20 étterem, 20 világnézet, 20 kreatív chef és 1 küldetés. A hétvégén, a Chianti étterem városában, Veszprémben gyűltek össze a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai, hogy az „Örökségünk és kreativitásunk” mottó jegyében megmutassák, hol tart ma a konyhájuk. A 8. SVÉT-rendezvény minden eddigi sikert felülmúlt, közel 3000 ember kereste fel a királynék városának főterét az esemény apropóján. 

Maguk a szervezők sem reméltek ekkora sikert, az előzetes regisztráció már az esemény előtti héten lezárult. A SVÉT8 közel 3000 kasztrokalandort vonzott Veszprémbe, ami egyrészt a gyönyörű helyszínválasztásnak köszönhető  – az esemény díszletét a vár impozáns kulisszái biztosították a Szentháromság szobornál -, valamint a meleg, napos szeptemberi időjárásnak.

SVÉT8_1

Fotó: Stílusos Vidéki Éttermiség Facebook-oldala

Örökségünk és kreativitásunk

A rendezvény az Érseki Palota előtti téren pontban délben, a megyés püspök köszöntőjével és asztali áldásával kezdődött. Ezután a Chianti tulajdonosi köréhez tartozó balatonfüredi Baricska Csárda cigányzenekara idézte fel a Jó ebédhez szól a nóta hagyományait, közel félórás műsorával. A zene illeszkedett a tematikához: a hagyományőrző blokkot modern ritmusok váltották, hiszen az itt kínált finomságokat az Örökségünk és kreativitásunk mottó jegyében kellett elkészítenie a chefeknek.

Még több minőségi vidéki éttermet!

A koncepciónak megfelelően a vendéglátók egy hagyományos magyar, illetve egy modern, kreatív fogást kínáltak. Az esemény remek lehetőséget adott arra, hogy 15 stílusos étterem, két meghívott helyi étterem (Oliva étterem, Villa Medici), valamint SVÉT-aspiránsok (Jankovich Kúria – Rácalmás, Kővirág Panzió és Étterem – Köveskál, Spaletta Étterem és Sörház – Kecskemét) bemutassák, hol tart aktuálisan a konyhájuk.

A felkínált ételek a hortobágyi húsos palacsintától kezdve a slambucon át a libamáj tortáig mind egyértelmű bizonyítékai voltak, hogy a vidék vendéglátása igazi csodákat rejt, s érdemes belföldi utazásainkat egy-egy étterem meglátogatása köré szervezni. A fesztiválon három új ajánlást is kaphatott a közönség a SVÉT-től, reméljük, a következő hónapokban a Jankovich Kúria, a Kővirág Étterem és a Spaletta is jobban a figyelem középpontjába kerül. A program sikere számukra is visszaigazolta, hogy érdemes a Stílusos Vidéki Éttermiség köréhez tartozni. Ahogy Pataky Péter, az Ikon étterem chefje hangsúlyozta, már azért is érdemes lenne bővíteni a SVÉT körét, hogy minél több vendéget fogadni tudjanak az ilyen eseményeken. Az alapító chef örömmel venné, ha még több étterem jelentkezne a SVÉT-be, és letenné a  voksát a minőségi vendéglátás mellett.

SVÉT8_2

Fotó: Stílusos Vidéki Éttermiség Facebook-oldala

A SVÉT8 eseményen az italokról természetesen a helyi erők, a Balatoni Kör tagjai gondoskodtak, és Veszprém városa is hozzátette a magáét: Várbeli nevezetességeket a rendezvény ideje alatt jelentős kedvezményekkel látogathatták a vendégek. Bár meg kell vallani, a közönséget ezúttal jobban lefoglalta a gyomra és az izgalmas menükínálat.

Hogy miért érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni a SVÉT-eseményeket (itt és itt), és időben regisztrálni rájuk? Íme a szeptember 11-i esemény menüje!

SVÉT8 menü