Az egyik online ételrendelési portál megvizsgálta, milyen ételekre és receptekre kerestek rá idén leginkább a magyarok. Jellemző, hogy a toplistában kizárólag desszertek és kelt tésztás ételek találhatóak. A kép lesújtó.

A Falatozz.hu által a Google Trends oldalán végezett kutatásból ugyanis kiderül, hogy 

  • nem tudunk főzni,

  • egészségtelenül és egyoldalúan étkezünk,

  • a legegyszerűbb fogások a legnépszerűbbek,

  • a nemzetközi – akár negatív – divatot a budapestiek követik elsőként,

  • és hogy a társadalom nagy részét messze elkerülik az egészségtudatos étkezés és a gasztroforradalom vívmányai.

A legnépszerűbb keresőszavak a torta, a palacsinta, a pizza, a muffin, a pogácsa, a piskóta és a sütemény voltak az idei évben. Tehát cukrot és fehér lisztet akarunk minden mennyiségben. Muffinban a csokis, a meggyes és a banános  fajta a menő, míg a torták közül a Sacher és az oroszkrém mellett az Oreo lett a 2015-ös favorit. A statisztikából kiderül, a legkomolyabb sikere az Oreo tortának van, ugyanis 140%-kal nőtt idén a keresési aránya, még úgy is, hogy az érdeklődők köre szinte kizárólag budapestiekből áll.

ételtrend

A pizza a legnépszerűbb főétel a netes rákeresések alapján, és talán nem meglepő, hogy az utcasarki pizzázóknál és most már a hiperek pultjából is kapható ízvilágot, a hawaii, a magyaros és a sonkás fajtákat szeretik a legtöbben.  A legnépszerűbb fogalmak között egyedüli főételként a kijevi csirkemell szerepel, a levesek közül pedig a brokkolit készítik a legtöbben. További érdekesség, hogy a “modern szakácsok” előszeretettel keresnek rá olyan egyszerű fogásokra is, mint a paradicsom saláta vagy a gyümölcsleves, és már a pogácsa receptjét sem a nagymamától tanulják meg, hanem az internetről vadásznak hozzá recepteket. Ha így van, reméljük, a hiteles és komolyan vehető gasztrobloggerek oldalára is rátalálnak.

pizza11

A kép csak illusztráció! A Fűszer és Lélek blog emlékezetes pizzareceptjéhez készült fotó “Fűszeres” Esztertől.