VinCE Magazin

Kamocsay és Várszegi borok a SzigetenA Borháló lett az idei nagy zenei fesztiválok borbeszállítója. A két alapbor, a Kamocsay Ákos által készített Irsai Olivér és Merlot Rosé a Volton már vizsgázott: tízezer liter fogyott belőlük, a tavalyi mennyiség másfélszerese, és még hátra van a Sziget, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál… Lássuk, mivel frissíthetjük magunkat két koncert között!

Borháló

Legyen karakteres, üde és kellően savas, legyen illatos, de nem tolakodó. És legyen belőle több tízezer liter, tartsák mindig frissen és hidegen, és bármikor le lehessen tölteni belőle akár ezer litert is” – sorolta a Borháló borokkal, illetve termelőkkel kapcsolatos elvárásait Kathona Krisztián, a társaság beszerzési igazgatója. A Borháló öt nagy idei fesztivál, a Volt és a Balaton Sound után a Sziget, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál borbeszállítója.

Kathona elmondta: a fröccsborok kiválasztásánál hosszas keresés után esett a választás a Kamocsay Ákos Irsai Olivérjére és Merlot Roséjára. Villánytól Egerig minden lehetőséget megvizsgáltak, és minden bort megkóstoltak, ami megfelel a logisztikai paramétereknek. Amelyeknek persze nem is olyan könnyű megfelelni: a Borháló annak érdekében, hogy a bor mindig friss legyen, akár naponta többször is szállít a fesztiválokra. A bort a normál pincehőmérsékletnél jóval hidegebben kell tárolni és szállítani, mert a vendéglátósok nem mindig tudják megoldani a hűtést.

Borháló2A borfajták és a konkrét tételek kiválasztásnál az volt a fő szempont, hogy nőknek és férfiaknak, időseknek és fiataloknak egyaránt szerethető fröccsöt adjanak, hiszen a fesztiválokon ebben a formában fogy el a bor zöme, viszont az adottságok miatt kicsi a szortiment. A fröccsözés miatt vezérelv volt, hogy a bornak jó savgerince legyen, túlérett szőlőből készült, tompa boroknak nem volt esélyük. „Ennek megfelelően fehérborban csak valamelyik illatos fajta reduktív, gyümölcsös, de decens változata jöhetett szóba, és a rozénál is az üdeség volt a fő szempont. Így esett a választás Kamocsay Ákos Irsai Olivérjére és Merlot Roséjára, amelyek a Volton már jól vizsgáztak: 10 ezer liter fogyott belőlük, másfélszer annyi, mint tavaly” – mondta Kathona.

A két alapbor mellett a Borháló öt palackozott bort is szállít a Szigetre azoknak, akik valami mást szeretnének. Ez a szortiment a Várszegi Pincészet boraira épül. Kathona Krisztián szerint a feltörekvő pincészet a Balatonboglári borvidék egyik legígéretesebb borászata, vörös és fehér borokban egyaránt nagyon szép tételeket készít, a fesztiválokon is kínált 2015-ös chardonnay-ját a napokban a balatoni borrégió legjobb fehérborának választották.

 

Tags: , , ,

Comments are closed.