1765-től 2015-ig a Hennessy Ház története hét generáción és öt kontinensen át ívelt. A világelső cognacház most újabb mérföldkőhöz érkezett, 250 éves évfordulóját tradíciói és a kiválóság jegyében különleges házasítással ünnepli – ez a Hennessy 250 Collector Blend.

Hennessy4A gyűjtőknek szóló jubileumi különlegességhez keverőmesterük, Yann Fillioux és a Kóstoló Bizottság 2010 óta válogatta a kivételes párlatokat, melyeket az elmúlt 50 évben készítettek és érleletek, hogy az alkalomhoz illően nemes és elegáns, egyben intenzív házasítású cognac születhessen.

A tételeket a házasítás előtt már legalább tíz évig érlelték hordókban a Charent folyó partjához közel, épp ahogy a régi időkből származó legidősebb cognacjaikkal tették egykor. Itt optimálisak a körülmények a lassú érleléshez, és valamivel kevesebb az elpárolgott veszteség, „az angyalok jussa”. De a legfontosabb az egyensúly, amely e párlatokat jellemzi: harmónia túlzó koncentráció nélkül, miközben a legfinomabb aromák fejlődhetnek ki.

250 hordó állít emléket a 250 évnek

A mintegy száz kiválasztott párlat közül a legidősebb 35 éves, de a legfiatalabb kora is 15 év. Érlelésükhöz La Sarrazine kádárműhelyében 250 darab speciális, 250 literes hordót készítettek (a megszokott méret a 270 liter): a Limousin tölgy vanília és pirítós aromákkal gazdagítja a benne érlelődő eaux-de-vie-t, de nem nyomja el annak sajátos ízvilágát.

Hennessy

A Hennessy 250 Collector Blendet világos, meleg borostyán árnyalata teszi egyedivé, amely a lassú érlelésnek és a házasítás módszerének köszönhető. Illata gazdag, a gyógynövényes és fűszeres jegyek egyaránt jellemzőek rá: felfedezhetjük benne a keserű narancs, a frissen reszelt szerecsendió, az édesgyökér és a szárított borsmenta illatát, csakúgy, mint a sáfrányt. Megkóstolva is különleges élményt nyújt, eleganciát mutat, utóízében fűszeres komplexitással.

Palackját Stephanie Balini designer tervezte, míg a réz felületű díszdobozra ezüstszín grafika került. Központi motívuma egy térkép, annak jelképeként, hogy a ház negyed évezredes története alatt minden kontinenst, és több mint 120 országot meghódított.

Hennessy2