Milyen gyakran iszik, milyen bort fogyaszt legszívesebben és hol vásárol – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ az az online kérdőív, melyet három és fél hónap alatt 40 ezer internetező töltött ki. A Nagy Bor Teszt végeredménye nem reprezentatív, mert a válaszadók jelentős része boros témájú weboldalról érkezett, ugyanakkor a hatalmas minta iránymutató lehet a borvilág minden szereplője számára.

SFG_5250

Fotó: Zoltai András

  • Mi alapján választunk bort? Leginkább termőhely, szín és szőlőfajta szerint.
  • Hazai vagy külföldi? A válaszadók 90%-a a hazai borokra teszi le a voksot.
  • Mely borvidékek a legnépszerűbbek? Villány, Eger és Tokaj a favorit, őket követi kicsit lemaradva Szekszárd, Badacsony és a Balaton-felvidék.
  • Hol vásárolunk bort? A legtöbben szuper- és hipermarketben vesznek borokat, ezt követi a termelőnél és a borszaküzletekben történő vásárlás, de a válaszadók 10%-a már vásárolt online is borokat.

A legmeglepőbb válasz

A felmérés visszaigazolta a boreladási mutatókat. A rozédivat tagadhatatlan, ugyanakkor meglepő, hogy az utóbbi évtizedekben kevesebb szakmai figyelmet kapott siller is igen népszerű borfajta. Ezeket követi a száraz, majd az édes vörösborok, az édes fehérborok és a száraz fehérek. Ha a többi válasznál nem is, ebben az esetben egyértelmű a laikus válaszadók nagy aránya a kutatásban.

kedvelt_borfajtak_nbt

A kutatás a Winelovers, a Borkollégium, a Vinoport, a Borászportál, valamint a Borháló borszaküzlet lánc közreműködésével készült el.