VinCE Magazin

Furmint és mádi borok – újabb nemzetközi sikerekA furmint és a mádi borok az utóbbi hónapokban újabb nemzetközi sikereket értek el.

Ifjabb Szepsy István nemzetközi szerepvállalása ismert; az Institute of Masters of Wine, a Court of Master Sommeliers és a Weinakademie Österreich vezetői is gyakran találkoznak a nemzetközi borvilágban Mr Furmintként ismert 18. generációs borásszal. A nevet azzal vívta ki, hogy míg édesapja Aszúkirályként vonult be a köztudatba, ifjabb Szepsy István pincészete, a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet eddig nagyrészt száraz furmintot készített.

díjak

A legmagasabb elismeréseket begyűjtő Szent Tamás dűlőválogatástól, mely 2016-ban elnyerte a legjobb magyar fehérbornak járó Decanter Platinum-díjat, a település szintű MÁD Furmintig, mely most épp Ázsiában, a Korea Wine Challenge-en nyert aranyérmet, a különböző termőhelyek egyediségét kifejező borai a világ 32 országában vannak jelen. A 2013-as évjárat lehetőséget adott arra, hogy botrytiszes édes borok is készüljenek a pincészetben. A termőhely különlegességét megjelenítő édes borok, az első osztályú Nyulászó és Dongó dűlőkről származó szamorodnik szintén nemzetközi elismerésekben részesültek. A világ legnívósabb borversenyén a DWWA-n a Dongót választották a legjobb édes szamorodninak.

A pincészettől megtudtuk, hogy az utóbbi egy hónapban három kontinensen – Európában, Amerikában és Ázsiában – nyertek díjakat, de annyira felgyorsultak a nemzetközi piacon a Furminttal kapcsolatos események, hogy csak a legnagyobb horderejűeket van lehetőség kommunikálni. Az eredményeknek köszönhetően a borvidéken készült magas minőségű borokra folyamatosan nő a nemzetközi kereslet, és a világ borkedvelői egyre inkább megismerik Mádot és Magyarország emblematikus szőlőfajtáját, a Furmintot.

Bővebb információ: www.szenttamas.hu és www.facebook.com/szenttamas

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.