VinCE Magazin

Megszületett az első hazai régióbor!



BALATONBOR_LaposaKardos Gábor és az általa vezetett Balatoni Kör szinte minden héten gondoskodik arról, hogy ne maradjunk balatoni hír nélkül. Előző héten a badacsonyi szezonnyitó eseményükről számolhattunk be, most hétvégén pedig Budapestre jöttek, hogy bemutassák az első hazai régióbort és a borászszakma legkeresettebb grafikusa, Ipacs Géza által készített címkét.

A Balatoni Kör az Olaszrizling Október nyitóeseményeként mutatta be október 10-én az első hazai régiós bort, ami az egyik legnépszerűbb hazai fajtából, olaszrizlingből készül komoly kritériumok szerint. A  bormárka létrehozásával tovább szeretnék erősíteni a balatoni borászok összefogását.

A kritériumrendszer több mint egy éves szakmai egyeztetési folyamat eredményeképpen jött létre. A kezdeményező borászok bíznak abban, hogy minden régiójuk minőségi borászata iránt elkötelezett családi pincészet el fogja készíteni saját BalatonBorát, ezzel erősítve az innovatív közösségi márkaépítést.

BALATON BOR_LOGO

„Made in Balaton”

A BalatonBor Olaszrizlingből készül, jóivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, amiről ezért joggal mondhatjuk, hogy „a Balaton Bora”.

Szőlészeti-borászati paraméterek:

  • tőketerhelése maximum 2 kg
  • maradékcukor tartalma maximum 4 g/l
  • forgalomba hozatali kategória: Balaton OFJ
  • alkoholtartalma 11,5-12,5 % vol között
  • erjesztése minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
  • friss, de fajtajelleges aromák, illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve
  • érlelése minimum 4 hónap tartályos és/vagy ászokhordós

Arculat:

  • meghatározott típusú burgundi palack
  • sorszámozott csavarzár, közös beszerzés
  • egységes arculat, csak a termelő neve a különbség

Árképzés:

  • nagykereskedelmi irányár: nettó 600 Ft
  • viszonteladói irányár (étterem, borbolt, stb.): nettó 850 Ft
  • kiskereskedelmi irányár (pinceár): bruttó 1450 Ft

Kereskedelem:

  • minimum 1000, maximum 3000 palack
  • 50 % a résztvevő pincészetek saját értékesítésében
  • a rendszer egyben kereskedelmi szövetség is a tagok között
  • szükséges szinten szabályozott értékesítés, közös kereskedelmi érdekképviselet
  • a BalatonBorral létrejövő új régiós termékkategória alkalmas külpiaci marketingre és exportra is
  • a márkanév használati díjából palackszám arányában osztozunk a közös költségeken, ami a résztvevők számától függően minimum 30, maximum 50 Ft/palack

Minőségbiztosítás:

  • 2015. szeptember 30: résztvevők regisztrációja
  • 2016. január 23, Vince-nap: jelentkezési határidő
  • 2016. március 21: palackálló bor bírálata
  • 2016. április 24, Szent György-nap: piacra kerülés
  • a fenti kritériumrendszert a Balatoni Kör, vagy megbízottja ellenőrzi

Tags: , , ,

Comments are closed.