VinCE Magazin

Mi lesz az olaszrizling új neve?Idén februárban három balatoni borász szervezet, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció, valamint a Csopaki Kódex kezdeményezte egy új, kevésbé félrevezető név keresését az olaszrizling számára – ami különösen az exportpiacokra nézve fontos. Felhívásukra ötvennél is több névjavaslat érkezett, melyekből a három, szakmailag legmeggyőzőbb nevet továbbítják jóváhagyásra az UPOV-nak. A svájci szervezet megvizsgálja, hogy azok megfelelnek-e a nemzetközi szabályoknak (földrajzi nevek kizárása, stb.), ugyanis e nélkül nem lehet szabályos az új nevek használata. A következő javaslatok várnak elbírálásra: oris, nemes és mandola.

olaszrizling

Az oris hangzásában utal az olaszrizling névre, annak egyfajta összevonása, de már nincs benne kifejezetten sem az, hogy olasz, sem az, hogy rizling. A nemes rizling jelenleg is elfogadott fajtanévből elhagyva a félrevezető rizlinget éppen az marad meg, ami a kezdeményezés fő üzenete, hogy ez a fajta nem holmi tömegbor, hanem magas minőséget adó nemes. A mandola név pedig a fajta talán legmeghatározóbb karakterjegyére, a mandulás ízjegyekre utal.

Amennyiben ezek közül egynél többet is jóváhagy az UPOV, a borértő közönség szavazhatná meg, hogy melyik név lesz a befutó.

Korábban sokként érte a szakmát, hogy e kifejezetten magyarnak tartott fajtát a nagy „borszőlőlexikon” (Jancis Robinson, Julia Harding és José Vouillamoz: Wine Grapes) a graševina alá sorolta be, ami a szőlő horvát neve. Valójában tehát a graševina helyett keresnek új nevet, és nem az olaszrizling helyett, mely azt már sajnos kellőképp bizonyította, hogy nem tud versenyre kelni világviszonylatban a horvát névvel – nem utolsósorban azért, mert az olasz jelző és a rizling megnevezés is félrevezető, az ezzel kapcsolatos magyarázkodás gyakorlatilag ellehetetleníti a fajta marketingjét.

Tags: , ,

Comments are closed.