„Ide szőlőbirtok kell!” – mondta annak idején feleségének Petrányi István, amikor a csopaki Szitahegyen sétálva megpillantották a csodálatos balatoni panorámát. És így is lett. A családi pincészet egy hektárral indult, és a ma 3,5 hektáros a birtok, ami már a legjobbak között is bizonyított.

Petranyi

Sikerük titka, hogy amit elhatároznak, azt igényesen, legjobb tudásuk szerint teszik. Tucatnyi díj, elismerés jelzi azt a minőséget, amelyet a fehér, rozé vagy vörösboraik képviselnek. Sárgamuskotályuk 2012-ben kiérdemelte az MTA Bora címet, 2014-ben pedig mindössze három rizling kapta meg a Kódex minősítést, köztük a Petrányi Pincéé. Figyelemre méltó, hogy a Kódex Szitahegy bekerült a Michelin-csillagos Costes és BABEL éttermek degusztációs menüjébe is.

„Annak idején álomnak tűnt, de ma már valóság, amit elértünk. A borászat nem rövidtávú hóbort, hanem olyan tevékenység, amelyből érték születik, és ehhez kitartó munka, törődés, odafigyelés kell. Mi eszerint dolgoztunk, és ez dicséri szőlészünk, Molnár Zoltán, valamint borászunk, Ritecz János munkáját is. Évről-évre igyekszünk többet tanulni a körülöttünk változó természettől, hogy jó válaszokat adjunk az időjárás kihívásaira és boraink még szebbek legyenek. Ezzel a személettel vágunk neki a következő időszaknak is” – mondja Petrányi István az első 15 esztendő értékelése kapcsán.

PetrA VinCE Magazinban a Petrányi Pincészet borai közül 2016-ban hármat mutattunk be újdonságként. Augusztusban a Tramini 16 pontot, szeptemberben a Sárgamuskotály 15,8 pontot, októberben pedig az Olaszrizling 15,9 pontot ért el tesztünkön.

 

 

 

 

 

További információ: www.petranyipince.hu