Az előjegyzési időszakot követően most jelenik meg a villányi Gere Attila Pincészet Kopar Cuvée-jének legújabb, 2012-es évjárata. A Kopár az egyik legismertebb és legjobban felépített hazai bormárka, klasszikus bordeaux-i házasítás cabernet franc vázzal. 

A forgalomba kerülés napján a pincészet meghívott néhány szakújságírót, hogy ennek apropóján megmutasson néhány kincset a pincéből: hat borból álló Kopár vertikális kóstolót kaptunk (vertikális kóstoló: egy bor több évjáratának kóstolása), de nem akármilyet, hanem magnum palackosat! A kóstolt borok: 1997, 2002, 2004, 2006, 2007 és természetesen a 2012-es.

gere_csalad

Az 1997-es volt Kopár első évjárata. Itt még nagyjából 10 fürtöt hagytak tőkénként – ez át is jött a bor struktúráján, a többi évjárathoz képest ugyanis ez a bor kissé vékonyabb és szikárabb volt. Az erős hordóhatás rányomta bélyegét borra. Gyümölcsös jegyek már csak mutatóban érződtek, sokkal inkább a hordós és palackérlelésből komplex származó aromák uralták a bort. Földes, dohányos, avaros, csokis, mokkás, édes fűszeres, bőrös.
A 2002-es már komolyabb mélységet és erőteljesebb koncentrációt mutatott, ennek egyik oka a jelentősebb hozamkorlátozás volt, itt már csak 7-8 fürtöt hagytak meg. Fantasztikus állapotban van a bor, gyönyörűen fejlődött a magnumban. Ez volt a sor egyik gyöngyszeme. Meleg tónusú, mély és gazdag illat rengeteg gyümölccsel, hordófűszerrel. Korához képest hihetetlenül friss és élő ez a bor. Ki tudja, hol az érlelés vége? Szeder, fekete ribizli, kakaó, édes fűszerek, bőrös, pirított tökmagos jegyek. Kóstolva feszes, kerek, bársonyos, jól strukturált vörösbor, mely remek állapotban van. Nagyszerű élmény volt.
A 2004-esnél folytatódott a 2002-esnél tapasztalt vonal: cabernet sauvignon alap, merlot és cabernet franc. Meleg karakterű vörösbor rengeteg aszalt gyümölccsel – áfonya, szeder, meggy –, mellette dohány, édes fűszerek, csoki. Remek formában van.
A mai stílust is leginkább meghatározó változást a 2006-os bor hozta el a sorban (és egyben ettől az évtől változott a címkén a név Kopárról Koparra). Három fontos dolog is változott, ahogyan gyűlt a tapasztalat. Még szigorúbbá vált a hozamkorlátozás, s ebből az évjáratból már csak 5-6 fürtöt hagytak meg a tőkén. Változott a fajták aránya is, a cabernet franc kapta meg a vázbor szerepét. A hordók összetétele is átalakult, már csak 60%-ban használtak barrique-ot, a tétel egy része viszont nagyobb hordókban fejlődött. Ez összességében szintén komoly változást hozott: elegánsabb, fineszesebb lett a bor.

kopar-2012_2
A 2006-os szintén a sor egyik legszebb tétele volt. Elegáns, feszes, mély és rétegezett, bársonyos, telt, lédús gyümölcsökben gazdag a korty. A sok tannin gyönyörűen simult bele a borba, bársonyosságot és teltséget adva. Szájban is gazdag és rétegzett, csoki, áfonya, fekete ribizli, szeder, édes fűszerek, gyógynövények, kék virágok. Fejlett, de még egyértelműen fejlődésben lévő bor. Remek struktúra, lesimult, harmonikus és nagyszerű élmény.
A 2007-es szintén a legnagyobb élményt nyújtó borok között volt. Itt szintén a franc a vázbor.
Meleg, vonzó mediterrán karakter, a fekete bogyós gyümölcsök mellett egy kis málna és amarena cseresznye. Izgalmas fűszeresség – elsősorban édes fűszerek. A korty elején alkohol és extraktédesség érződik. Fejlett, de még egyértelműen fejlődésben lévő bor. Szájban harmonikus, telt, gazdag és remekül strukturált a korty. A 2006-oshoz képest érezhető a plusz sauvignon feszesítő és intenzívebb hatása. Nagyszerű bor. Gere Andrea
Mivel mással is zárhattuk volna asort, mint a most forgalomba kerülő 2012-essel. Itt is a már jól bevált franc, merlot, sauvignon sorrend érvényesült az arányokat illetően. Abszolút megközelíthető – vélhetően ebben a meleg évjáratnak is jelentős hatása van. Nagyon fiatal, fejlődésben lévő bor, mely még csak most kezdi bontogatni szárnyait. A súlyosabb, nehezebb vonalat képviseli. Olajos magvak, marcipán, meggy, áfonya, szeder, édes fűszerek, csoki. Feszes, lendületes – annak ellenére, hogy komoly matéria –, jó szerkezet, harmonikus struktúra, de kell még neki idő, hogy megmutassa igazi nagyságát és karakterét.
Fantasztikus sor volt. Egyrészt nagyszerű volt látni a fejlődést a szőlőtermesztésben, másrészt a borkészítésben. Azt gondolom, sok borász számára jó példa lehet, hogy az igazi siker a tudatos, szorgalmas és profi munkában rejlik. Gerééknél ez biztosan megvan.

Szerző: Vörös Attila