A Globalista Konyha következő eseményén az Observer által 2015 Feltörekvő Gasztronómiai Sztárjának választott Olia Hercules ad vacsorát. Április 5-6-án az örmény, az ukrán és a szibériai konyhából kaphatunk ízelítőt a Libertében. Sok kelet-európai kuriózumra számíthatunk, amiről az is árulkodik, hogy a szervezőknek egy kis szótárt kellett mellékelnie Olia menüjéhez.

A „Mamushka” öröksége

Sokunk emlékezetébe beleégett az Addams Family című kultikus amerikai film vicces jelenete, ahol a Mamushka” nevű táncot járják a főszereplők. Amikor tavaly nyáron Olia Hercules első szakácskönyvének címét kereste, rögtön megtalálta a tökéletes kifejezést, amiben annyi minden benne van: az erős nők, akik mellett Ukrajnában felnőtt, a szibériai nagymamától az örmény nagynénin keresztül szintén Olia nevű édesanyjáig. A film az oly sokáig áhított szabadságot is jelképezte, hiszen minden, ami nyugatabbra volt, mint a hazája, a szabadság illúzióját keltette bennük.

Olia Hercules

Forrás: www.facebook.com/aglobalista

 

Egyetemi évei alatt egy évet Olaszországban töltött, itt szeretett bele az evésbe, az ételekbe, a főzésbe. 12 éve költözött Londonba, ahol elvégezte a Leiths Cookery School-t és Ottolenghi éttermeinek konyháiban kitanulta a mesterséget. Receptjei rendszeresen megjelennek a The Guardian, Sainsbury’s és Jamie magazinokban, szerepel a Food Network Red, Hot and Yummy című műsorában. A közelmúltban pedig James Martin, Saturday Kitchen Live című műsorában vendégeskedett.

Reflektorfényben az örmény, ukrán, szibériai konyha

Globalista Konyha_16_3

Forrás: www.facebook.com/aglobalista

Elsöprő sikerű szakácskönyvének is köszönheti, hogy az Observer 2015 Feltörekvő Gasztronómiai Sztárjának választotta, ezzel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ráirányítsa a figyelmet a kelet-európai konyhára. „Nem is igazán értem, hogy miért nem jutott ez eddig senkinek az eszébe” – csodálkozik Olia. „Negyedszázaddal a Szovjetunió összeomlása után ideje megmutatni a világnak az ottani élet színeit és ízeit.” Olia előszeretettel ötvözi az angol és nemzetközi ízeket örmény, ukrán, szibériai ételeiben. „Nagyon szerencsés vagyok, hogy megmutathatom a világnak szülőhazám tradícióit” – vallja a food stylistként is rendkívül sikeres Olia Hercules.

Supra a Libertében

Április 5-6-án ez a szabadság élmény kerül terítékre a nemrég nyílt Liberté fantasztikus enteriőrjében. “A supra szó szerinti fordítása: asztalterítő, de itt nem ebben az értelemben használjuk, hanem, ahogy az asztalt beborítják a különböző ételek, szinte egymáshoz érve, éppen úgy, ahogy azt a terítő teszi egy hosszú asztalon” – magyarázza Olia, aki az alábbi ételsorral várja a Globalista Konyha vendégeit.

  • Sáfrányos csirkehúsleves, párolt manti*, tárkony, kapor, koriander, vörös bazsalikom
  • Savanyított almapüré, karamellizált zeller, lomo*
  • Pisztáciás satsivi*, sóban eltett citrom, karfiol, ropogós salotta, gránátalma
  • Endivia, karalábé, retek és spenót saláta, tkemali*, gránátalma dresszing
  • Kharkho*
  • Meggy, rozmaring jelly, babérlevél fagyi, napraforgómag gozinaki*

Értelmező kisszótár Olia konyhájához

*manti – párolt töltött gombóc

*lomo – szalonna

*satsivi – örmény diós krém

*tkemali – örmény szilvaszósz

*kharkho – örmény marha gulyás

*gozinaki – napraforgó ropogós

További információ: www.globalistakonyha.com, www.facebook.com/aglobalista