Megkezdődött a 2016-os Borászok Borásza jelöltállítási folyamata. Jelölési joga a Borászok Borászainak van, ezért Dr. Prónay Bence – a Borászok Borászát felügyelő Vinum Praemium Alapítvány kuratóriumi elnöke –felkérte az eddigi évek nyerteseit a saját 50 főt tartalmazó jelöltlistájuk felállítására.

A Borászok Borásza díj szabályzata szerint idén is a Borászok Borászaitól várja a kuratórium az 50-es jelöltlistákat, amelyeket ezután összegeznek, majd egy kibővített kuratóriumi jelöltállító ülésen a Borászok Borászai közösen döntenek az 50 jelölt személyéről. Ezen az ülésen kell tehát a jelölőknek konszenzusra jutniuk, illetve egyúttal lehetőségük van fejenként egy főt jelölni a Borászok Barátja díjra. Ezt a 2012-ben elindított díjat olyan civil személyiség kaphatja, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Az eddigi nyertesek: Dr. Freund Tamás (2012), Borbás Marcsi (2013), Dr. Mészáros Gabriella (2014) és Alkonyi László (2015).

borászok borásza

Az előző évek Borászok Borászai, a 2015-ös győztes, Dr. Bussay László kivételével

Az 50 jelölt december közepén értesül arról, hogy felkerült a 2015-ös listára. Minden jelöltnek egy szavazata van. A jelöltek az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétkörös szavazással, egyszerű többséggel választják meg a győztest. Az első kör után a legtöbb szavazatot kapott 5 jelöltközül hozza meg a végső döntést az 50 jelölt, szintén egy-egy szavazatával.