Stradivari néven étterem nyílt a nemrég Gastro Design díjjal és Európa Legjobb Wellness Spája címmel kitüntetett belvárosi butikhotelben, az Aria Hotel Budapestben. A „Farm-to-table” koncepció szerint a legkülönlegesebb fogásokat is javarészt hazai termelőktől származó alapanyagokból készítik.

stradivari étterem

A zenei tematikájú hotel éttermét Stradivari névre keresztelték.

Különös figyelemmel válogatott, minőségi alapanyagok, magyaros ételek modern megközelítésben, természetesség és egyedi ízek – ezeket tűzte zászlajára a Hercegprímás utca 5. szám alatt található étterem, ahol többek között saját kávékeverékkel, bioorganikus borokkal, saját főzésű lekvárral és magyar termelők alapanyagaiból készült ételkülönlegességekkel várják a vendégeket. A „farm-to-table” vagyis a termelőtől az asztalig irányzat lényege, hogy a környezet- és egészségtudatosság jegyében az alapanyagok többségét közvetlenül a kistermelőktől, ellenőrzött gazdálkodásokból szerzik be.

Stradivari_Kacsamáj dobostorta

Kacsamáj “dobostorta”

A minőségi alapanyagokra az ételek és italok terén is kiemelt figyelmet fordítunk. Miután a konyhában a magyaros ízeket helyeztük előtérbe, így fontosnak tartottuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben hazai alapanyagokat használjunk. Ezzel kicsit mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a magyar kistermelők  megrendeléseket kapjanak. Továbbá így a termékek frissességét és minőségét is jobban tudjuk ellenőrizni. Gyorsfagyasztott késztermékek helyett az egészséges, friss hozzávalókat helyezzük előtérbe, és kerüljük az adalékanyagok, ízfokozók, tartósítószerek használatát – mondja Váradi-Szabó Balázs a Stradivari Étterem gasztronómiai szakértője.

Valódi reformkonyhát hoztak létre, a hazai ízekhez kreatívan nyúlnak, a magyaros ételek egészen újszerű, modern formában jelennek meg az étlapon. Az étterem különleges kreációi közé tartozik többek között a marhapörkölt burger, a hortobágyi éclair, vagy Szabó Zsuzsa cukrász „laboratóriumi” módszerekkel készített lúdláb tortája. „A cél a magyar konyha megújítása volt, természetesen az alapvető ízeket megőrizve – hiszen egy paprikás csirkének paprikás csirke íze kell, hogy legyen. A tálalás és a koncepció viszont ennek megfelelően kicsit sématörő, ezen a téren tartogatunk meglepetéseket” – mondja Ferencz Gábor chef, aki szerint ez a játékos, modern megközelítés a külföldi és a magyar közönség számára is izgalmas lehet.

Stradivari Pisztráng

A pisztrángot így képzeli el Ferencz Gábor chef.

Italok ínyenceknek

Az italválaszték terén szintén koncepció volt, hogy a kevésbé ismert borászatoknak, valamint a kisebb lepárlóknak is teret, lehetőséget biztosítsanak. A borlapon fellelhetőek a természetes és spontán erjedésű bioorganikus borok, és a magyar borvidékek jellegzetességei. Ugyanakkor a szeszesitalok kínálatában széles választékban megjelennek a külföldi régiók különlegességei is. Arra azonban törekedtek, hogy a nagy nemzetközi márkák helyett ezeket is inkább kisebb lepárlókból közvetlenül szerezzék be. „Egy ilyen whiskynél az ízek harmóniájában megjelenik a whisky mester gondolkodása, sokkal egyedibb, karakteresebb ízeket, és teljesen új élményt kaphatunk”- mondja Váradi-Szabó Balázs, aki mindemellett a széleskörű pezsgőkínálatot is kiemeli.

Stradivari koktel

Forró koktél a tetőteraszon, télen is!

A koktélok terén pedig az Aria Hotel Budapest desigjának zenei tematikája is visszaköszön: a Signature koktélok a házban megjelenő zenei stílusokhoz kapcsolódó ízvilágot idézik meg. Választhatunk jazz vagy klasszikus zenei koktélt, amelyek egyedi kreációk, akárcsak az olyan forróitalok, mint a sós-karamellás forró csoki, a tökpürével készült sütőtökös latte, vagy a rumos fűszeres tea – ezekkel a tetőteraszon, a télen-nyáron nyitva tartó High Note SkyBarban is átmelegedhetünk.

Saját kávékeverék

A különleges, karakteres ízvilág és az egyediség nem csak az ételekre jellemző. Az étterem kávéja is speciális keverékből készül, amit egy toszkán kávépörkölő üzemben állítanak elő, a kávémester pedig közvetlenül afrikai és dél-amerikai ültetvényekről szerzi be a kávét. A ház William’s Coffee névvel ellátott saját kávéja kétféle arabika ötvözetéből született, és aromáját elsősorban citrusos, gyümölcsös ízek jellemzik, amit lágy csokoládés jegyek egészítenek ki. Jellegzetességei révén a klasszikus olasz és az újhullámos kávévilág határán egyensúlyoz.

Ráadás: reggeltől nagyvilági klubhangulat

Amihez az épület több gyönyörű helyszínt biztosít, hiszen az étteremhez külön bár és tetőterasz is tartozik. A kíváncsi szemek elől rejtett, az utcáról nem látható Stradivari Étteremben zavartalanul élvezhetjük a különleges ízeket. Ha azonban szeretnénk részt venni a belváros nyüzsgő életében, akkor italunkat, kávénkat a Hercegprímás utcára nyíló Satchmo’s Bar and Lounge-ban fogyaszthatjuk el. Hűsítő koktélozáshoz vagy forró italok elfogyasztásához pedig az épület tetején található, lenyűgöző panorámával rendelkező High Note SkyBar télen-nyáron várja a vendégeket. Mindhárom helyszín díjnyertes: az épület tetőteraszának és zárt tereinek berendezését és belsőépítészetét arany és ezüst díjakkal ismerte el a szakma az idei Gastro Design versenyen.

Stradivari bar

A Hercegprímás utcára nyíló Satchmo’s Bar and Lounge

Az Aria Hotel Budapestről itt, a Stradivari étteremről itt találnak bővebb információt.