Egy borvidék életében a legmozgalmasabb időszak a szüreté. Ebbe a pezsgő és izgalmas őszbe kaphatunk betekintést, ha szeptember harmadik hétvégéjén Szekszárdra látogatunk.

szekszardi_szureti_napok_2016

Fotó: Wineglass Communication

A Szekszárdi Szüreti Napok összművészeti fesztiválon négy napon keresztül, szeptember 15-18. között, igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, hagyományőrző kézműves vásárral, a tájegységre jellemző ételkínálattal várják a vendégeket, akik a Borudvarban szekszárdi pincészetek borait kóstolhatják meg. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni szüreti felvonulás lesz, ezen felül kiemelt program a Borszeminárium elnevezésű, kóstolóval egybekötött előadássorozat is.

SONY DSC

Fotó: Wineglass Communication

A borvidék újdonságai

Az esemény főszereplői természetesen a borok lesznek, melyek szabályozásában több változás is történt – adta hírül a Wineglass Communication. Emelkedett például a kékfrankos kötelező részaránya a szekszárdi bikavérben. A legfrissebb termékleírásba foglalt szabályozásnak megfelelően a vörös házasítás legalább 50%-át kékfrankos és kadarka adja, ebből a kékfrankosnak minimum 45%-ot, a kadarkának minimum 5%-ot kell kitennie. A kékfrankos részarányának emelése tovább erősíti a bikavér egyedi karakterét, szekszárdi jellegét, hiszen nincs még egy hasonló – kékfrankos és kadarka fajtákon alapuló – házasítás a világon.

A szekszárdi bikavérnek minden minőségi kategóriában legalább egy évet kell hordóban töltenie, a választott hordó szempontjából pedig kiemelendő, hogy a szabályozás szerint a bikavérnek tartózkodnia kell a markáns barrique-os jegyektől. A bikavér és a prémium bikavér közötti különbséget az érlelés szempontjából az adja, hogy az utóbbi kategóriába sorolt borokat legkorábban a szüretet követő második év december 31-e után lehet forgalomba hozni.

szekszardi_borvidek_szololevel

Fotó: Wineglass Communication

A szabályozásban a bikavért érintő változások mellett újdonságnak számít a prémium fehérborok kategóriája, melyeknél legalább hathónapos érlelés a kötelező, és ez akár fahordóban is végbemehet. E borok az érlelés és a borvidékre jellemző lösztalaj miatt a termékleírás szerint általában aranysárga színűek, teltebbek, lágyabb karakterűek, megőrizve ugyanakkor a kiegyensúlyozott sav-alkohol arányt, valamint a jó alkohol-cukor-glicerin egyensúlyt. Az aktuális termékleírásban ugyancsak rögzítésre kerültek a szén-dioxid hozzáadásával készített fehér és rozé gyöngyöző borok jellemzői is.

További információ a Szekszárdi Szüreti Napokról az esemény Facebook-oldalán olvasható.