A legtöbben valószínűleg bajban lennénk, ha meg kellene határozniuk, mit jelent a francia konyha. Elsőre a tornyos sapkás chefek alkotásai, a haut-cuisine kifinomult, mikroszkopikus méretű fogásai merülnek fel, aztán persze ráébredünk, hogy 66 millió ember nem étkezhet így. Nekem a francia konyháról Maigret felügyelő is azonnal eszembe jut, akinek a párizsi kiskocsmákban fogyasztott ebédjeire mindig jóval tovább emlékeztem, mint a bonyolult bűntényekre. Azt a fajta francia konyhát, amellyel a hétköznapokban találkozunk, letisztult, ízgazdag, harmonikus, élvezetes fogásaival, változatos alapanyagaival évekig tartó kaland felfedezni. Azok pedig, akik behatóan ismerik a regionális csodálatos tengeri és édesvízi halakkal, sajtokkal és borokkal, még nehezebben tudnak választ adni a fenti kérdésre, s akkor még nem is beszéltünk az egykori gyarmatok színes konyháiról, amelyek mind jelen vannak Franciaországban is.

Kíváncsian vártam hát, hogyan szűkíti mindezt a gazdagságot a Kazinczy utcai Situ étterem egyetlen rövid étlapba, ráadásul itt még egy csavarral is találkozunk, a tulajdonos ugyanis vietnami–francia családból származik, ezért itt a francia konyha nem épp „vegytiszta”, sok távol-keleti hatást fedezhetünk fel az ételeken.

12049605_1494408157543882_7236185858005997919_n

Kapitális előétel

Hűvös januári napon érkeztünk az étterembe ebédelni, mely távoli rokona, a lousianai konyha fogásait kínáló Soul Food mellett talált helyet a bulinegyed főutcájában. Az utcának kedves és csendes szakasza ez, pontosan szemben a zsinagógával, s az étterem hatalmas, íves ablakán belesve máris megragad az erőfeszítés nélküli eleganciával berendezett ötletes, tágas tér látványkonyhával, régi fekete-fehér csempével, faasztalokkal.

Ebédidő lévén szinte minden asztalnál ültek, így rögtön feltűnik, hogy ahogy Franciaországban, itt is meglehetősen közel vannak egymáshoz az asztalok. Az étlap rövid, de sajnos csak rendeléskor tudjuk meg, hogy burgundi marha és kagyló aznap már nincs, így újratervezzük ebédünket. A telt háznak is köszönhetően a kiszolgálás elég lassú, de várakozás közben finom baguette-tel és vajjal vigasztalódunk.

12122697_1500107036973994_3172706833138317457_n

Az étlapon rengeteg izgalmas halas és tengeri fogás szerepel, ám előételnek ki szerettünk volna próbálni valami mást, így a kacsa- és libamáj mellett döntöttünk, miután pincérnőnk biztosított róla, hogy nem túl nagy adag. Rögtön derült, hogy adagok tekintetében kicsit máshogy gondolkodunk, mert a háromféle máj külön-külön ugyan kóstolóadagnyi volt, együtt azonban kapitális. A kis serpenyőben tálalt frissen sült hízott kacsamáj a rajta lévő durvára őrölt borssal és sóval és a mellé kapott friss eperszemmel ragyogó kombináció, önmagában is tökéletes előétel lenne. Sajnos a kalács a következő variáció, a zöldfűszerekkel elkészített hideg pecsenyekacsamáj alá került, így a friss máj mellé megint a baguette maradt, pedig fordítva talán jobban ízlett volna. A harmadik változat pedig hideg sült libamájszeletek gyönyörű zöldekkel és ehető virággal tálalva, ugyanakkor ízben ez volt a legkevésbé izgalmas. Kértünk sütőtöklevest is, ebben kicsit tetten érhető a távol-keleti vonal: a kókusztejes, korianderes leves enyhén csípős és nagyon selymes állagú, a rákkal pedig nem fukarkodtak, jócskán került az amúgy is tekintélyes méretű levesbe, amely összességében kicsit thai jelleget kapott.

A tenger ajándékai szokatlan bőségben

Az erős kezdés után reméltük, hogy kis pihenés után a főételeket is be tudjuk fogadni, de aztán megérkezett a tengeri mártogatós, mely egyfajta ragut takar: polip, többféle kagyló és rákok gazdag, enyhén csípős, fokhagymás, paradicsomos szószban. Ez is kis serpenyőben érkezik – s itt meg kell jegyezni, hogy a teflonserpenyő és a fém evőeszköz találkozása minden családban szigorúan büntetendő, így nekünk is kifejezetten kellemetlen érzésünk támadt evés közben. Hatalmas adag, nem is épp könnyű, egy idő után még a mártogatástól is eltekintünk, bármilyen finom is a baguette.

Másik főételünk onglet steak volt édesburgonya-pürével és chipsszel. Ezt a mai trendnek megfelelően fekete cseréplapra tálalták, ami nem a legszerencsésebb olyan hús esetében, amelynek azért van szaftja, de baleset nem történt végül. Az onglet a steakek rusztikusabb, manapság igen divatos csoportjához tartozik, e darab durva külseje is erőteljes ízeket és puha belsőt takart, az édesburgonya-püré pedig megint csak a pikánsan fűszeres, keleties jelleget hozta mellette.

A rövid, erős espresso mellett már csak közösen mertünk vállalkozni a csokimousse-válogatásra epervelővel, amely egy-egy adag fekete és fehér csokoládés, illetve tonkababos krémes, lágy és könnyű mousse-t takart, melyek közül a tonkababos egészen kiemelkedő, különösen a gyümölcspürével együtt igazi ízrobbanás.

11174947_1495356810782350_8525202598307399693_n

A Situ megbízható helye lehet mindazoknak, akik tengertől távoli kis országunkban hal és tenger gyümölcsei után áhítoznak, mert ezeket itt olyan bőségben és magabiztossággal készítik el, akár egy olyan tengerparti városban, ahol a halászok minden hajnalban befutnak az újabb szállítmánnyal. Elnézve az igen változatos összetételű, nagy többségben hazai közönséget, úgy tűnik, a budapestiek már fel is fedezték maguknak…

12019923_1494429577541740_1027931236709597496_nSitu

  • Konyha: Francia bisztrókonyha távol-keleti áthallásokkal.
  • Tipp: Januártól a híres francia halleves, a bouillabaisse is kóstolható náluk.
  • Ital: Magyar és francia borok igényesen összeállított, egyedi válogatása, a tételek nagy része pohárral is kapható.
Parkolás, bejárat, vendégfogadás: 8
Design, építészet: 9
Tisztaság, rend, mosdók: 9
Terítés, étkészlet: 8
Étlapmegjelenés, szakszerűség: 8
Ételek tálalása: 9
Ételek minősége: 8
Borok és egyéb italok kínálata, minősége: 9
A felszolgálás gyorsasága, szakszerűsége, szívélyessége: 7
Ár-érték arány: 8
Összpontszám: 83 pont
Értékelés: négycsillagos