A szokásos étteremteszt helyett négy régóta működő, a budapesti közönség szívében kitüntetett helyet elfoglaló étterem ebédajánlatát mutatjuk be ezekben a hetekben. A válogatásban elsősorban azok az éttermek találhatók, melyeket korábban már felkerestünk, de egyenletes remek színvonaluk miatt, ha tehetnénk, újra és újra ajánlanánk.

A sorozat első része a MÁK Bistro ebédmenüjéről itt olvasható >>

Olimpia 4Valami vadság

Olimpia étterem

Hol vannak már azok az idők, mikor az Olimpia egy jobb napokat is látott külvárosi görög vendéglőben működött, annak megfelelő dekorációval? A Keleti pályaudvartól egy megállónyira szálltunk le a buszról a Thököly úton, s konstatáltuk, hogy már errefelé is oldódik az utcák szürkesége, de azért az Alpár utca továbbra is kicsit a város pereme. Bent az Akropolisz romjai helyett már letisztult minimalista berendezés fogad sok barnával és szürkével, de az étterem felett ugyanúgy uralkodik tovább a fekete tábla a napi ajánlattal.

A menün első pillantásra is látszott, hogy elszántságot igénylő komoly húsok napja lesz ez: az egyetlen hal levesbetétként tűnt fel az ételek között, így hát lélekben felkészülünk a megmérettetésre.

Előételnek (bemelegítésnek?) chorizosalátát kaptunk, a salátaleveleken és retekszeleteken puha chorizo, és az a fajta tökéletes lágy tojás, mely a pontos temperálásnak köszönhetően állagra lágy, miközben már egyáltalán nem folyik. A spenótleves haragoszöldjében is elmerül egy hasonló tojás, s mellette füstölt tokhaldarabkák úsznak, klasszikus, mégis bohém párosítás.

OlimpiaFőételnek nyulat, kecskét vagy tarját választhattunk, végül az első kettőnél maradtunk. Nemcsak a húsok komolyak, hanem az adagok is, az állatok többféle része, mája került a tányérokra, s minden darab olyan tökéletesre, omlósra készült, megőrizve a jellegzetes ízeket, hogy igazi antik lakomán érezhettük magunkat. A nyúl mellé színes karfiolok és mángold járt finom, kellemes jus-vel, a kecske pedig épphogy összesütött zöldségeket, mangoldot, kelbimbót kapott köretként. Sok étterem hangoztatja, hogy ritka borokat tartanak, az Olimpiánál ez annyira igaz, hogy a nyúl mellé választott tokaji furmint narancsbornak alig akadtam a nyomára.

A desszertek közül természetesen nem maradhatott el az Olimpia legendás tökéletes madárteje, azonban mégsem hagyhatták annyiban, hogy a vanília és a habfelhő élményével távozzunk: a szezámmagos lapokkal készült tortácska mellé málnás radacchiofagyit kaptunk, s ezzel az meghökkentő és zseniális ízkombinációval indultunk útnak. Azért halas napon is vissza kellene néznünk…

Olimpia 2

Kinek ajánljuk: Kísérletező kedvű barátoknak, gasztrokalandoroknak, s minden hedonistának.

Ebédmenü: Folyamatosan változó kínálat, három fogás 2850 Ft-tól (egyes fogások felárasak).

Értékelés: 5 csillag

Parkolás, bejárat, vendégfogadás: 8
Design, építészet: 8
Tisztaság, rend, mosdók: 9
Terítés, étkészlet: 9
Étlapmegjelenés, szakszerűség: 9
Ételek tálalása: 10
Ételek minősége: 10
Borok és egyéb italok kínálata, minősége: 10
A felszolgálás gyorsasága, szakszerűsége, szívélyessége: 8
Ár-érték arány: 10
ÖSSZPONTSZÁM 91 pont