VinCE Magazin

Duchemin reggelizni megy…



Az igazi nyári melegben nemcsak a hűvösebb esti órákban esik jól teraszokon üldögélni, de a kora reggelt is érdemes kihasználni, mielőtt kitörne az igazi forróság. Az utóbbi évek gasztroforradalmának ritkábban említett hozadéka, hogy ma már fantasztikus reggeliket kaphatunk Budapesten, most ezekből teszteltünk néhányat, s egy pillanatra a szomszédba is kitekintünk. Pontszámot és csillagokat a reggeliért nem adtunk, de mindegyik helyet jó szívvel ajánljuk.

_MG_1460Déryné Bisztró

Asztalt foglaltunk a reggelihez, és milyen jól tettük, hiszen a Dérynében hétvégén reggel óriási a nyüzsgés: a pezsgő elmaradhatatlan, sőt osztriga is előfordul a pulton. Helyet foglalva azonnal frissen facsart narancslével és üdítően piros céklás juice-szal kínálnak minket. A reggeli választékban komolyabb tálak és könnyedebb, kisebb fogások is találhatók, mi hűvösebb napon jártunk ott, így kipróbáltuk a tradicionális angol reggelit tojással, kolbásszal, babbal, gombával, amely laktató volt, de nem túlzó adag, minőségi alapanyagokból. Gondosan felcímkézve kaptuk a házias válogatást, ami különösen hasznosnak bizonyult külföldi vendégünk miatt, aki komolyan tanulmányozta a fatálon tálalt ízelítőket: sonkát, házi körözöttet, melyekhez bőségesen járt friss zöldség, vaj és a pékség saját kenyere is. Egg Benedict is van az étlapon, mi azonban a lazacos, spenótos Egg Florentine változatot próbáltuk ki házi sütésű kenyérszelettel, spenóttal, tökéletesre főzött buggyantott tojással. A kevésbé éhesen ébredők választhatnak gyümölcsös házi müzlit joghurttal, vagy egyszerűen csak egy croissant-t a kávé mellé a bisztró saját pékségének kínálatából.

Duchemin_Déryné

Tipp: Ha szeretnénk igazán elbűvölni vendégünket, akkor biztosra mehetünk az immár intézménnyé vált bisztróban, ahol hétvégén zongoraszó mellett reggelizhetnek azok, akik egyszerre akarnak franciás és hamisítatlan budai hangulatot átélni.

Ital: Klasszikus kávék, friss gyümölcslevek, s a reggelihez illő pezsgőket hétvégén pohárral is kínálják.

13226883_568676356626372_646581162757082108_nLiberté Grand Café

A Déryné túláradó részleteinek épp az ellentéte a Liberté a Batthyány-örökmécsesnél az Aulich utcában. Az V. kerület egyik legszebb, csendes terén abban a helyiségben működik a kávéház, ahol annak idején (az emléktábla tanúsága szerint) Ady a Harc a Nagyúrral című versét írta. Az egykori konzervatív berendezésű Szabadság kávéház helyén a Liberté letisztult, elegáns berendezéssel, sok fehér felülettel és nemes fával fogad, s azt hiszem, Ady Endre sem bánná, hogy egykori törzshelye ilyen progresszív fordulatot vett. Az étlapot itt egyenesen a reggeli megszállottjainak tervezték: reggeli és brunch menü is van, a brunchon olyan könnyed ételeket értve, melyeket késő délelőttől késő délutánig bármikor szívesen fogyasztunk. Reggelit is 4-ig lehet kérni, klasszikus tojásételeket, amerikai édes bundás kenyeret, Egg Benedict-variációkat. Pincérnőnk tanácsát követve inkább a könnyedebb avokádótoast mellett döntöttünk, amelyen ugyan szintén ott pihent a posírozott tojás, de a hirtelen jött nyári melegben a hollandi mártás helyett jobban esett az avokádó könnyed krém és szeletek formájában a remek minőségű ropogós kenyéren, mellette friss salátalevelekkel, mustármaros öntettel. A házi készítésű granola egyszerre egészséges és kényeztető a ropogós gabonapelyhekkel, magokkal, görög joghurttal, gyümölcsökkel. A gyümölcssaláta nem több, mint amit a neve ígér, mégis örömmel konstatáljuk, hogy passiógyümölcs éppúgy került bele, mint grapefruit és friss eper. A teákat gondosan készítik, kávét a választott italnak megfelelően kétféle pörkölésűt használnak, s a friss gyümölcslevekből pikáns mixek is készülnek, mint az ébresztő hatású gyömbéres répás.

p--IMG_0033

Tipp: A teraszon ülve élvezhetjük a környék gyönyörű épületeinek látványát, bent pedig a nyitott franciaablakok mellett óriási ventillátorok hűtik kellemesre a levegőt.

Ital: Az igényes borlap tételei mellett kipróbálhatjuk a Budapest Pale Ale-t vagy neves kézműves sörfőzdék termékeit is.

IMG_9627Cake Shop Garden

A Cake Shop hűvösvölgyi egysége egy igazi meseházban nyílt, s hatalmas teraszát akkora fák árnyékolják, hogy egy igazi belvárosi egyenesen az erdőben érezheti magát. Cukrászdánál sokkal bővebb a kínálat itt: reggelit, szendvicseket, quiche-t, sőt ebédmenüt is kaphatunk itt hétköznap és hétvégén egyaránt. Bár kicsit távolinak tűnik, de a csend és a levegő kárpótol az utazásért, s ráadásul útba esik sokak kedvenc sétáló- és piknikezőhelye, az egykori vitorlázórepülőtér felé menet is. A tojásételek közül kipróbáltuk a klasszikus ham & eggset friss baguette-tel, s a trükkösebb péksütemények közül a New York-i jövevény bagelt is, mely remek állagú volt, jó minőségű krémsajttal, lazaccal, salátával töltve. A frissítő zöldturmix a legabszurdabb recept szerint készült, amit valaha hallottam (olyan összetevőkből, mint jégsaláta és banán), ennek ellenére kifejezetten kellemes, frissítő ízű, s a gyümölcsturmixoknál sokkal könnyedebb ital. Kedvencünk azonban az eperlekváros ricottás hotcake lett, melynek receptjét egy nagy ív csomagolópapíron is megosztották: amerikai palacsintára emlékeztető könnyű, finom, légies meleg édesség, amitől a legsötétebb zivataros szombat is a hét legszebb napjának tűnik.

13268423_1719300418311266_5807554366273301103_o (1)

Tipp: Bármikor érdemes betérni, hiszen az egész nap kérhető reggeli ételek, szendvicsek mellett könnyű ebédet is kaphatunk.

Békebeli lecsókolbász, Globus mustáros hagymávalA séf utcája

A Belvárosi Piac emeletén nyílt éttermek mára annyira népszerűek lettek, hogy egész turistacsoportok érkeznek ide piacot látni és budapesti ízeket kóstolni. Ennek a folyamatnak kétségkívül Bíró Lajos étkezdéje, A séf utcája volt az egyik fő katalizátora. Itt mindig mindenben van egy kis csavar, így a szombati délelőtti reggeli is gondosan megkomponált és merőben egyedi: bundás kenyeret kínálnak hagyományos kenyérből, melyhez spenótmártást és sült rákot társítanak. Elismerem, hogy nem könnyű megbirkózni az adaggal, de egy görbe belvárosi péntek éjszaka után igencsak jól tud esni egy komoly reggeli, s mellé nyugodt szívvel ihatunk egy pohár nyerspezsgőt is.

SEF_megnyito_0049

Tipp: Ha szerencsénk van, a rák mellé kaviáros blinit is kóstolhatunk a szomszédos MoszkvaTéЯben.

Ital: Az itt ebédelők már tudják, hogy az almafröccs is kihagyhatatlan, rendszerint többféle pezsgőt kérhetünk pohárral, de a konzervatívabbak espressóval is ébredezhetnek.

deli-01-960x720Naschmarkt Deli

Emlékszem az ámulatra, amikor először jártam szombat reggel Bécs leghíresebb piacán, a Naschmarkton. A csodálatos halakat, sajtokat, zöldségeket, gyümölcsöket és fűszereket kínáló árusok mellett a piac ugyanis tele van borbárokkal, étkezdékkel, ahová hétköznapokon inkább ebédelni, de hétvégén reggelizni jár a császárváros népe. Nehéz választani a helyek közül, hiszen alapvetően mind azokból az élelmiszerekből dolgoznak, amit az árusok kínálnak, talán ezért is szerettük meg a Delit, amelynek reggelijei tükrözik a piac sokféleségét, s minden reggeli mellé egy pohár friss juice-t kapunk idénygyümölcsökből. Az alapanyagok, ahogy Ausztriában az általános, főként biogazdaságokból származnak, így például a nyári reggeli biomüzliből, gyümölcsökből és lágy tojásból áll. A török reggeliben a balkáni burekhez hasonló börek, friss krémes sajt, olívabogyó és lepénykenyér, s mellé stílusosan kávé helyett teát is kérhetünk. A pezsgős reggeli itt is kihagyhatatlan: könnyű prosecco, óriási adag lazac, krémsajtos bagel és tojás jár hozzá.

XC3FWBZB-TD8W-C0S7-GGJQ-X3RP0WVP257E-e1428048664247-728x434

Tipp: Szombatonként DJ szett is jár a reggeli mellé.

Ital: Reggeli után érdemes kipróbálni a piac fesztelen hangulatú borbárjait is.

Tags: , , , ,

Comments are closed.