VinCE Magazin

A Csopaki Kódex új védjegyes boraiA hétfői Csopaki Termőhelyi Mustra legjobb tételeivel, az elmúlt három Kódex évjárat közel 30 dűlő- és hegyborának best of válogatásával és ritkán kóstolható évjáratos Szent Donát borokkal is megismerkedhetünk a szombati Csopaki Rizling Ünnep közönségkóstolóján, a Márga Bisztróban.

Csopaki Dűlőbor Bírálat és Termőhelyi Mustra

A csopaki bor minőségének védelmében megalkotott eredetvédelmi kódex a 2012-es évjárattól kezdve ellenőriz területeket, és minősít a védett csopaki dűlőkből származó olaszrizling borokat. A 8-10 tagból álló termelői közösség az ország legszigorúbb független szabályrendszere szerint műveli regisztrált területeit és készíti az onnan származó dűlőszelektált borait.

Október 12-én a Szent Donát Birtok éttermében került megrendezésre a 2014-es dűlőborok bírálata és a korábbi évjáratú dűlőborok szakmai mustrája. Összesen 29 dűlős olaszrizling került terítékre, melyből 8 friss tétel versengett a Csopaki Kódex védjegyért. A bírálat eredményeként végül 5 friss tétel szerezte meg a védjegyoltalmat. A korábbi évjáratú dűlős Csopakik közül két tétel megosztva kapta a legmagasabb pontszámú boroknak járó Terroir Champion díjat.

csopaki biralat

Friss védjegyes borok:

  • Petrányi Pince Szitahegy 2014csopaki vedjegy
  • Homola Pince Hajnóczy 2014
  • Csiszár Pince Szil 2014
  • Söptei Pince Nagykút 2014
  • Fekete Pince Hegyalja 2014

Terroir Champion díj 2015:

  • Hamvas Pince Nagykút 2013
  • Szent Donát Birtok Kishegy 2012

Csopaki Rizling Ünnep

A Mustrán résztvevő borokból komoly merítés kerül a nagyközönség elé az október 17-i Csopaki Rizling Ünnepen. A közönségkóstoló szintén a Márga Bisztróban lesz, ahol megismerkedhetünk az új védjegyes tételekkel, az elmúlt három Kódex évjárat közel 30 dűlő- és hegyborának best of válogatásával, valamint ritkán kóstolható évjáratos Szent Donát borokkal. A kísérő falatkákat a nemrég nyílt Márga Bisztró kínálja, melyet már Duchemin étteremkritikusunk is felkeresett. Véleményét az októberi VinCE Magazinban olvashatják.

A borok kóstolása mellett a programsorozat része az ország legrégebbi egyházi szőlőbirtokának adományozója tiszteletére megtartott Guden szentmise este hattól, az Árpád-kori paloznaki templomban, valamint az azt követő jazz koncert a Kredenc Borbisztróban.

csopaki rizling ünnep

Az esemény oldala >>

A Csopaki Kódexről itt olvashat bővebben >>

Tags: , , , ,

Comments are closed.