December 18-a óta vetítik a hazai mozik a Csillagok háborúja legújabb epizódját Ébrerő erő címmel, mi azon szerencsések közé tartozunk, akik már a sajtóvetítésen megnézhettük, és előre bocsátjuk: azok közé tartozunk, akik megőrültek érte, dicshimnuszokat zengenek és azonnal megnéznék újra és újra.
Fejtegetve az okokat arra jutottunk, hogy a film szerencsés helyzetben van: akik a Csillagok háborúján nőttek fel, azok bár értékelték a később készült, de kronológiailag korábbi részeket, a gyermekkori moziélmény nem jött tőlük elő. A mostani rész azonban felvonultatta a mai negyvenesek generációjának összes gyerekkori tolltartófiguráját, radírmatricáját.
star warsAz élmény erejét kétségtelenül növelte az IMAX technika, nemcsak azért, mert félre kellett húzódni a rakéták elől, hanem mert szinte érezni lehetett az ellenállók rejtekhelyén a tűz füstjét, tapintani a szegényes rongyok anyagát, érezni az Ezeréves Sólyom rozsdaszagát.
Az Ébredő erő erényeként említhető egy-két karakter is, a régiek közül Han Solo, az újak közül leginkább a Jennifer Lawrence-et idéző, de üdébb, szikárabb Rey karaktere. A régi epizódokat idézte az itt-ott felbukkanó finom humor is, ami kifejezetten jót tesz az izgalmak közepette. Talán csak a sztori kurta kissé, a végén maradt bennünk hiányérzet, még legalább egy egyharmadnyi film benne szorult, sok a még megmagyarázatlan szál, van egy kis olyan érzetünk, egy fordulatos, szórakoztató prológust láttunk. Összességében azonban kiváló film ez, erős négycsillagos, de akár a VinCE-díjat is megszavaznánk neki!
És most rendes borivóként nézzük, hogy ha a popcornt és kólát félretéve borozhatnánk a multiplex mozikban, mit kortyolgatnánk az egyes karakterek legjobb jeleneteikor – vagy ha máskor nem, hát róluk beszélgetve, mindegyiket hosszasan kielemezve.

Han Solo
Han SoloHarrison Ford az egyetlen az egykori szereplők közül, aki azóta is szüntelenül aktív, annak ellenére, hogy mi tagadás, megörgedett, elérte a hetedik x-et. Láthattunk tőle nem kevés olyan alakítást, ahol meggyötört idős embert játszott, ilyen a romantikusnak szánt, néhol kifejezetten idegesítő Hat nap hét éjszaka, amelyben olyan gyakran vet fel hajlott testtartást, hogy őszintén szólva nem sokat reméltünk tőle. Ehhez képest egy életerős, rakoncátlan hajzatú, vicces Han Solót kaptunk vissza, olyan lett, mint egy jó rajnai rizling, ami idővel csak jobb lesz, érdemes vele éveket várni!
A német Mosel partjáról vagy a Rajna mellől gyönyörű rajnai rizlingeket kóstolhatunk (a Mosel luxemburgi oldaláról is), de Ausztriában, többek között Wachauban és Kamptalban is van szép rajnai bőven. Itthon a svéd Sandahl házaspár tulajdonában lévő Villa Sandahl ontja a jobbnál jobb rajnaikat, de jó rajnait kóstolhatunk többek között a felvidéki Bott Frigyestől, a dél-balatoni Légli Ottótól, a csobánci Villa Tolnaytól, a Pannonhalmi Apátsági Pincészettől.

Chewbacca
A szőrös segítőtárs felett nem járt el az idő, pontosan olyan, mint volt. Állati üvöltést hallatt emberi gesztusokkal. Egy argentin malbec vagy tannat jut eszünkbe róla, az a jó animális fajta a lóizzadtság, istálló, bőr jegyeivel.

Finn
Az egyik új karakter üde változást hoz a Csillagok háborújának történelmébe: látjuk, hogy mi van a Finnrohamosztagosok fehér páncélja alatt: Finn néhol kicsit sokat liheg, értjük, hogy izgul, mégsem mindennap hajt végre striptease-t egy rohamosztagos, de talán kicsit csendesebb légzéssel is elhittük volna, hogy nagy dolgokon megy át… Akárhogy is, Finnek még érnie kell, mint egy vörösbor, aminek az érlelésére nem szabad sajnálni az időt. A Pannon Karácsony idején kóstoltuk a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Infusiójának legújabb, 2014-es évjáratát, nos, még idő kell neki, de érződik, hogy zseniális!

Rey
Rey
Az ifjú hölgy éhezik, üldözik is, mégis segít a rászoruló kis droidnak, és vehemensen küzd mindenkivel, akinek csak nekimehet. Van benne erő… Mint egy jó furmint, amelyben bőven van érlelési potenciál, de akár a világhírnév is ott figyel benne, csak ki kell bontani…

 

 

BB8
A legújabb elektronikus karakter, a kis droid, amely a Luke-hoz vezető térképet rejti. Kedves, mulatságos, BB8amilyennek egykor R2D2-t ismertük meg. Mint egy illatos fajta, egy jó cserszegi fűszeres vagy Irsai Olivér. Nem komplikált, azért van, hogy megmosolyogtasson, de mért ne élveznénk cukiságát?

 

Kylo Ren
A legújabb gonosz karakter, akiben – vérvonalának köszönhetően – ugyancsak benne van az erő (többet most nem mondhatunk), éppen ezért eszünkbe jut róla az erősített borok csoportja (erősített, azaz fortified, érted…). Erősített bor a portói vagy a sherry, amelyek alkohol hozzáadásával készülnek. Gonoszunknak is kell még némi hozzáadott erő, most még nem is olyan gonosz. Vagy mégis?

Kylo Ren

Snoke fővezér
A főfő gonoszról nem sokat tudunk meg, leginkább olyan mint egy zacskóba burkolt palack a vakteszten, bár annyit tudunk róla, hogy a sith nagyúrhoz hasonlóan csak azon jár az esze, hogy a sötét erő oldalára csábítson mindenkit, aki kicsit is hajlamos a sötétkedésre. Léte egyelőre még talány, de amit látunk belőle, abból egy oxidált, dugóhibával tetőzött, rosszul kezelt bor jut eszünkbe, egy igazi rém.

Leia hercegnő
Leia
A hercegnő is megöregedett, szimpatikus asszonyként, erős tábornokként, aggódó anyaként láthatjuk viszont. Egy simogató érett édes szamorodni jut eszünkbe. Nem aszú, sosem lesz belőle a borok királya, de szerethető, melengető és mindenképpen értékes.

 

Captain Phasma
A karaktert ebben a részben egyáltalán nem bontják ki, de mivel neve is van, nem csak száma, gyanítjuk, hogy találkozunk még vele. Mint a villányi cabernet franc, amelyet egyre többet mondogatunk, kóstolgatunk, előbb-utóbb tényleg bevonul a köztudatba!

Poe DameronPoe Dameron

A fiatal, sármos ellenálló és pilóta olyan, mint egy palack Roederer champagne. Légies (hibátlanul szeli az űrt…), és minden körülmények közt végtelenül elegáns és vonzó.

 Luke Skywalker
Az egykori ifjú harcos, a tiszta lelkű titán most igazán teátrális körülmények közt jelenik meg, akár egy Bock Magnifico. Érett, nagy testű (a rossz nyelvek szerint a színész kissé magas alkoholtartalmú…), megjelenése mindenképpen nagy pillanat!

R2D2 és C-3PO
A két droid újra toppon van, mint egy-egy régről elővett muzeális darab (főleg R2D2, amelyet Luke gazdája emléke mozdít ki a hibernáltságból). R2D2 talán egy súlyos bordeaux-i, jobb parti vörös, C-3PO pedig egy most is fényesen aranyló, még most is virgonc aszú pengeéles savakkal, egyensúlyban lévő cukortartalommal.

Droids