A villányi cabernet franc rendezvényen figyeltünk fel a Charles Joguet borokra, és szerettük volna a pincészetet tesztünkön is megméretni, kíváncsiak voltunk, hogy vajon a vakteszten is olyan jól szerepelnek-e, mint amennyire Villányban szerettük őket. A borászat hamar fel is adta a palackokat, egy sajnálatos közlekedési blokád miatt azonban a borok tesztünk után egy nappal érkeztek meg. A Loire-menti borok kóstolási sorába így nem kerülhettek be, azonban 2-2 palackot sötét ragasztóval borítva elküldünk dr. Mészáros Gabriellának, illetve Romsics Lászlónak, s ők kiválóra értékelték a borokat! A VinCE Budapest Wine Show Cabernet Franc mesterkurzusán vendégeink is megkóstolhatják a két tételt, most pedig íme a két bor leírása!

A VinCE Budapest Wine Show programjai >>

CLOS DE LA DIOTERIE Charles Joguet, Cabernet Franc, Loire

  • Négycsillagos, kiváló bor, 17,35 pont

Mészáros Gabriella szerint: „Egészen mély tónusú szín, gazdag és meglehetősen mély illatok. Fekete bogyósok, dohány, érezhető melegség. Szájban kiegyensúlyozott, nem kevés cserzőanyaggal. Viszont a tannin érett szőlőt mutat, még fiatalos. Vastag bor, még érdemes érlelni. Talán az egyik legszebb Loire (vélhetően cab. franc), amit valaha kóstoltam. (17,60 pont)”

Romsics László szerint: „Mély bíborszín. Intenzíven fűszeres és erdei gyümölcsös, meggyes, egy kicsit csokoládés, jó komplexitású illat. Ízben közepesnél testesebb, ízes bor, élénk, finom savval, élvezetes és élénk gyümölcsösséggel. Összességében finom, jól iható vörösbor. (17,10 pont)”

1 loire bor

CLOS DU CHÊNEVERT, Charles Joguet Cabernet Franc, Loire

  • Négycsillagos, kiváló bor, 17,40 pont

Mészáros Gabriella szerint: „Ez tűnik gyümölcsösebbnek, könnyedebbnek és kicsivel elegánsabbnak is. Illata némiképp visszafogottabb, fekete bors, kis bogyós gyümölcsösség. Szájban nagyon eleven. Sok és finom savat érzek benne, jó arányok, finom szerkezet jellemzi. Nem túlzottan hosszú, talán nem is annyira koncentrált, de már-már piemonti egyensúlyt mutat. Még bőven van benne potenciál, de most is fogyasztható. Utóízét jelentős ásványosság zárja. (18,20 pont)”

Romsics László szerint: „Mély bíborszín. Jó intenzitású, határozottan fűszeres, fás, földes és meggyes illat. Ízben telt, élénk savtartalmú bor meggyes, piros gyümölcsös ízekkel és jó intenzitással. Közepesen hosszú, élvezetes. (16,60 pont)”

2 loire bor