VinCE Magazin

Sauska borest az Émile-benA Sauska Borászat november 18-án különleges borestet tart az Émile-ben. Többek között a Decanter World Wine Award 2013 győztes bora, a Cuvée 5 2009 is felvonul, de emellett a 2011-es új, forgalomban még nem lévő Cuvée 5 is részt vesz a vacsorán. A gyönyörű 6 fogásos menüt egy olyan borsor kíséri, amihez nehezen juthatnak hozzá a vásárlók.

A vacsorán bemutatott 2011-es Cuvée 5 sokak szerint a 2009-es Decanter World Wine Awards 2013 – International Trophy  – győztes párjának méltó (ha nem azt túlszárnyaló) folytatása. Az est során összekóstolhatjuk a 2009-es és 2011-es évjáratokat, a Cuvée 5-ök előtt a 2011-es és 2012-es Tokaji 105-ösökben is elmélyedhetünk, valamint egy néha polgárpukkasztónak ható Tokaji (nem villányi) Pinot Noir is bemutatásra kerül. Az estét meglepetés digestif-vel zárul.

Sauska borest az Émile-ben

A borokhoz a menüt Kövér Gergely chef és Jóvér Ferenc sous-chef álmodta meg, míg a 6 puttonyos aszúhoz a desszertet László Tamás cukrászvezető kreálta. Az estén a Sauska világról, de elsősorban a borokról Sauska Krisztián és Pohl Péter ügyvezető mesél.

MENÜ

  • SauskaWelcome: Sauska Pezsgő Extra Brut és Extra Brut Rosé, Tokaj – Sajtos és magvas stangli a Gerbeaud pékségből; Amuse bouche
  • Langusztafarok, mandula, alma – Cuvée 105, Tokaj, 2012
  • Szent Jakab kagyló, chicharrón és zeller – Cuvée 105, Tokaj, 2011
  • Galamb, lilakáposzta és tonkabab – Pinot Noir, Tokaj, 2011
  • Szarvas, szarvasgomba, gesztenye, cikória és csicsóka – Cuvée 5, Villány 2009 és 2011 – a két évjárat egymás mellett bemutatva
  • Dió, körte, csokoládé – 6 puttonyos Aszú, Tokaj, 2003
  • Digestif: Meglepetés

Dátum: 2015. november 18. szerda, 19 óra

Ár: 34 900 Ft, mely tartalmazza az étel- és borsort, az ásványvízfogyasztást, kávét, 27% Áfa-t és 14% szervízdíjat

Dress-code: semi-formal

Asztalfoglalását az emile@emile.hu e-mail címen vagy a 06-30-585-0602 telefonszámon várjuk. A vacsorára csak korlátozott számban tudnak foglalást felvenni.

A Sauska borok bemutatójáról Izsák Norbert írt cikket a novemberi VinCE Magazinban:

A legfelső polcra a furmintot!

Vörösborokat jött méltatni, ám a száraz furmintokkal esett szerelembe a brit Christopher Burr Master of Wine, a Christie’s aukciós ház borrészlegének korábbi igazgatója Budapesten. A Hotel Kempinskiben tartott Sauska-borbemutatón a szakember elmondta, hogy a legjobb villányi és tokaji borok semmivel sem maradnak el a legelismertebb nemzetközi márkák mögött.

Christopher Burr 1996-ban szerezte meg a Master of Wine képesítést, évekig volt a Christie’s nemzetközi borüzletágának igazgatója, 2004-ben borkultúrával kapcsolatos munkásságáért a brit tudományos akadémia, a Royal Society tagjává választották, így érdemes odafigyelni az általa mondottakra.

Sauska

Október végén azért érkezett Budapestre, hogy tanuljon a villányi és a tokaji borvidékekről, illetve hogy a Sauska Pincészet 2011-es villányi Cuvée 5-ösének a Hotel Kempinskiben megtartott bemutatóját vezesse. Mint borrajongó körökben ismeretes, ennek a házasításnak korábbi, 2009-es évjárata két évvel ezelőtt a londoni Decanter Wold Wine Díjon a bordeaux-i házasítások között nemzetközi trófeát nyert. Csak keveseknek okozott meglepetést, hogy a kávés, mokkás jegyeket is felmutató új Cuvée 5 a szakértők szerint elegánsabb, ezért nagyobb eladási és gasztronómiai potenciállal bír. Az már inkább meghökkenést váltott ki a mintegy 120 bor- és gasztronómiai szakemberből, amikor Burr elmondta, hogy nemrégiben a Cuvée 5 két évjáratát összekóstolta egy 600 eurós 2009-es bordeaux-i nagyágyúval, egy Angélusszel (Saint Émilion), és a két villányi csúcsbor nagyjából ugyanazon a szinten volt, mint a 600 eurós francia.

Maga Burr azonban nem is ezen lepődött meg a leginkább. A tokaji száraz borokat csak most tanuló szakember úgy vélte, a legjobb hegyaljai pincészetek kiemelkedő furmintjai és házasított tételei nyugodtan felvehetik a versenyt a több száz eurós chablis-kkal és montrachet-kkel. Míg előbbiek az osztrigákhoz, utóbbiak például a kissé krémesebb halételekhez ajánlhatók az éttermekben. (Mindezek alapján úgy tűnik, lehet ráció Szepsy István nemrégiben tett, nem kis felhördülést kiváltó kijelentésében, miszerint egyes dűlőszelektált aszújait akár több ezer euróért fogja meghirdetni.) Burr azt is kiemelte, hogy bár a világ mindig új, különleges fajtákra szomjazik, hosszú távon érdemes a fajtaszelektált furmint mellett a jobb egyensúlyra és elegánsabb ízekre képes tokaji házasításokban gondolkodni. A Master of Wine példának a Sauska Cuvée 105-öt hozta fel, amiben szerinte a furmint, a hárslevelű és a sárgamuskotály kitűnően kiegészítik – és erősítik – egymást. Bár a bemutatón a 64 éves szakember roppant magabiztosan, székre állva és azon egyensúlyozva magyarázta a borok ideális összetételét, a rendezvény végén azért sikerült sarokba szorítani. Arra a kérdésre, hogy a megkóstolt féltucatnyi bor közül melyikből inna meg egy ültő helyében egy palacknyit, kissé szégyenkezve azt válaszolta, hogy a gyengédebb, kellemesebb 2012-es Sauska Birsalmás Furmintból.

 

Tags: , , , , ,

Comments are closed.