Egy klímakutatásból írt doktori disszertáció arra mutatott rá, hogy a Villányi borvidékhez tartozó Szársomlyó és a Tenkes vonulata Magyarország legmelegebb vidéke. Ezért sem vagyunk meglepve azon, hogy Ipacs Szabó István apró, kéthektáros Tenkes-hegyi birtokán egyre híresebb cabernet franc terem.

A Tenkes-hegy Máriagyűd felőli oldalán, a Kövesföld-dűlőben található Ipacs Szabó István kéthektáros birtoka. A korábban háromszor is borászok borásza nevezést kapott szakember – bár az Alföldről származik –, amikor néhány évvel ezelőtt szőlőt telepített, alaposan kikérdezte a szomszédokat, s mint kiderült, az elmúlt évszázadokban arról lett híres a vidék, hogy itt ért be leghamarabb a borsó.

ISz_szőlőszőlő2

Azóta Ipacs Szabó István birtokszomszédja, a klímakutatásból doktorált Hubert Kálmán mérései alapján kiderült, hogy a domborzati viszonyokból fakadóan itt lényegesen eltér az időjárás Baranya más területeihez képest. Magyarország legdélebbi hegyvonulata ugyanis falszerűen kiemelkedik a Dráva-menti síkságból, így az északi szelek hűtő hatása nem érvényesül. Ezért aztán az országban itt a legenyhébb a tél, még a mediterrán növények is megélnek, sőt, Hubert Kálmán saját kéthektáros arborétumot is létrehozott, ahol melegkedvelő növények élnek.

De mi köze mindennek a bortermeléshez? Ipacs Szabó klimatikusan védett birtokán korábban fakad, és korábban érik be a szőlő, s ez a momentum különösen kedvez a későn érő cabernet fajtáknak. Ezért lehetséges az, hogy az aprócska birtokon megtermelt vörös és fehér cabernet franc-okról elismerően nyilatkoztak olyan Master of Wine-ok is, akik évtizedek óta kóstolják a Loire-völgyi, a szekszárdi vagy épp a villányi cabernet franc-okat.

ISz_szőlőben2