VinCE Magazin

Trófeát vehetett át a Kreinbacher Birtok a pezsgők OscarjánMiután a somlói Kreinbacher Birtok a Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőkért megkapta az első hazai aranyérmeket a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon, utóbbit a londoni gálán a Best Hungarian Sparkling Wine trófeával is díjazták. A 25. Budapesti Borfesztiválon, a Birtok standjánál több vb-aranyéremmel díjazott tétel mellett a legjobb nem évjáratos champagne, avagy a World Champion Classic NV Brut cím nyertese, a Charles Heidsieck Brut Réserve is kóstolható lesz.

Borfesztivál

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) a legjelentősebb verseny a pezsgővilágban, idén harmadik alkalommal rendezték meg. Az alapító, Tom Stevenson szakíró és a további specialistákból álló zsűri célja, hogy az eredményen keresztül mind a kereskedelem, mind a fogyasztók pontos értékelést kapjanak a mezőnyről. 2016-ban minden eddiginél több nevezés érkezett, összesen 26 országból 149 aranyérem született. Hazai tétel először kapott aranyat, a Kreinbacher Birtoknak sikerült dupláznia is a Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum tételeivel.

Az aranyérmesek közül a legjobbaknak szóló elismeréseket szeptember 1-jén adták át Londonban. A világbajnokságon 20 trófea, ezen belül 11 nemzeti bajnok születetett – a nagydíjak egyikét a Kreinbacher Birtok vehette át a Brut Classic 2011 Magnumért. A Best Hungarian Sparkling Wine trófeával az idei mezőny legjobbjai között szerepelt a somlói tradicionális pezsgő, Magyarország pedig új szereplőként helyet kapott a legkomolyabb pezsgőkészítők sorában – Európában csak Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Anglia kaptak trófeát.

Kreinbacher Brut Classic 2011 Magnum

A díjat Essi Avellan Master of Wine zsűritagtól vehették át a Birtok képviselői, a zsűri két kategóriában Best in Class díjjal is jutalmazta az évjáratos magnumot (mint legjobb hazai magnum és legjobb hazai blanc de blancs, azaz fehér szőlőfajtából készített pezsgő). Fontos nemzetközi visszajelzés a csapatnak, hogy a somlói borvidéken, furmint alapon készített tradicionális pezsgőjükkel sikerült kitűnni a környező országok mezőnyéből.

CSWWC 2016 díjátadó

 Ismét Champagne-é az abszolút világbajnoki cím

Nem meglepő, hogy a világhírű francia borvidék, Champagne ezúttal is toronymagasan vezet mind az aranyérmeket, mind a nagydíjakat nézve. A terroir adottságoknak, több száz év tradíciónak és a champagne-házak szakmai tudásának köszönhetően idén is kimagasló tételeket díjazhatott a zsűri. 2016-ban a legnagyobb elismerést a Louis Roederer champagne-ház kapta, tíz aranyérem és négy Best in Class mellett három trófeát vehettek át; elnyerték az abszolút világbajnoki címet (sorozatban harmadjára), az év pezsgőkészítőjének választották a házat és a legjobb francia pezsgőnek szóló elismerést is megkapták.

CSWWC 2016 trófeák

 • Supreme World Champion – Louis Roederer 2002 Cristal Brut (Magnum), Champagne
 • Sparkling Wine Producer of the Year (az év pezsgőkészítője) – Louis Roederer
 • Chairman’s Trophy (a zsűri elnökének díja) – Moët & Chandon MCIII
 • World Champion Classic NV (nem évjáratos) Brut – Charles Heidsieck Brut Réserve, Champagne

WEBHIR

 • World Champion Classic Vintaged (évjáratos) Brut – Moët & Chandon 2006 Grand Vintage (Magnum), Champagne
 • World Champion Classic Blanc de Blancs – Ferrari Brut (Magnum), Olaszország
 • World Champion Classic Brut Rosé – Louis Roederer 2010 Brut Rosé Millésime, Champagne
 • World Champion Library Vintage (idős évjárat) – Dom Pérignon P2 Rosé 1995, Champagne
 • World Champion Classic Brut Style from a non-classic grape (nem klasszikus szőlőfajtából) – Santa Digna Estelado Rosé Uva Païs, Chile

National Champions trófeák

 • Best Australian Sparkling Wine 2016 – Chandon 2005 Prestige Cuvée
 • Best Chilean Sparkling Wine 2016 – Santa Digna Estelado Rosé NV Uva Païs
 • Best Chinese Sparkling Wine 2016 – Chandon NV Brut Rosé
 • Best English Sparkling Wine 2016 – Squerryes 2011 Brut
 • Best French Sparkling Wine 2016 – Louis Roederer 2002 Cristal Brut Millésime (Magnum)
 • Best Hungarian Sparkling Wine 2016 – Kreinbacher 2011 Brut Classic (Magnum)
 • Best Italian Sparkling Wine 2016 – Ferrari NV Brut (Magnum)
 • Best New Zealand Sparkling Wine 2016 – Hunter’s Mirumiru NV Rosé
 • Best South African Sparkling Wine 2016 – Graham Beck 2009 Cuvée Clive
 • Best Spanish Sparkling Wine 201 – 1+1=3 2014 Brut
 • Best US Sparkling Wine 2016 – Roederer Estate NV Brut Rosé (Magnum)

A teljes lista, Best in Class és további díjak ITT

 

Aranyérmesek a 25. Budapesti Borfesztiválon

A Kreinbacher Birtok, mint több neves champagne-ház hazai forgalmazója, a borfesztiválon több vb-aranyéremmel díjazott tételt is bemutat. A somlói Prestige Brut mellett Champagne POP-UP bárjuk kínálatában kóstolható lesz a világbajnoknak választott Charles Heidsieck Brut Réserve, az aranyérmes Rosé Réserve, a Piper-Heidsieck háztól pedig az Essentiel Cuvée Brut és az ezüstérmes 2006 Vintage Brut. A bár kínálatát a 100 % Grand Cru Paul Bara és a Pol Roger elegáns pezsgői teszik teljessé. (Ezekről bővebb infó itt.)

Somlói borokkal is készülnek a fesztiválra: kóstolható a 2015-ös évjárat két somlói zászlóshajója, a Furmint és Juhfark, a várban mutatkozik be három válogatás boruk – a friss Olaszrizling, a Hárslevelű és a Tramini – és az Öreg Tőkék Borának új évjárata is.

Kreinbacher Birtok & Champagne POP-UP

Budavári Palota, 164-es stand (az Oroszlános udvarban)

 1. szeptember 8–11-ig

www.aborfesztival.hu

 

Tags: , , , , ,

Comments are closed.