Itt az év vége, közelednek az ünnepek, és ezzel a kereskedelmi szektor, így az Auchan számára is az egyik legfontosabb hónap, amikor a vásárlók nem sajnálják az időt arra, hogy megtalálják szeretteiknek a legmegfelelőbb ajándékokat, és hogy beszerezzék az ünnepi asztalra kerülő ínycsiklandó ételeket, italokat. Balogh-Fazekas Árpáddal, az Auchan Magyarország Kft. alkoholosital-beszerzőjével beszélgettünk arról, hogy milyen pezsgő- és borkülönlegességekkel készül az áruházlánc az ünnepi szezonra.

Auchan_Balogh-Fazekas Árpád– Milyen borokkal és pezsgőkkel készül az Auchan az ünnepekre?

– Az év utolsó másfél hónapja egyértelműen a pezsgők csúcsidőszaka, hiszen az éves pezsgőforgalmunk legnagyobb részét ilyenkor értékesítjük. Számos akcióval készülünk minden minőségi és árkategóriában, és ennek köszönhetően a teljes pezsgőválasztékunk 70 százalékát így értékesítjük. Természetesen gondolunk a gyermekekre és azokra is, akik nem fogyasztanak alkoholt, nekik sokféle alkoholmentes és gyermekpezsgővel készülünk.

Borok esetében ebben az időszakban erősödik a minőségi, magasabb árkategóriájú borok forgalma, melyek közül érdemes kiemelni a Tokaj, Villány és a szekszárdi régió borait mint örök kedvenceket. Ebben az időszakban a prémium kategóriás borok forgalma is növekszik, hiszen ezen a területen is akciókkal próbáljuk ösztönözni az eladásainkat.

Vásárlóink nemcsak saját fogyasztásra, de ajándékba is választanak drágább borokat és pezsgőket, ugyanakkor ebben az esetben már nemcsak a beltartalom, hanem a termékek csomagolása is fontos szerepet játszik a választásban.

A klasszikus karácsonyi menükhöz is megvannak a vásárlóink által kedvelt borok, ugyanakkor megfigyelhető, hogy az ünnepi asztalra merészebben választanak borokat, szívesebben kísérleteznek, ezért ilyenkor egy kicsit reflektorfénybe kerülnek kevésbé ismert szőlőfajták is, mint például a zeusz, a zéta vagy az arany sárfehér is.

– Tavaly melyek voltak legnépszerűbb termékek?

– 2014 karácsonyának legnépszerűbb termékei az ár-érték arányban kedvező késői szüretelésű tokaji borok, a nevesebb villányi pincészetek, valamint az Auchan saját exkluzív termékei voltak. A pezsgők között pedig 2014 a prémium extra száraz tételek éve volt.

– Idén mire számítanak?

– 2015-ben az aszúk erősödését és még nagyobb térnyerését várjuk, valamint nagy reményeket fűzünk egy-két újdonsághoz, mint például villányi, szekszárdi, egri, balatoni pincészetek különlegességeihez, s idei titkos aduászaink a soproni és a mátrai pincészetek borai lesznek.

– Mi jellemzi a bor- és pezsgővásárlási szokásokat ilyenkor, év végen?

– Az elmúlt évek tapasztalatai alapján fontos kiemelni, hogy a vásárlási szokások átalakulóban vannak, hiszen korábban azt figyeltük meg, hogy az ünnepi borok és pezsgők kiválasztásánál az ár volt az elsődleges szempont. Ez mára annyiban változott, hogy az ár mellett nagy hangsúlyt kap a termék designja, illetve az, hogy milyen alkalomra vásárolják az adott termékeket, tehát ajándékba, az ünnepi menü mellé vagy éppen vendégvárásra. Borok esetében karácsony tájékán vásárlóink előszeretettel veszik le a polcokról az 1500–2000 forint feletti termékeket. A pezsgők esetében az édesek közül az asti erősödött jelentősen, míg az egyéb édes pezsgők forgalma csökken, ugyanakkor egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az extra dry és a brut tételek, abból is az 1500 forint felettiek.

Auchan karácsony

Áruházi tapasztalataink szerint férfiaknak előszeretettel választanak alkoholos italokat karácsonyi ajándékba, és ilyenkor a termék kiválasztásában nagy szerepe lehet annak, ha az adott ital például díszdobozban kapható, vagy éppen még két pohár is hozzá van csomagolva, hiszen így egyúttal maradandó ajándékot is tudnak adni.

Tapasztalataink szerint amikor karácsonyi ajándékozásra kerül a sor, vásárlóink bőkezűbbek, mélyebben a zsebükbe nyúlnak, és szívesen vásárolják meg a drágább, exkluzívabb alkoholos italokat is.

– Mi kerül az ünnepi asztalra a magyar családoknál az önök tapasztalatai szerint?

– A klasszikus karácsonyi menüben a halhoz és a fehér húsokhoz a különböző fehérborok közül egyre kelendőbb a száraz furmint, míg a vadhúsokhoz és más vörös húsokhoz, valamint a sertésből készült fogások mellé a karakteresebb, testesebb borokat, például egyedi és minőségi villányi cuvée-t és franc-t, szekszárdi kadarkát vagy szekszárdi és egri bikavért választanak vásárlóink. A különlegesebb fogásokhoz, például a kaviárokhoz a prémium nyerspezsgőt vagy a champagne-okat keresik vásárlóink. Mindezek mellett pedig ne felejtkezzünk el a desszertborokról sem, hiszen karácsonykor értékesítjük a jégbor-, aszú-, esszencia-, valamint a szamorodni- és késői szüretelésű választékunk legjelentősebb részét.

– Hogyan változtak az elmúlt években a pezsgőfogyasztási szokások?

– Az elmúlt években megfigyeltük, hogy a pezsgő fogyasztása nemcsak szilveszterre korlátozódik, hanem már karácsony előtt megnő a forgalma, így áruházláncunk nagyobb kihelyezésekkel, akciókkal válaszol a vásárlói igényekre. Emellett azt is megfigyeltük, hogy korábban az elsőáras pezsgők fogytak legnagyobb mértékben még az ünnepi időszakban is, mára már a vásárlók ebben is tudatosabbak, és a minőségi márkatermékeket, azokból is a száraz és extra száraz termékeket keresik.

– Milyen 2015-ös évjáratú borokat ajánlanak a karácsonyi menühöz?

– Az újborok folyamatosan érkeznek áruházainkba, vásárlóink pedig célirányosan keresik őket, mert tudják, hogy az idei év termése jó minőségű volt, kiváltképp a rozék esetében. Az Auchan áruházakban is kelendőek a rozéborok, illetve már akár a karácsonyi menü mellé is felkínálhatjuk az illatos szőlőfajtákból készült borokat, például egy jó Irsai Olivért vagy cserszegit.

– A különböző tájegységek borai milyen hangsúlyt kapnak a karácsonyi választékukban?

– A prémium kategória és a közkedvelt borvidékek – Tokaj, Villány és Szekszárd – forgalma jelentősen erősödik a karácsonyi időszakban, de az idei évben arra törekszünk, hogy más tájegységeket is népszerűsítsünk december folyamán. Arra számítunk, hogy a 2015-ös ünnepi szezonban az egri, balatoni, soproni és az észak-dunántúli régió borai is nagy figyelmet fognak kapni, és sok vásárlónk fogja kipróbálni az áruházainkban újdonságként megjelenő termékeket. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy minden borrégiót egységesen bemutassunk, és számos akcióval is készülünk, hogy minden tájegység megjelenjen, és elérhető legyen vásárlóink számára.

– Az ünnepekre milyen sajátmárkás termékeket ajánlanak?

– Sajátmárkás termékeink közül jó szívvel ajánlom a piacon egyedülálló nemzetközi bor- és pezsgőválasztékunkat, francia, olasz és spanyol termékeinket, melyek az általunk kezdeményezett belső minőségi teszteken, illetve a VinCE Magazin megmérettetésein is nagyon jól szerepeltek. Nekem az egyik kedvencem a Veuve Emille champagne, de tudunk ajánlani francia fehér-, vörös- és rozéborokat Burgundiából, Bordeaux-ból, a Rhône-völgyből, valamint olasz minőségi borokat, például barolót vagy barbarescót, illetve ízletes spanyol Gran Reserva Rioját.

– Készülnek bármilyen speciális kihelyezéssel, akcióval az ünnepi időszakban?

– Év végén hangsúlyosabb, látványosabb alkoholos italkihelyezésekkel és számos akcióval várjuk vásárlóinkat, illetve az ünnepi készülődéshez egy gasztrokatalógussal is készül áruházláncunk, melyben minőségi termékeinket ajánljuk vásárlóinknak.

– Az önök ünnepi asztalára milyen bor kerül?

– Egyelőre még nem választottam ki, de az biztos, hogy valamelyik helyi őstermelőtől fogom beszerezni a halhoz és vadhoz leginkább illő borokat.