  – a királyi udvar pompáját idéző, aranyló buborékokkal ékeskedő pezsgővé is válhat. A kedves olvasók elnézését kérem a talán túlzott szentimentalizmusért, de a tegnapelőtti díjátadó és a Frittmann testvérek beszéde még mindig élénken bennem van. Két szeretetre és tiszteletre méltó ember, akik rövidke mondókájukban korán elhunyt édesapjukat, erős, ma már szintén az eltávozottak közt lévő édesanyjukat és szorgalmas, lelkes gyermekeiket dicsérték. Miközben elég volt körülnézni a letisztult épületen, a tiszta, rendben tartott borászatban, hogy tudjuk, nagyon is megszolgálta ez a két ember ezt a díjat és a korábbit is.

Frittmann borház

A Wall Street Journal is méltatta

wallstreet journalFrittmannék azokra a fajtákra koncentrálnak, amelyek a Kunsági borvidéken jól érzik magukat, és portfólójukban olyan, viszonylag ismeretlen kincsek is szerepelnek, mint a fehér generosa vagy a kék néró. Az ezerjó mellett a cserszegi fűszeresé az egyik főszerep, és hogy milyen jól csinálják, azt bizonyítja ez év áprilisában az amerikai Wall Street Journal egyik szerzője, Will Lyons brit borszakíró cikke, aki a világ 5 legjobb ismeretlen bora közt említi Frittmannék cserszegijét. Aki azt hiszi, hogy egy tehetős alföldi borászat promóciós cikket vásárolt a tekintélyes amerikai lapnál, az téved: a palack véletlenül került a szerzőhöz, akit lenyűgözött a frissességet ontó bor. Izsák Norbert újságíró írása az áprilisi sikerről itt olvasható.

Komplex kritériumok

Az Év Bortermelője díjtól eltérően az Év Pincészete díjhoz pályázni kell, már a pályázat elkészítése komoly munka. “A díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Az Év Bortermelője elismerést többnyire családi borászatok és kiemelkedő borász személyiségek kapják, míg az Év Pincészete-díjjal a magyar borászatban irány- és mértékadó, legalább relatíve nagyobb birtokról szüretelő pincészetek munkáját kívánták elismerni” – hangzik a definíció. A két díj halmazának metszete, vagyis a “duplázók sora nem hosszú: mindkét díj elnyerése eddig csak Bock Józsefnek, Thummerer Vilmosnak, Garamvári Vencelnek, Kamocsay Ákosnak (Hilltop) és Konyári Jánosnak (IKON) sikerült.

Az eddigi Év Pincészete díjazottak

Frittmann testvérek

 • 2015 Frittmann Borászat, Kunsági Borvidék (fotó: Erdősi Mária)
 • 2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék
 • 2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék
 • 2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék
 • 2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék
 • 2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék
 • 2009 Szöllősi Pincészet, Ászár-Neszmélyi Borvidék
 • 2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék
 • 2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék
 • 2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Dél-Balatoni Borvidék
 • 2005 Disznókő, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
 • 2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Ászár-Neszmélyi Borvidék
 • 2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
 • 2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátraaljai Borvidék
Gratulálunk az idei díjazottnak!

 

Tags: , , ,

Comments are closed.