2016. szeptember 23. és 29. között kilenc budapesti étterem készül rendhagyó menüvel a Sörgasztronómiai Hét keretében. A változatos menük között magyaros, szerb, indiai, olaszos és amerikai ihletésű fogások is az étlapokra kerültek, így széles ízskálán tapasztalhatjuk meg, hogy a megfelelő körültekintéssel választott sör bármilyen étel mellé illik.

Malacpofa rókagombával, zöldséges tarhonyával_sörpár_stout_Borssó Bisztó

„Péntektől nem kell repülőjegy ahhoz, hogy valaki megtalálja  a kedvenc söre legjobb étel párját. Kilenc étterem speciális sörös menüjét élvezhetjük, amely garantáltan különleges élményt ad a gasztronómiai újdonságokra nyitottaknak” – mondta Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója. Az éttermek kreativitással és lelkesedéssel fogtak hozzá a menük összeállításához, olyan párosokat alkottak, amelyek biztosan felkeltik majd az egyelőre nem sörös közönség figyelmét is.

Szarvasgombás fehércsoki mousse_blonde ale_UpandDown

Mit ajánl a Sör mi több sörgasztronómusa?

Indítsuk a menüsört egy könnyed, világos lágersörös, mandulalikőrrel ízesített koktéllal és zárjuk sörpárlattal. Az előételek között a komplex ízélményt kínáló, céklában pácolt lazac az egyik legígéretesebb, ehhez friss, bajor stílusú, szűretlen búzasört választottak. A főételek között válogathatunk olyan húsos ételek között, mint a malacpofa, zöldséges tarhonyával, sötét Stout sörrel, vagy báránysült friss ananásszal és currys gnocchival, sörpárban egy testes barna ale-lel. Különlegesség a kínálatban a Leskovacki ustipci (leskováci falatok) ajvárral, egy malátás illatú lágerrel kísérve. Vegáknak ajánljuk a  vargánya gombás fusillit, édes illatú enyhén kávés ízvilágú barna sörrel. Az éttermek a hagyományos desszerteket (tiramisu, csokoládé mousse, panna cotta, sajttorta, somlói) a sörpárjukkal dobják fel a Sörgasztronómia Hetében, de vannak olyan különlegességek is, amelyeket nem szabad kihagyni, az egyik a mango-maracuja charlotte IPA-val társítva, a másik a szarvasgombás fehércsoki mousse vattacukorral. Utóbbi annyira passzol a gyümölcsös aromájú, könnyed, belga apátsági blonde ale-lel, hogy muszáj kipróbálni. Akik a jól bevált hamburger-sör párosra esküsznek, azoknak sem kell csalódniuk, hiszen egyetértünk abban, nem mindegy, mit iszunk a szaftos burgerhez.

A Sörgasztronómiai Héten résztvevő éttermek:

  • 400– 1075 Budapest, Kazinczy u. 52.
  • Ankert– 1075 Budapest, Kazinczy u. 52.
  • Borssó Bisztró– 1053 Budapest, Királyi Pál u 4.
  • Cactus Juice– 1061 Budapest, Jókai tér 5.
  • Café Vian – 1051 Budapest, Hercegprímás u. 15.
  • Meat Butique – 1012 Budapest, Lánchíd utca 7.
  • Up & Down– 1052 Budapest. Molnár utca 6.
  • Seasons– 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 7.
  • Stex – 1085 Budapest, József krt. 55-57.

További információ: Sörgasztronómiai Hét Facebook-oldala