Villányi Franc bemutatóval, mesterkurzussal és villányi fehérborokkal készül a Villányi borvidék a VinCE Budapest Wine Show-ra. A három napos borkóstoló egy kiváló alkalom arra, hogy a Villányi Franc bemutatkozzon a borszerető közönségnek és a hazai, külföldi szakértőknek, szakújságíróknak. 

A Villány-Siklósi Borút Egyesület híre

A Villányi borvidék 18 pincészete, március 3. és 5. között a VinCE Budapest két standján (91-92) ismerteti meg a termőtáj büszkeségét, a „Villányi Franc”-ot a Corinthia Hotel Budapestbe érkező borbarátokkal. Március 5-én, szombaton Rod Smith MW moderálásával, a Villányi és más franc-ok mesterkurzuson Horkay András nyolc Villányi Franc-nal mutatja be, hogy miért került a cabernet franc Villány zászlajára.

12717312_566733483489908_430737567404860336_n

A cabernet franc a világ összes szőlőtermő táján megél és borházasításokban általánosan elterjedt, mégis fajtaborként kiemelkedő minőséget kevés helyen ad. (pl.:Loire, Villány) A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 14%-át teszi ki. A Villányi Franc az elegancia, a harmónia, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. Az itt bemutatott borok a prémium minőség előírásait is meghaladó terméskorlátozással szüretelt szőlőből (25-50 hl/ ha) származnak, átlagban közel két évet töltöttek hordóban, és több mint egy évvel ezelőtt kerültek palackba.

villanyifranc-termeszetes-otthona

A Villányi borvidék nem titkolt célja, hogy bárki, aki Villányi Franc-ot kóstol, azt érezze, hogy a cabernet franc valóban Villányban találta meg természetes otthonát. Azt, hogy jó irányba haladnak a villányi bortermelők bizonyítják a hazai és külföldi sikerek: 2015-ben a Decanter World Wine Awards regionális trófeáját a Sauska Cabernet Franc 2011 nyerte, Tom Cannavan a hét borának választotta a Vylyan Villányi Franc 2011-et, Amszterdamban is sikerrel mutatkozott be a borvidék a Wine Professional szakmai kiállításon. A tavaly novemberi sikeres Franc&Franc rendezvény után, idén november 18-19-én is Villányba várják hazai és külföldi szakembereket, újságírókat, valamint a borszerető közönséget, a Franc&Franc Villány invites Europe szakmai konferenciára és közönségnapra.

A VinCE Budapesten kóstolható Villányi Franc-ok :

Bock Pince Bock Cabernet Franc Fekete-hegy Selection 2011
Csányi Pincészet Zrt. Kővilla Villányi Franc 2011
Gere Attila Pincészete Villányi Franc 2011
Gere Tamás & Zsolt Pincészete Villányi Franc Válogatás 2011
Günzer Tamás Pincészete Bocor Cabernet Franc 2012
Halasi Pince Cabernet Franc 2011
Heumann Pincészet Cabernet Franc 2011
Hummel Pincészet Panterra 2012
Janus Borház Villányi Franc Válogatás 2012
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok Malatinszky Kúria Kúria Cabernet Franc 2008
Mokos Családi Pincészet Villányi Franc 2011
Polgár Pincészet Villányi Cabernet Franc Kopár 2012
Riczu-Stier Pincészet Cabernet Franc 2011
Sauska Pincészet Villányi Cabernet Franc 2011
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete Villányi Cabernet Franc Grande Selection 2011
Vinatus Pincészet Villányi Cabernet Franc 2009
Vineas-Tenkes Pincészet Villányi Franc 2014
Vylyan Pincészet Vylyan Villányi Franc 2012

 

Villány fehér oldala

A Villányi borvidék nyugati, siklósi része nem is olyan régen még fehérborairól volt híres. A villányiak szeretnék megmutatni, hogy a talaj és az éghajlat kiváló fehérborok készítéséhez is lehetőséget nyújt. A VinCE Budapest 89-es standján 11 pincészet 11 fehérborát kóstolhatjuk, bepillantást nyerve a borvidék sokszínűségébe.

Bakonyi Pincészet Hárslevelű 2014
Günzer Zoltán Pincészete Chardonnay 2013
Günzer Tamás Pincészete Mont Blanc 2015
Halasi Pincészet Kései Hárslevelű 2011
Joó Pincészet Olaszrizling 2015
Maczkó Pincészet Chardonnay 2015
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok Noblesse Serena 2015
Polgár Pincészet Villányi Hárslevelű Aranyhárs 2012
Riczu-Stier Pincészet Olaszrizling 2015
Vineas-Tenkes Pincészet Sauvignon Blanc 2015
Weimert Pincészet Tramini 2014