VinCE Magazin

1 társulás, 2 vadonatúj és 1 megújuló fesztiválEgy budapesti és két sárospataki rendezvényt ajánlunk. Közös bennük, hogy tele vannak ötlettel és lendülettel, no és a szervezők személye is összeköti őket. A programok mögött részben egy új társulás, a Sárospataki Borterasz Egyesület áll, melynek tagjait is bemutatjuk.

Vingardium Borliget varázslatos környezetben

Egy izgalmas, igazán családbarát borfesztivállal bővül a budapesti rendezvények kínálata. A Vingardium Borliget célja, hogy a város külső kerületeiben, a kertvárosban, illetve a környező településen élőkhöz hozza el a bor, a kultúra és a szórakozás nemes és örömteli élményét. A szeptember 2–3-i rendezvényen családias hangulat, barátságos és kulturált környezet, remek borok, színes programok várják az érdeklődőket a XVI. kerületi Erzsébet-ligetben.

Ez a hétvége még a nyárhoz tartozik – tanévnyitó ide vagy oda –, ezért kiváló alkalom, hogy a nagy hajtás előtt még egy kicsit feltöltődjön a család. A XVI. kerületi önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt, a Vingardium a Corvin Művelődési Házzal társszervezésben kel életre.

SBtE

Legyen együtt a család!

Első számú szempont volt, hogy a gyerekes, esetleg még babakocsit tologató családok is kedvet kapjanak, eljöjjenek, hiszen a Várban vagy akár a belvárosban megrendezett boros programok gyakran elérhetetlenek a kertvárosban élő kisgyerekes családoknak.

A fesztivál egyik legfontosabb üzenete, hogy legyen együtt a család. Pontosan ezért alakították úgy ki a
kínálatot, hogy abban mind a szülők, mind a gyerekek megtalálják a számukra izgalmas és tartalmas programlehetőségeket. A kicsiknek a Gyermekligetben kínálnak izgalmas programokat lesz animátor, aki figyeli és irányítja majd a kis lurkókat.

Fontos, hogy a terület zöld, nincs autóforgalom, tehát nyugodtan és feszültségmentesen lehet szórakozni. Van aszfaltos terület is, tehát a rollert, kerékpárt vagy görkorit sem kell otthon hagyni. Mivel a Corvin folyamatosan kínál gyerekprogramokat, a gyerekes szülőknek már ismert, jól bejáratott a terep.

kostoloCsak pohárjegy van, maga a rendezvény ingyenes

A rendezvényre való belépés ingyenes. Úgynevezett pohárjegy van, amely 1600 Ft-ba kerül, s tulajdonképpen ezzel a pohárral bármilyen programot díjtalanul élvezhetünk. A pohár mellé két kóstolókupon is jár, amit egyenletes eloszlásban a kiállító borászatok között kóstolhat le a látogató, ezzel is kipróbálva az ismeretlent. Kerületi lakosoknak kedvezmény is jár. A borokért és az ételekért természetesen külön kell majd fizetni.

Egy kis vidéki hangulat a fővárosban

Azért is lesz különleges hangulata a Vingardiumnak, mert olyan, mintha a főváros és a vidék hangulatát
gyúrnánk egybe. Békés, nyugodt, jó hangulatú, de jól megközelíthető. A tervek szerint körülbelül 30 borászat képviselteti magát Magyarország minden részéről.

A borászstandok egy sétányon lesznek kialakítva, a kínálatban az igazi nagyágyú pincék mellett igényes
és feltörekvő apróbb családi birtokokat is találhatunk. A gasztronómiában sem szeretnének kompromisszumot kötni a szervezők, ezért a Gasztroligetben foodtruckok várják a különleges ételekre vágyókat. „Itt nem lesz vurstlihangulat, tényleg az igényesség vezérelt minket a kiválasztásnál” – mondja a szervező képviseletében Peternel Petra. Este, amikor a legkisebbek nyugovóra térnek, kiváló koncertek is lesznek, például az idei Nagyszínpad-győztes Bohemian Betyars.

a1-plakatSárospatak legjobb borai egy helyen

A szervezők azokra is gondoltak, akik nemcsak kóstolni, de tanulni is szeretnének a borokról, ugyanis
félóránként lehetőség lesz játszva, interaktívan tanulni a borokról. A boros rész egyik különlegessége a Sárospataki Borterasz ötletes designnal készült fehér pavilonja lesz. A nemrég alakult egyesült a Sárospatak környéki igényes borászatokat és boraikat szeretné bemutatni a nagyközönségnek, jelen esetben a fővárosiaknak. Harsányi Gábor, a Harsányi Pincészet tulajdonosa elmondta: „Ez remek lehetőség az egyesület tagjainak a bemutatkozásra.

Sárospataki Borterasz Egyesület

– városi rangra emelték a bort

Már Sárospatak borászai is közös erővel tudják megmutatni országnak-világnak, hogy bizony itt is remek borok és borászok vannak. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre nívósabb érmeket hoznak el rangos szakmai versenyeken. A kezdeményezést maguk a borászok hívták életre azzal a céllal, hogy erősítsék a város borvidéki jelenlétét, valamint hogy megmutassák, a Sárospatak környéki kiváló dűlők és a gondos szőlészeti, borászati munka együtt remek tokaji borokat eredményez. „A Sárospatak márkát azzal is szeretnénk erősíteni, hogy egyre több rendezvényen jelenünk meg közösen, hogy megmutassuk, mire képesek az északhegyaljai dűlők és borászaik – mondta el magazinunknak Hörcsik Richárd, az egyesület borsász elnöke. – Tavaly az összefogás egy közös palack borban öltött testet, mely bor egyben Sárospatak város bora is. 500 palack készült belőle, melyeket felajánlottunk Sárospatak önkormányzatának” – meséli örömteli hangulatban Hörcsik Richárd.

Íme a sikerre szomjas, lelkes ifjú csapat, a Sárospataki Borterasz tagjai:

Hörcsik Richard portré Kincsem 003Portius Pincészet

A 2006-ban épült Portius Pince idén ünnepli 10 születésnapját. Hörcsik Richárd borász vallja, hogy a természet tisztelete, a mindennapos törődés, gondoskodás meghozza gyümölcsét. Ez nem csak olyan dolog, amit a nyomdafesték elbír. A borászok együtt kelnek, fekszenek a szőlővel, időjárással. Állandó odafigyelés, megfigyelés az, melynek eredményeként markáns, elegáns igazi tokaji borok készülnek a Portius Pincében. Szakmai versenyeken elért kiváló eredmények bizonyítják, hogy az irány jó, és a munka dandárja soha nem ér véget. (Furmitage 2013: VinAgora 2015 arany, Challenge International du Vin Bordeaux 2016, arany, Tokaji Borvidék legjobb száraz bora 2015, Bocuse d’Or díjas bor).

10 hektáron 2-féle szőlő: furmint és hárslevelű. A hagyományos Kárpát-medencei fajtákat részesíti előnyben, küzdve azért, hogy a tokaji fajták, és brand letisztuljon, egységes világmárkává váljon. Hegyközségi tanácstagként tudja, hogy a küzdelem nagyon nehéz, nagy a széthúzás, ám a sok tenni akaró borászatnak mégis jó irányt és lehetőségeket kell adni. Ezért alakult meg a sárospataki összefogás is, a Sárospataki Borterasz.

Borkóstoló Lengyelek 036

A tokaji köves talaj megszállott kutatójaként olyan dűlőkben készít bort, melynek termései kiegészítik, erősítik egymást borban. Területei alapvetően két különböző alapkőzettel és talajadottsággal rendelkeznek. Ezek a riolitos és andezitos alapkőzetű dűlők, eltérő borkaraktert adnak, mely kiváló lehetőséget nyújt a borok házasítására, mind száraz, mind szamorodni, mind aszú kategóriákban. Munkáját olyan történelmi dűlőkben folytatja, mint a tolcsvai Kincsem, a sárazsadányi Rudnok, illetve a sárospataki Megyer, Király-hegy és a Hosszú-hegy.

Harsányi PinceHarsányi Pincészet

A pincészet borai tiszták, zamatosak, gazdagok, szépen reflektálva Hegyalja gazdag és sokszínű termőhelyeire. Harsányi Gábor édesapjától vette át a birtokot, s viszi tovább a generációról generációra öröklődő tudást. A Cirókadűlőben lévő terület például 170 éve van a család tulajdonában – leszámítva az államosítás időszakát. A hagyományok tisztelete alapvető fontosságú számára, de azt is tisztán látja, hogy a technológia modern vívmányai nélkül nem lehet a jövő felé tekinteni. A birtok organikus, tehát nem használnak sem rovarölő, sem gyomirtó szereket a szőlőművelés során. Ahogy a fiatal vállalkozó vall a természetességről: „A természet tisztelete és szeretete, valamint a gasztronómiával szemben töretlenül fennálló vonzalmunk ihlette a borászat megszületését, és ugyanezen tényezők jellemzik működésünket a mindennapokban is.” A Király-hegyi, Megyer-, Kútpatka- és a Ciróka-dűlőkből származó boraik éppen olyan frissek, fiatalosak és stílusosak, mint ők maguk!

fuszereseszti (67 of 106)

Pajzos Pincészet

A Pajzos Pincészet 1992-es alapítása óta sok olyan dolgot vitt véghez, amely bizony nem minden pincészet sajátja. Robert Parker például 100 pontra értékelte a Pajzos legendás 1993-as Esszenciáját. Neal Martin, a robertparker.com szakértője 2013 novemberében a borvidéken tett látogatása során több száz kóstolt bor közül újabb két Pajzos Esszenciát tett az első két helyre: az 1999-es évjáratút (100 pont) és a 2000-es évjáratút (98 pont). Két egybefüggő, történelmi jelentőségű dűlőben gazdálkodnak 117 hektáron. A déli, délnyugati fekvésű, jelenleg 54 hektáron termő Pajzos-dűlő andezittufa alapkőzetű, amin különböző vastagságú barna erdőtalaj a termőréteg. Itt kitűnően aszúsodik a szőlő. A Pajzos-dűlőből származó édes borok üdék, frissek és zamatosak. A Megyer-dűlő talaja színes,
változékony, de az alapot itt a riolittufa adja. Ez a terület magas beltartalmú száraz borok készítésének kedvez. A klíma, a talaj és a környezeti viszonyok ropogós, lendületes, savhangsúlyos borokat adnak karakteres sóssággal és ásványossággal.

53eb38660e60c

Gira Bormanufaktúra

A 2014-ben alakult kézműves családi pincészet területeinek nagy része Sárospatak határában helyezkedik el. A kácsádi Esztáva-dűlő és sárospataki Király-hegy adják az ásványos díszítettséget, míg a Hosszú-hegy nyugati oldalán elterülő Darnó-dűlő andezittufás vastag termőtalaja hozza a gyümölcsösséget boraikba. „A Sárospatakot körbeölelő vulkanikus hegyek nagyon gazdagok és nagyon változatosak. Mi, borászok folyamatosan kutatjuk még elrejtett kincseit, és próbálunk a természettel szimbiózisban együtt dolgozni. Az általunk elkészített borok kis palackszámban, de annál nagyobb odafigyeléssel készülnek” – mondja Suskó Iván borász. A névadást a manufaktúránál a Zempléni-hegységben álló, s Magyarország legöregebb hegyeként nyilván tartott Gira-hegy inspirálta, mely még a
Zempléni-hegységet kialakító vulkáni tevékenységet megelőző vulkáni talajátrendeződéskor alakult ki, s azóta tanúja a körülötte zajló eseményeknek.

Gira Bormanufaktúra

Visegrád Wine Festival

A visegrádi országokat bevonva rendez borszakmai találkozót a Sárospataki Borterasz Egyesület a sárospataki Cuvée Rendezvényházban július 29–30-án. A kétnapos rendezvény első napja a szakmai megbeszéléseké és kóstolóké, a másodikon, azaz július 30-án viszont minden olyan érdeklődőt várnak a felújított műemléki épületben, aki a sárospataki mellett a cseh, lengyel, szlovák borokra is kíváncsi. A hangulatos kertbe kitelepül mind a hét részt vevő borászat, és a felhőtlen kóstolás során a szervezők arra buzdítják a vendégeket, hogy szavazzanak a kedvencükre, a fesztivál legjobb borára. Az izgalmas,  országhatárokon átnyúló kezdeményezés egy pályázat révén jöhetett létre annak érdekében, hogy erősítse a négy ország gazdasági szereplőinek együttműködését.

megnyito (3 of 197)_resize

Sárospataki Borterasz és ami mögötte van…

Augusztus 12–21. • Sárospatak, Makovecz tér • Sárospataki Borterasz

Két évvel ezelőtt 4 észak-hegyaljai borászat elhatározta, hogy megmutatja országnak-világnak, hogy Sárospatak festői városban újra készülnek izgalmas, elegáns, minőségi borok. Hogy újra a borvilág élvonalába kerülhessenek minőségi boros rendezvényt szerveztek Sárospataki Borterasz néven. A rendezvény újszerűsége és a szervezők dinamikája összefonódott a Zempléni Fesztivál patinájával és eleganciájával. Így a Sárospataki Borterasz azóta is minden nyáron várja finom pataki borokkal és Zempléni Fesztivál zenei fellépőivel az odalátogatókat.

Sárospataki borfeszt

A négy borászat – Gira Bormanufaktúra, Harsányi Pincészet, Pajzos Zrt., Tokaj-Portius Pincészet – életében azóta is az egyik legfontosabb helyszín az idén 25. jubileumát ünneplő Zempléni Fesztivál, ezért a borászok idén is kiemelt figyelmet szánnak az augusztus 12–21. között megrendezésre kerülő kulturális fesztiválon való részvételnek. A pincészetek szeretnék megmutatni, hogy e térség is képes nagyszerű borokat adni az igényességet és egyediséget kereső borkedvelőknek. A Makovecz-téren felállított fehér pavilon a fesztivál egész ideje alatt várja mindazokat, akik belekóstolnának a sárospataki borok ízvilágába. A négy egyesületi tag stílusban és terroirban is szépen lefedi a környék borászati kínálatát, így sokan sokféle élménnyel gazdagodhatnak, ha ellátogatnak augusztusban e történelmi városba. A tiszta, zamatos és kedves sárgamuskotálytól, a feszes, lendületes és gyümölcsös furminton és a komoly hordós szárazborokon át, egészen a Hegyalját bearanyozó édes borokig meg lehet kóstolni a kínálatot. A Borterasz lüktető kis szigetként fog újabb színt vinni a fesztivál amúgy is sokrétű kínálatába. A remek borok mellett minden este, a nagykoncertek után, saját fellépők emelik az este hangulatát, s biztosítják az egyéni atmoszférát a Makovecz-téren. Az látogatók olyan fellépőket láthatnak, akik igényes és különleges zenéjükkel megfelelő aláfestést képesek nyújtani a zamatos, gyakran gondolatokat ébresztő sárospataki borokhoz. Kiváló borok, hangulatos zene, pezsgő társadalmi élet, közösségi örömök – ez várhat mindazokra, akik kedvet kaptak ahhoz, hogy kilátogassanak Sárospatakon a Makovecztérre, s belekóstoljanak a város válogatott boraiba.

Augusztus 12-21. • Makovecz tér • Zempléni Fesztivál
Borterasz boraival kísért programok listája:

Simple Acoustic – Augusztus 12-16. – 19:00
Illés Anna – Augusztus 16-21. – 19:00
Oláh Krisztián Quartet – Augusztus 12. – 22:00
Equinox – Augusztus 13. – 21:30
Szalonna és bandája – Augusztus 14. – 21:30
Manouche Swing – Augusztus 15. – 21:00
Trió a lá Kodály – Augusztus 16. – 21:30
Pecze Balázs Quintet – Augusztus 17. – 21:00
Ifjabbik Trio+1 – Augusztus 18. – 21:30
Sapszon Orsi Quintet – Augusztus 19. – 21:00
Fölszállott a páva – Gála – Augusztus 20. – 19:30
Trio Midnight – Augusztus 21. – 22:00

Szöveg: Vörös Attila

Fotó: www.allinonestudio.hu

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.