A március 3–5-i VinCE Budapest Wine Show-n a három champagne és a tokaji pezsgős mesterkurzus mellett a spanyolok pezsgőit, a cavák legjobbjait is megkóstolhatjuk! A március 4-i mesterkurzust Sarah Jane Evans MW, a londoni Master of Wine Intézet elnöke fogja vezetni, aki kifejezetten spanyol borokra és pezsgőkre specializálódott. A kóstoló egyik főszereplője a VinCE decemberi pezsgőteszt legjobb cavájaként végző La Vida al Camp lesz, de bemutatjuk a Magyarországon még eddig nem kapható csúcsbirtok, a Gramona caváját is!

A mesterkurzus csak 200 főt tud befogadni, ezért javasoljuk a gyors jegyvásárlást! A mesterkurzusjegyet csak a napijegy megvásárlása után lehet megvenni.

A VinCE Budapest órarendje >>                   Jegyvásárlás >>

Ráhangolásképpen olvassa el caváról írt Borkurzusunkat!

cava1

 

A spanyolok válasza champagne-ra

Az utóbbi években champagne egyeduralma megingott, a francia pezsgő eladása visszaesett, a másutt készített palackos erjesztésű pezsgők népszerűsége pedig folyamatosan nő. Ennek a trendnek egyik legnagyobb nyertese kétségkívül a cava, a spanyolok palackos erjesztésű pezsgője.

Champagne-i metódus

A cava kifejezés csak méthode traditionnelle – azaz hagyományos módon készített – pezsgők esetén használható, vagyis a pezsgő ugyanabban a palackban erjed pezsgővé és érlelődik hónapokig, évekig, amelyben az asztalunkra kerül. A kifejezés eredetileg pincét jelent, ahol a pezsgők régen érlelődtek. Bár cava már az 1800-as években készült, a terminust hivatalosan csak 1970 óta használják. A XIX. században a filoxéra elpusztította a katalán kékszőlők jelentős részét, és helyükre fehérszőlőt telepítettek, ezekből alkotta meg az első cavát Josep Raventós 1872-ben a Codorníu cavaház számára.

Nem csak Katalóniában

Bár a cavák túlnyomó többsége (95%) a folyton elszakadni vágyó, saját nyelvű Katalóniában készül, Spanyolország más részein is előfordul: összesen 8 borvidéken engedélyezett. Még a vörösboros Riojában is színesítik cavával a portfóliót (a képen szereplő Muga is így tesz), a cavát adó további borvidékek pedig Aragónia, Baszkföld, Extremadura, Kasztília és Léon, Navarra és Valencia. A szabályozás kiterjed a maximális hozamra, ami nem lehet több, mint hektáronként 12 000 kg, a seprőn érlelés időszaka pedig minimálisan 9 hónap.

cava3

Három grácia

A cavák földjén, a katalán Penedès borvidéken a cavák általában három szőlőfajta változó arányú felhasználásával készülnek. A macabeo vagy macabeu nevű strapabíró szőlő dominál a legtöbb cavákban (és jó cukorgyűjtőként az alkoholért felel), a xarel-lo adja a zamatokat, a viszonylag neurális ízvilágú parellada pedig a savakért felelős. A nagy champagne-i fajták is engedélyezettek: chardonnay-t és pinot noirt is használnak, de a három spanyolnál sokkal kevesebbet. A rozé cavákhoz a pinot noir mellett előfordulhat még cabernet sauvignon, garnacha és monastrell. Valószínűleg a helyi fajták sajátos ízvilága miatt van, hogy míg az olasz franciacorták és trentodoc pezsgők a francia fajták okán akár össze is téveszthetők a champagne-okkal, addig a cavák sajátosabbak, ízviláguk összetéveszthetetlen. Akinek lehetősége van csak xarel-lóból készített cavát kóstolnia, az rögtön megérti, hogy miről beszélünk. A Juve & Camp Xarel-lo Essentiál Reserva 2013 egészen különleges illatában még ánizs is felfedezhető. (Juve &Camp pezsgők: www.vinocastillo.hu)

A legnagyobbak

Az elsőségért két óriás cavacég versenyzik, a Freixenet és a Codorníu. Mindkettő cavái elérhetők itthon, és egyiket sem lehet azzal elintézni, hogy óriási méretei miatt inkább pezsgőgyárak, mert a jó ár-érték arányú alapcavák mellett mindkét cég rendelkezik különleges, válogatott gyümölcsből készített tételekkel. A XVI. századtól már borászattal foglalkozó Codorníu tehát a legrégebbi cavakészítő (Josep Raventóssal cikkünk elején), pezsgőházukat a spanyol király 1976-ban a nemzeti örökség részévé nyilvánította. A Codorníu ma is arra törekszik, hogy a cavatermelést a gyümölcstől a polcig végig kontrollálja, a minőség szigorú ellenőrzésének pedig meglett a gyümölcse, ma szinte az egész világban kapható Codorníu cava (www.heinemann.hu), amely mindig megbízható, egyenlő minőségű.

cava5

A Freixenet jellegzetes fekete palackjait (Freixenet Cordon Negro) ugyancsak ismerik a sarkkörtől az Egyenlítőig, tavalyi pezsgőtesztünkön a legjobb ár-érték arányú pezsgő lett. Az 1889-ben, családi vállalkozásként alapított cég ma 140 országba exportál 200 millió palack cavát, a céghez tartozó Segura Viudas ház pezsgőjével koccintott Fülöp herceg is az esküvőjén. Itthon az Ital Magyarország Kft. forgalmazza (www.freixenetpezsgo.hu).

cava4Organikus cava

Idei pezsgőtesztünk legjobb cavája ugyancsak egy Raventós nevéhez fűződik: Jaume Raventós penedési farmerektől vásárolja az organikus módon termesztett szőlőt, nekik dedikálja a cava nevét is, a La Vida Al Camp jelentése ugyanis élet a farmon. A pezsgőt minimum 18 hónapig tartja seprőn, ezért érlelt jegyekben gazdag, de üde citrusos aromákban is bővelkedik, forgalmazója, a Bortársaság csapata is ezeket a grapefruitos, citrusos aromákat kedvelte meg (www.bortarsasag.hu).

Csillagok, szerencse, örökkévalóság

Pezsgőtesztünk második legjobb cavája a Gran Claustro Reserva Brut Nature a Castillo de Perelada pezsgője (neve csak hasonlít a szőlőfajtára). Az egyáltalán nem édesített, tehát brut nature (magyar kifejezéssel nyerspezsgő) készítőinek története pedig igazi regény. A Perelada grófi család által a XIV. században épített kastély lassan az enyészeté lett volna, és talán soha nem csillogott volna újra, ha 1923-ban meg nem veszi egy tehetős üzletember, Miguel Mateu Pla, aki óriási magángyűjteménye számára keresett méltó helyet, hogy a mesés kincseket az utána jövő generációk is láthassák. A Franco diktatúrája idején a szórakozásra kiéhezett spanyolok örömére a kastély az elsők közt kapott engedélyt kaszinó üzemeltetésére, amely azóta is szerencsevadászok sokaságát vonzza. Az üzletember elhelyezte könyvekből, festményekből és tárgyakból álló gyűjteményét a kastély falai közt, és az csak hab volt a tortán, hogy felfedezte a kastély kolostorát és pincéjét – persze tele borral. Lánya és férje vitte tovább a birtokot, ma 80 felett járnak, de minden héten felkeresik a kastélyt, amelyet jelenleg három gyermekük vezet – egy a gyűjteményt gondozza, egy a kaszinót az étteremmel, a harmadik pedig a borászatot. A Castillo Perelada Barcelonától északra, a francia határ közelében található, portfóliójuk meglehetősen széles, melynek egyik ékköve a cava, amely penedèsi szőlőből készül. Magazinunk Újdonságok rovatában már korábban szerepelt Stars nevű cavájuk, amely nevét onnan kapta, hogy a Castillo Perelada minden nyáron zenei fesztiválnak ad otthont, és a borászat az ott fellépő hírességeknek dedikálja a pezsgőt. 12 hónapig érlelődik seprőn és brut, illetve brut nature változatban készül (www.vinocastillo.hu).

cava2

Kripta – elmúlás helyett hosszú élet

Agustí Torelló Mata nemrég ünnepelte 80. születésnapját, véletlenül mi is ott voltunk. Nem az 5000 eurós (!) torta miatt volt jelen a katalán borszakma színe-java, hanem azért, hogy tisztelegjenek az öregúr munkássága előtt, aki számos kitüntetésben részesült már, tanulmányai után több nagy cégnél volt tanácsadó, ő nyitotta az első független borászati laboratóriumot San Sadurní d’Anoiában, dolgozott borászként, és két cégnél is volt ügyvezető igazgató, ezek egyike a Freixenetnél említett Segura Viudas. Álma mindig is egy saját pezsgőház volt, ahol olyan cava készül, amilyen máshol sehol. A ’70-s években a környéken autózva arra lett figyelmes, hogy valaki épp egy kriptát bont le. Agustí úr azonban közbelépett, megvette a XVIII. századi kriptát, amely csúcspezsgőjének jelképe lett. Agustí Torelló Mata pezsgőháza azon kevesek közé tartozik, amelyek saját szőlőből készítenek cavát. 44 hektár saját szőlővel rendelkeznek, s már a szőlőskertekben kiválogatják a szőlőt, hogy a borászatba csak egészséges szemek kerüljenek. Ahogy a 2015-ös VinCE Budapesten előadó Joan Parera elmondta: „Sok cégnél dolgoztam, de ilyet még nem láttam, tényleg nincs egyetlen beteg szőlőszem sem, egyetlen sem!” A környezettudatosan termesztett gyümölcs lassan, hidegen erjed, minimális ként adnak hozzá. A csúcstermék a különleges formájú palackban kapható Kripta, amelyet a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhattak. És hogy ennek a síremléknek semmi köze az elmúláshoz, azt bizonyítja, hogy Agustí úr minden reggel egy pohár cavával kezdi a napját, és 80 évesen köszöni szépen, tökéletesen érzi magát, éppen most adott ki egy könyvet, amelyben a cava jövőjét fejtegeti (www.vinocastillo.hu).

San Sadurní – egy városka tele cavával

cava6A Barcelonától mindössze 40 kilométerre fekvő San Sadurní d’Anoia városka nem kevesebb mint 800 cavaházzal büszkélkedhet. Magyar származású kísérőnk, az Agustí úrnál dolgozó Királyi Dalma hozzátette, hogy ez a 800 csak a hivatalos szám, ezenkívül sokan készítenek maguknak, családi fogyasztásra, ahogy Dalma édesapja is. A katalánok életében mindig jelen van a cava a keresztelőtől az esküvőkön át egészen a temetésig. A barcelonai piacokon a halaspultok mellett tapaspultok kínálják a pezsgőt már reggel, és persze egy ebéd vagy vacsora minden fogását könnyen kísérhetjük cavával. San Sadurní fölött gyönyörű kilátással és kedves, vintage hangulatú világos berendezéssel vár a Mirador de les Caves, ahol olyan helyi fogásokat párosíthatunk cavával, mint a szarvasgombás, kacsamájas, burgonyás rántotta, a penedèsi kacsa aszalt szilvával és fenyőmaggal vagy a catànies, a csokoládéval bevont mandula.