VinCE Magazin

Feltalálták a mesterséges borkóstoló nyelvet



A University of South Australia tudósai kifejlesztettek egy elektronikus nyelvet”, amely  „megízlelvén” egy bort, meg tudja állapítani annak korát, illetve azt, hogy milyen hordóban érlelték, és jellemzést képes adni a minőségéről. Kezdjenek félni a sommelier-k, vagy aggodalomra nincs ok?

Wine

www.giphy.com

A borszakértő „nyelv” arany-, platina-, illetve karbonelektródákból készült, és tudja mérni a cukor, a fenol, illetve egyéb, borban jelenlévő vegyületek elektrokémiai jeleit – állítják a fejlesztők, akik azt is hozzátették, hogy a találmányuk képes arra is, hogy megjósolja, hogy egy adott bor, milyen értékelésre számíthat a kritikusoktól. Munkájukhoz egy katalán borintézet, az INCAVI nyújtott segítséget, mely biztosított számukra 52 különböző bormintát, valamint az azokhoz kapcsolódó információkat és érzékszervi tesztek eredményeit. Dr. Xavier Ceto Alseda, az ausztrál kutatócsoport vezetője a Decanternek arról számolt be, hogy szeretnék továbbfejleszteni a „nyelvet” annak érdekében, hogy az minél többféle bort tudjon analizálni, ezért a jövőben egyre több mintával ismertetik meg. Arra is kitért, hogy a találmány nem képes helyettesíteni a borszakértőket, a fejlesztéssel az volt a céljuk, hogy a termelők objektív elemzést kapjanak boraikról még azelőtt, hogy forgalomba hoznák azokat.

Forrás: www.decanter.com és www.newscientist.com

Tags: , , , ,

Comments are closed.