A Magyar Dal Napja mozgalom 2008-ban indult a Szigeten, azóta pedig minden évben, szeptember második vasárnapján rendezik meg az ország különböző pontjain. Idén Bük városa nyerte el a Magyar Dal Fővárosa megtisztelő címet, ahová szeptember 13-án várják a zeneszeretőket.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg, mely a nagy sikernek köszönhetően a következő esztendőben már országos eseménnyé nőtte ki magát. Az elmúlt években, szeptember második vasárnapján átlagosan 150 órányi zene szólt és több mint ezer előadó lépett színpadra, népszerűsítve ezzel a magyar zenét, teret adva az ismert fellépők mellett a helyi előadóknak is.

Magyar Dal Napja 2

Köszönhetően a városi és regionális összefogásnak az egész hétvégét betöltő rendezvénysorozatban a helyi turisztikai szereplők és a közeli Szombathely és Zsira is közreműködik. 2015. szeptember 13-án, a Bükön fellépő együttesek a Bükfürdő Gyógy-és Élménycentrum parkolójában kialakított koncerttéren szórakoztatják a közönséget. Délelőtt az apróságok tapsolhatnak és táncolhatnak a Kakaó zenekar és a Tarisznyások együttes népszerű gyerekdalaira, majd helyi csoportok mutatkoznak be széles zenei repertoárral. A délebédhez a nemzetközileg is nagy elismerésnek örvendő Pannon cigányzenekar és tanítványai szolgáltatják a muzsikát, délután pedig közel tucatnyi formáció váltja egymást a színpadon.

A fellépők között számos kiváló előadó és zenekar is megtalálható, egyebek közt az 1962-es Ki mit tud?-on bemutatkozott Express együttes, a modern jazz zene hercegnője Harcsa Veronika, a nagymesterek: Karácsony János és Somló Tamás, továbbá a platinalemezes Kowalsky meg a Vega és hazánk egyik legnépszerűbb alternatív rockzenekara, a Pál Utcai Fiúk. Az estet az idén 15. születésnapját ünneplő MTV EMA Worldwide Act díjas 30Y zenekar zárja.

Aki szeretné megismerni a környéket, de a jó zenéről sem akar lemaradni, annak igazi csemege a városban egész nap közlekedő zenevonat, melynek fedélzetén amatőr zenekarok szolgáltatják a látványt kísérő dallamot. Bük, Zsira és Szombathely között pedig a már hagyományos 30Y jelzésű kultúrbusz szállítja a közönséget, aminek utasterében koncertfotó-kiállítás is megtekinthető.

Bővebb információ: www.visitbuk.hu

Programok

Magyar Dal Napja program