Festői környezetben található, hangulatos kis falucska meredek utcákkal, ódon házakkal, csörgedező patakokkal – Erdőbénye már az efféle adottságai miatt is tökéletesen alkalmas helyszín egy feltöltő hétvégi kiruccanáshoz, augusztus 11. és 14. között ráadásul itt kerül megrendezésre a Bor, mámor… Bénye fesztivál, mely a Tokaji borvidék egyik legkülönlegesebb kulturális eseményének számít.

 

 1. Kis kertek, nagy élmények

A Bor, mámor… Bénye fesztivál egyik erőssége a különleges hangulatában rejlik, melyet nagyrészt a helyszín varázsa eredményez: a Tokaj-hegyaljai kis falu, illetve azon belül is a pincészetek kertjei, ahol a különböző programok megrendezésre kerülnek. Összesen 15 helyszínen várják a látogatókat, akik 4 nap alatt akár 40 koncerten is részt vehetnek, találkozhatnak ismert és még felfedezésre váró zenészekkel, valamint megismerkedhetnek az országszerte nagy népszerűségnek örvendő helyi éttermek chefjeivel, s a budapesti streetfood képviselőivel.

1

 1. Vendégségben a pincészeteknél

A fesztiválra érkezőket 12 helyi borászat látja vendégül, melyek kellemes helyszínt biztosítanak iszogatáshoz, beszélgetésekhez és zenehallgatáshoz. Kertjeikben bemutatókat, kóstolókat tartanak.

 • Ahol természethű, kristálytiszta borok készülnek: Ábrahám Pince
 • A fiatal pincészet, amely öreg tőkékről készít markáns borokat: Bardon Borászat
 • Ahol a modernség és hagyományőrzés ötvöződik: Béres Szőlőbirtok és Borászat
 • A pincészet, amely nemcsak őrzi az örökséget, hanem építi is azt: Budaházy-Fekete Kúria Borászat
 • Ahol a nyugalom az egyik legnagyobb érték: Csita Családi Birtok
 • A többgenerációs baráti társulás: Gordius Pince
 • Az „old school” borkészítés képviselői: Illés Pince
 • A modern szemléletű kis borászat: Jakab Pince
 • A kézműves borok elkötelezettje: Karádi-Berger Borászat
 • A tokaji hagyományok továbbvivője: Olze Borászat
 • Egy 150 éves pince a falu közepén: Préselő Borház
 • Egy történész történelmi borászata: Vayi Borászat

2

 1. Minőségi borokhoz minőségi zene

A sokrétű zenei élményre vágyók számára a Bor, mámor… Bénye számos programot kínál. Az idei fesztivál kiemelt fellépője a Lovasi András nevével fémjelzett Kiscsillag zenekar, mellette pedig olyan különleges jazz, alternatív és világzenei produkciók biztosítják a sokszínűséget, mint a Kerekes Band, az Ethnofil, Kollár-Klemencz László, Gryllus Vilmos, vagy épp az Elefánt. A szervezők zenei igényességéről tanúskodik, hogy a korábbi években több olyan zenész is fellépett itt, akik akkor kevésbé voltak közismertek, mára azonban országos szintű népszerűségre tettek szert – közéjük tartozik például a Bohemian Betyars, Szabó Balázs, Pátkai Rozina és Petruska András.

3

 1. Izgalmas gasztrokalandok

A rendezvényen a helyben készült borok mellett hozzájuk illő ételek is terítékre kerülnek, hiszen a fesztiválon képviseltetik magukat az erdőbényei pincészetek kedvenc éttermei. Erre a négy napra a bényei kertekbe költözik többek között az ország egyik leghíresebb vidéki étterme, az Anyukám mondta! – mely a világhírű kritikus, Andy Hayler magyar kedvence –, valamint a friss halas fogásairól ismert budapesti Halkakas. A fesztiválozók a környék éttermeinek jóvoltából kóstolhatnak hagyományos, zempléni ételeket, illetve Fűszeres Eszter kalauzolásával a „csodarabbik udvarában” megismerkedhetnek a zsidó gasztronómiával.

4

 1. Nemcsak felnőtteknek!

Amíg a szülők a környék borait ízlelgetik és közben a fesztivál egyik előadóját hallgatják, a gyerekek sem maradnak program nélkül. A zeneoviban játékos formában megismerkedhetnek a zenei nyelv alapjaival, s a tradicionális alapokon nyugvó képességfejlesztő foglalkozások keretében mondókákat, énekeket tanulhatnak. Változatos kézműves programok sora vár még rájuk, és gondoskodik a hasznos, egyben élvezetes időtöltésről – készíthetnek például fajátékokat, madárodút vagy akár ördögbotot.

5

+1 Ismerkedés a környékkel

A fesztiválélmény maximalizálására törekvők helyi kempingben tölthetik az éjszakákat, akik viszont feltérképeznék a környéket, Erdőbénye szomszédos falvaiban több mint 500 szálláshely közül választhatnak. A térséggel való ismerkedésre a fesztivál is lehetőséget kínál: a falu körüli hegyekbe 20-40 km-es bicikli-, a Bodrogra pedig két-három órás evezős túrákat szerveznek.

6

További információ: www.bormamorbenye.hu