Franciaországban idén március 8. és 11. között, 23. alkalommal került megrendezésre a Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny. A szakértő bírálók az idei évben is szigorú előírások alapján zsűrizték a 39 országból nevezett chardonnay szőlőből készült borokat és pezsgőket. Összesen 782 minta érkezett és 259 érmet osztottak ki (63 arany és 196 ezüst). A rangos versenyen idén a Törley Pezsgőpincészet Kft. két tradicionális eljárással készített pezsgőjét is ezüstéremmel díjazták, de jutott érem a Kovács Nimród Winery egyik presztízs tételének és a Nyakas Pincészet friss, 2015-ös borának is.

chardonnay du monde_2016

Ezüstérmes magyar tételek

  • Kovács Nimród Winery – Monopole Battonage, 2013
  • Törley Chardonnay Brut, 2012
  • Nyakas Pince – Budai Chardonnay, 2015
  • Törley Chardonnay Brut Nature Nyerspezsgő, 2012

A teljes eredménylista itt található: www.chardonnay-du-monde.com

chardonnay du monde_2016_3

Kovács Nimród Winery, Monopole Battonage, 2013

A Monopole borcsalád érett alapanyaga a noszvaji Grand Superior Nyilasmár és Nagyfai terroirokon terem. A chardonnay-készítés klasszikus burgundi technológiájával alkotott bor, melynek lényege a barrique hordós erjesztés és a seprőn tartás, többszöri felkeveréssel. Sajátos ásványosságát a válogatott dűlők vulkáni talaja, friss eleganciáját, élénk savait a hűvösebb mikroklíma alakította. Érett körte- és almaillata, csöppnyi vajassága, háttérben bujkáló enyhe füstössége és hosszú lecsengése ragyogóan tükrözi a terroir egyedi adottságát.

Törley Chardonnay Brut

Ez a pezsgő 100% chardonnay szőlőfajtából készült, melyet az Etyek-Budai borvidék legjobb területeiről válogattak. Fineszes illatában szépen jelennek meg a hosszú érlelésből eredő finom tósztos jegyek, de jól érezhető a chardonnay szőlőfajta tiszta és érett gyümölcsössége is. Az apró buborékok szűnni nem akaró áramlása teszi igazán elegánssá e Chardonnay-t. Szájban vibráló, ahol az üde savtartalom kiváló egyensúlyban van a likőrözés során hozzáadott csekély cukortartalommal. Zamatos, delikátos pezsgő ízek sokaságával és egy közepesen hosszú világos, élesztős utóízzel.

chardonnay du monde_2016_4

Nyakas Pince, Budai Chardonnay, 2015

A karakteres, férfias, minerális jegyek mellett a körte, alma és virágos jegyek dominálnak. Halételekhez, sültekhez vagy akár önmagában is kiválóan fogyasztható.

Törley Chardonnay Brut Nature Nyerspezsgő

Illatában jól érezhető a chardonnay-ra jellemző almás illat. Emellett megjelennek az érett pezsgőre jellemző komplexitás, élesztős és toastos jegyek. Ízben egyszerre friss az élénk savtartalom miatt és érett is a hosszú, több éves palackos érlelésnek köszönhetően. Apró buborékja könnyedén olvadnak szét a szájban. Tökéletes aperitif illetve kiváló kísérője grillezett és nem túl zsíros halaknak, valamint elmaradhatatlan a kaviár mellől.