VinCE Magazin

Egyedülálló eljárással palackoznak újra 1956-os borokatAz 1956-os emlékév alkalmából 150 üveg, a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található ’56-os évjáratú tokaji borkülönlegességet palackoznak újra. „A munkálatokat a múlt héten kezdték meg, az eljárás a világon is egyedülálló” – mondta az MTI-nek Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa.

Bodrogkeresztúr, 2016. október 12. Újrapalackozott 1956-os ötputtonyos tokaji aszú a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészetben 2016. október 12-én. Az 1956-os emlékév tiszteletére újrapalackoznak 150 tokaji borkülönlegességet a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében található, '56-os évjáratú aszúkból. MTI Fotó: Vajda János

MTI/Vajda János

Kiss Eliza felidézte, hogy ’56-ban október 22-én kezdődött a szüret, és a forradalom idején is zajlott a munka. A Nemzeti Borvagyon – amely 1865-től kezdődően csaknem 300 ezer palack tokaji aszút és egyéb borkülönlegességet tartalmaz – a Földművelésügyi Minisztérium tulajdonában van, és egy tolcsvai pincében tárolják. Ekkora mennyiségben, ilyen típusú átpalackozást még nem végeztek Magyarországon, de a világon is egyedülálló feladat – tette hozzá a miniszteri biztos. Elmondta, hogy egy nagyon szigorú eljárásban új palackot és az emlékévhez illő arculatot kapnak a tokaji nedűk.

A borokat először érzékszervi bírálat alá veti az Országos Borszakértő Bizottság, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászai és Alkoholos Italok Igazgatósága (NÉBIH BAII) szigorú kontrollja alatt analitikai vizsgálatokkal igazolják eredetüket. A munka szigorúan laboratóriumi körülmények között zajlik. Az előkészítés már csaknem öt hónapja tart, „mindig vannak átpalackozások, ám ilyen nagy mennyiségű és nemes bor tekintetében ez egyedülálló” – magyarázta Kiss Eliza, majd hozzátette: „az 1956-os év fantasztikus borévjárat volt, hasonlóképp az 1947-es és 1972-es évekhez, amelyeket az évszázad boraiként emlegetnek”.  Kihangsúlyozta azt is, hogy a borok átpalackozása egyfajta „tesztprogram” is. Most 300 ezer palack található a Nemzeti Borvagyon tolcsvai pincéjében, és ha megszületik a kormány döntése, akkor jövőre elkezdődhet  más, nagyobb tételek átpalackozása is.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke elmondta, a tesztelőknek az a feladatuk, hogy megállapítsák, hogy az egyes, átpalackozásra váró tételek tiszták vagy hibásak. „Egyénként kibontunk minden palackot, megszagoljuk, megnézzük, milyen a dugó állapota, aztán meg is ízleljük. Ezután jön az átszűrés és a stabilizálás, majd megkapja az ünnepi köntöst” – részletezte.

Barátossy Gábor, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal borászati és alkoholos italok igazgatóságának igazgatóhelyettese pedig arról számolt be, hogy szabályszerű hatósági mintavétel történik az ’56-os palackokból, a borokat analitikai laborban megvizsgálják és megállapítják a nedűk pontos eredetét is.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium

Tags: , , , ,

Comments are closed.