A történelem egyik legnagyobb alakja nagyon közel állt a borhoz: egész életében meglehetősen sok bort fogyasztott, sőt a halálát is mérgezett bor okozta. Nagy Sándor példátlan hírnevét igazolja, hogy a meghódított országokban máig őrzik az emlékét, még Alexandria nevű borászatot is ismerünk. A VinCE Budapest egyik legizgalmasabb mesterkurzusán Nagy Sándor útját követjük végig, természetesen borral. Elizabeth Gabay Master of Wine vezeti a mesterkurzust, ahol indiai, libanoni, izraeli, török, örmény, görög, ciprusi és makedón bort kóstolhatunk. Igazi kuriózum lesz az az izraeli bor, amely egy olyan ősi szőlőfajtából készült, amelyet helyi tudósok DNS-kísérletekkel rekonstruáltak, és a kutatások szerint elképzelhető, hogy Jézus is ezt a bort osztotta meg tanítványaival az utolsó vacsorán.

További programok a VinCE Budapesten >>

Jegyvásárlás >>

Mosaic of Alexander the Great

Milyen bort ivott Jézus?

A valóságban nyolc hónapig, ám a szenzációéhes New York Times szerint közel két évezreden át érlelődött az a fehérbor, amit néhány hónappal ezelőtt dobott a piacra az izraeli Recanati borászat. Az ősi marawi szőlőfajtából készült bor remek marketinget kapott, a sajtó szerint nyilván maga Jézus is ilyen bort szürcsölgethetett a tanítványaival.

A Recanati által készített 2014-es marawiból mindössze 2480 palackkal készült, s csupán tíz tel-avivi étteremben kapható. A tekintélyes izraeli lap, a Haaretz a marawit „az év legfontosabb izraeli boraként” jellemezte, igaz, nem az íze, hanem a származása miatt.

Az izraeli marawi bor sztoriját a jövő héten megjelenő márciusi VinCE Magazinban olvashatja.

Jézus bora

Nagy Sándor nyomában  – Intrika és invázió, szenvedély és bor

Időpont: Március 5., szombat, 17.30, Mesterkurzusterem

Előadók: Elizabeth Gabay MW, Caroline Gilby MW, Yotam Sharon, Darrel Joseph, Mustafa Camlica, Zorik Ghariban, Csizmadia-Honigh Péter

Borsor:

 • Izrael – Recanati: Marawi, 2014 (ősi fehér fajta)
 • Törökország – Camlica: Papaskarasi, 2014 (vörös)
  • A török Chamlija Wines-t a VinCE Budapest Wine Show kiállítói között is köszönthetjük, keressék őket a 65-ös standnál!
 • Ciprus – Petritis, 2014 (vörös)
 • Görögország – Skouras Grand Nemea, 2011
 • Libanon – Ksara Single Vineyard Chardonnay
 • Örményország – Zorah Yeraz, 2012 (vörös)
 • Israel – SeaHorse: ‘Antoine’, 2013 (vörös)
  • Az izraeli SeaHorse Wineryt a VinCE Budapest kiállítói között is köszönthetjük, keressék őket a 123-as standnál!
 • India – Grover Zampa Vineyards: Vijay Amritraj, 2013 (vörös)