A szokásos étteremteszt helyett négy régóta működő, a budapesti közönség szívében kitüntetett helyet elfoglaló étterem ebédajánlatát mutatjuk be a következő hetekben. A válogatásban elsősorban azok az éttermek találhatók, melyeket korábban már bemutattunk, de egyenletes remek színvonaluk miatt, ha tehetnénk, újra és újra ajánlanánk.

MÁK

MÁK Bistro

Az Akadémia közelében, a Bazilikától csak pár percnyire működik a Mák, mely a legendás Lou Lou helyiségét foglalta el, s csupasz téglafalai között, barna papírral borított asztalokon azóta is folyamatosan megújuló, saját bevallásuk szerint leginkább a skandináv konyha vonalát követő innovatív ételek kerülnek a vendégek elé.

Az étterembe lépve azonnal érezni egyfajta belakottságot: minden olajozottan működik, s a hatalmas ablak melletti asztalunknál ülve egyszerre érezzük, hogy jó helyre érkeztünk, miközben a konyha felől, melynek ajtónyílásában jól látszanak a szemtelenül fiatal chef, Mizsei János excentrikus madárfészekbe rendezett rasztái, a grill ingerlően izgalmas illata száll felénk. Hogy nem csak mi érezzük otthonosnak, azt bizonyítják a bőröndökkel egyenesen a reptérről érkező vendégek, akik olyan örömmel toppannak be, mintha hazaértek volna.

mak4

Már az első falatok boldogsággal töltenek el, pedig csak vaj és kenyér érkezik, de milyen: a kávés-diós kenyérrel nem lehet betelni, hozzá szecsuani borsos és vaníliás vajat kínálnak.

A posírozott lazac előételben a hal tiszta ízeit remekül ellenpontozza a birs savanykássága, a ropogós dió és a korallszerű salátalevek teszik izgalmassá. Az ökörpofarillette mértékkel fűszerezett hús finom savanykás caprimártással, mellé grillen finoman megpirított salátaszívet tálalnak, melynek zsenge frissessége, finom kesernyéssége és késő őszi tűzillata egészen filozofikussá teszi a fogást. Ételeink remek ütemben érkeznek, van időnk beszélgetni a főételek előtt, s a sommelier is megérkezik, hogy az ebédhez magunknak engedélyezett bort segítsen kiválasztani. Balla Géza fekete leánykájával vártunk tehát a borjúfartőre, mely finom állagú, ragyogó rózsaszínű, s mellé karamellizált hagymát és hagymapürét, valamit beluga lencsét kaptunk – ez utóbbi az én ízlésemnek kicsit túl puha volt, de más kifogásolni valót keresve sem találunk. Az omlós tőkehalfilé mellé kápiapaprikából készült krém társult, melynek csípős változatát az egészben sült apró burgonyák kivájt üregébe töltötték. Desszertünkben a hagyományos répatorta darabokra tördelve hevert a tányéron, szinte invitálva arra, hogy darabkáit a gyömbéres répapürébe vagy a citromsorbet-be tunkoljuk, amit lelkiismeret-furdalás nélkül meg is tettünk. A karamellizált körtés tejberizs pedig igazi comfort foodnak bizonyult azokban a pillanatokban, mikor rádöbbentünk, az ebéd itt véget ért, s újra integrálódnunk kell a munka világába, ahol senki nem lesi a kívánságainkat, de cserébe legalább délután még felidézhettük az ősz szépségét ízekben elmesélve.

Kinek ajánljuk: Bárkinek, aki kedveli a tiszta ízeket, a közvetlen hangulatot és főleg a tányéron zajló varázslatot.

Ebédmenü: Folyamatosan változó kínálat, három fogás 3500 Ft.

MÁK2

Értékelés

Parkolás, bejárat, vendégfogadás: 9
Design, építészet: 8
Tisztaság, rend, mosdók: 9
Terítés, étkészlet: 9
Étlapmegjelenés, szakszerűség: 9
Ételek tálalása: 10
Ételek minősége: 10
Borok és egyéb italok kínálata, minősége: 10
A felszolgálás gyorsasága, szakszerűsége, szívélyessége: 10
Ár-érték arány: 10
ÖSSZESEN 94 pont

www.mak.hu

A sorozat második része az Olimpia ebédmenüjéről itt olvasható >>