Ha azt mondom: bor, a társaságban valaki biztos azt mondja: Borfesztivál. Így, nagy B-vel, hiszen a Borfesztivál legtöbbünknek az elsőt jelenti, amivel együtt „nőtt fel” borkultúránk. Először a Vörösmarty téren, aztán a budai Várban gyűltünk össze évről évre, hogy a szépen szaporodó kiállítók borait kóstoljuk. Most pedig a negyedszázados évfordulót ünnepeljük! Íme néhány újdonság a mindig megújulásra képes Borfesztiválról.

  1. Boregyetem – a tudásra is szomjazóknak

A Budapest Borfesztivál sokkal több bort kínáló borászpavilonok sokaságánál, a fesztivált ugyanis számos egyéb rendezvény kíséri, ezek egyike a hagyományosan a borkiállítást megelőző Boregyetem. A jubileumi Boregyetem első napi kurzusai felelevenítik a ’90-es és 2000-es évek legemlékezetesebb borait, az előadók szavai és a borok együtt kalauzolnak minket a rendszerváltás utáni éledő magyar borvilágba. A második napon a Nespresso jóvoltából izgalmas és a kávé tudományát teljességgel felölelő kávékurzusokon vehetünk részt, de természetesen ezen a napon sem kell lemondanunk a borokról sem!

Időpont: szeptember 5-6.

Helyszín: MOM Kulturális Központ

_ZZS4789

2. Legyen ráérős ínyenc a forgatag közepén!

Bár szeretjük a lacipecsenyét és a trendi street foodot, azért leülni, terített asztal mellett ráérősen ebédelni vagy vacsorázni mégiscsak előkelőbb – különösen a Budavári Palota páratlan kulisszái közt. A barokk díszkapu alatt található Budapest Terrace egy igazi „fine dining oázis” a fesztivál forgatagában, ahová előre lehet asztalt foglalni, s ha így teszünk, még a Borfesztivál-belépőt is kényelmesebben vásárolhatjuk meg.

Időpont: szeptember 8-11.

Helyszín: Budavári Palota, Barokk kapu, Budapest Terrace

_ZZS9356

3. Jótett helyébe muzeális bor jár

Egy másik hagyományos kísérőrendezvény a Jótékonysági Borárverés, amely idén is – immár 18. alkalommal – a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot segíti. „A Máltai Mentő üzemeltetése, a műszerek és gyógyszerek pótlása komoly anyagi terhet jelent. A szolgálat senkitől nem kap pénzt munkájáért, ezt a máltai mentősök úgy mondják: jutalmuk a megmentett élet” – írják a szervezők. Az idei megújulást az Axioart online aukciós partner biztosítja, amelynek segítségével lehetőség nyílik valós idejű online licitálásra is, ezzel teremtve rendkívül széles társadalmi nyilvánosságot a programnak.

Időpont: szeptember 14., de licitálni korábban is lehet itt: www.axioart.hu

_ZZS0648

4. Muzsika – idén először két színpadon

A borkiállítást mindig színvonalas zenei program színesíti, idén pedig a szokásosnál is bővebb a kínálat. Fellép az alternatív hazai dalokat népzenei kísérettel megszólaltató, mára legendássá vált Csík zenekar, ott lesz bandájával az energikus, meseszép szövegeket író Szabó Balázs, és idén ismét a Borfesztivál keretei között, a Magyar Jazz Szövetséggel közösen rendezik meg szombaton a Magyar Jazz Napját számos neves jazz-zenésszel – többek között Sárik Péter Triójával –, vasárnap pedig a néptáncé és a népzenéé lesz a főszerep.

Időpont: szeptember 8–11. Fesztiválszínpad, szeptember 9–11., Kamaraszínpad

Helyszín: Budavári Palota

_ZZS9607

5. Felismerni a hibás bort

Dugóhibás, egeres, muskátlis, illós – ezek a szavak időnként bizony elhangzanak egy kóstolón, azonban a hallgatóság nem minden tagja merne magabiztosan cáfolni vagy egyetérteni abban, hogy a bor valóban hibás. Idén a Butlers Borkvíz Bár interaktív sátorban sok érdekesség mellett a borhibákkal is ismerkedhetünk, ebben pedig a legilletékesebb szerv segít, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága.

Időpont: szeptember 8–11.

Helyszín: Budavári Palota, Butlers Borkvíz Bár interaktív sátor

6. Borutak a kiállítók tengerében

A közel 200 kiállító egy napra biztosan nagy falat, de még négy napra is tetemes kihívás. Jobban járunk, ha előre megtervezzük a felkeresendő pavilonokat, ebben segít a Pár Borpár szakmai kóstoló, amely sok kiállítónál elérhető, és mindenhol izgalmas felismerést kínál (barrique vagy nem barrique, reduktív vagy oxidatív, csontszáraz vagy maradékcukros stb.). A Borpár egyik fele minden standnál ajándék. Ugyancsak segít a Taste of Hungary program a kiállítók közötti tematikus bortúrákkal – ami kifejezetten jól jöhet, ha külföldi ismerőseinket szeretnénk végigkalauzolni a hungarikum fajtákon.

Időpont: szeptember 8–11.

Helyszín: Budavári Palota, a kiállítók standjainál

_ZZS7830

7. Mindent a látogatóért

A Borfesztivál szervezői sok odafigyeléssel teszik könnyebbé a fesztiválra való eljutást, illetve kényelmesebbé az ottlétet, többek között kedvezményes elővételes jegyvásárlást tesznek lehetővé a www.aborfesztival.hu oldalon, szórakoztatják a gyerekeket (szombaton és vasárnap 12.00–18.00-ig), ingyenes vezeték nélküli internethozzáférést biztosítanak a WifiZone segítségével, a belépőjegy mellé pedig nemcsak poharat, hanem pohártartó „szütyőt” is adnak.

_ZZS7305

Jó szórakozást kívánunk mindenkinek, mi is ott leszünk!