Ködös reggel a Somló-hegyen

A Nagy-Somlói borvidék gazdái novemberben tematikus hónap keretében mutatják be a korai szüretelésű szőlőfajták felhasználásával készült újborokat. Az friss évjáratra épülő programsorozat kiemelt eseménye a november 13. és 15. között megrendezett három napos Márton-napi Újbor Fesztivál.

Az ország legkisebb területű borvidékének pincészetei novemberben tematikus hónap keretében, különleges Márton-napi menüvel, zenével és egyéb kulturális programokkal kísérve mutatják be az idei évjárat első borait. A rendezvényeken a libából készített ételek nagy választéka mellett már a borosgazdák újbor kínálatából válogathatnak a látogatók. A programsorozat keretében sok olyan tételt is kóstolható, ami a boltok polcain egyáltalán nem, vagy csak hónapok múlva fog megjelenni.

A Márton-napi Újbor Fesztivál ideje alatt nyitva tartó pincészetek: Csordás-Fodor Borház, KisTomi, Barcza Bálint, Vári-Kovács József, Bogdán Pincészet, Clements Pincészet, Marton pincészet, Húdejó pince, Somlói Borok Boltja, Hegykapu étterem, Tornai Pincészet, Somló Spirit Pálinkaház, Kreinbacher Birtok, Várkapitány Pincészet, Inhauser Pincészet. Az egyes pincészetek programkínálata megtalálható a Somlói borvidék hivatalos Facebook-odalán.

Évjárat és fajták

Az idei évjárat mind mennyiségben, mind minőségben átlag feletti minőséget és termésmennyiséget hozott. A száraz és meleg nyár a sok napsütéssel megkönnyítette a növényvédelmet, és kedvezett a szőlő érésének. A gazdák így teljesen érett és egészséges gyümölcsöt tudtak szüretelni, amiből tiszta ízvilágú és magas minőségű borok születtek” – mondta el Bogdán József, Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke.

Szent Ilona-kápolna Somló-hegy

A hagyományos somlói fajták, a juhfark az olaszrizling, a furmint, és a hárslevelű későn érő fajták, szüretelésük idén szeptember végén kezdődött, és október végén fejeződött be. Ezen fajták mellett számos korábban érő (Irsai Olivér, muscat ottonel, sárga muskotály, cserszegi fűszeres, tramini, zenit, szilváni, szürkebarát, korona, Valentin) is megtalálható a Somlón, ezekből készülnek az évjárat első borai. A legkorábbi fajták szürete (Irsai, zenit) idén augusztus elején kezdődött, és döntően az illatos, muskotályos fajták adják az újborként is kóstolható tételeket (Irsai Olivér, sárga muskotály, rizlingszilváni).

A Somlói borvidék az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően mára mind a borok, mind pedig a szolgáltatások minőségének tekintetében versenyképes kínálatot tud nyújtani a hétvégi programot kereső borturistáknak. A novemberi időszakban jellemzően a térség nagyobb településeiről látogatnak hozzánk vendégeink, de természetesen az ország minden tájáról várjuk az érdeklődőket, akik elsők között szeretnék megkóstolni az idei borainkat” – mondta el Fehér Péter, a Somlóért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.